Sitruslinssikeitto ja musta linssilevite

20190102_092006101_ios.jpg

Belugalinssejä sanotaan myös vegaanin kaviaariksi, koska ne näyttävät kypsentämättöminä ja yönmustina kieltämättä aika paljon kaviaarilta. Keitettäessä väri hieman haalenee, mutta lopputulos on silti aika kaunis. Mustat linssit ovat vähän kalliimpia kuin esim. punaiset, mutta ne turpoavat kypsennyksessä enemmän, joten niitä ei tarvita yhtä paljon yhteen annokseen. Belugalinssit ovat siitäkin mukavia raaka-aineita, että ne eivät puuroudu samalla tavalla kuin muut linssit, vaan säilyttävät sileän ja napakan muotonsa. Silti niistä saa tehtyä myös pehmeää levitettä.

Mustat linssit ja appelsiini

2 dl belugalinssejä (esim. urtekram)
500 g tomaattimurskaa
250 g valkosipulitomaattimurskaa
1 sipuli
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl yrttisuolaa
puolikkaan appelsiinin mehu
1 rkl öljyä
vettä

Koska en ole tomaattimurskapalojen fani, keitän tomaatit ja linssit eri kattiloissa ja vedän murskan sauvasekoittimella sileäksi, mutta jos et välitä tomaatin paloista, voit valmistaa kaiken suoraan yhdessä kattilassa.

1. Huuhtele linssit siivilässä ja mittaa kattilaan 5 dl vettä. Keitä linssejä 20 minuuttia erillisessä kattilassa.

2. Kuori ja pilko sipulit ja kuullota niitä hetken öljyssä ison kattilan pohjalla. Lisää mausteet ja pyörittele niitä öljyssä vähän aikaa.

3. Lisää tomaattimurska ja purista appelsiinin mehu keitokseen. Syö puristetut lohkot!

4. Kun linssit ovat melko kypsiä, kaada ne tomaattikeitoksen joukkoon. Voit antaa keitinveden mennä samalla (1-2 dl vettä).

5. Sekoita kaurakerma keiton sekaan.

20190102_092329523_ios.jpg

Musta linssihummus

1 dl belugalinssejä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
1 tl sitruunapippuria

1. Keitä linssit (huuhtele siivilässä, 3 dl vettä, kypsennä 25 minuuttia).

2. Laita linssit, öljy ja kuorittu valkosipulinkynsi erilliseen kulhoon ja hienonna sauvasekoittimilla sileäksi. Pitkänomainen kulho (esim. mitta-astia) ehkäisee linssien roiskumista ympäri seiniä. Jos omistat tehosekoittimen, käytä ihmeessä sitä!

3. Pehmeät linssit muussantuvat aika helposti, mutta pienet sattumat eivät haittaa. Lopeta parin minuutin kuluttua, kun olet tyytyväinen ja lisää tarvittaessa hieman öljyä tai vettä. 

4. Mausta sitruunapippurilla ja syö leivän päällä esim. lehtikaalin tai tomaatin kanssa.

PS. Linssit sisältävät runsaasti rautaa, ja tomaatti auttaa sen imeytymisessä. Myös appelsiinilla on sama vaikutus!

<3 Maria

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *