Varsikukkakaalia ja veriappelsiineja

Villiviini

Välillä tuntuu vähän vaikealta keksiä osuvia nimiä näille mun ruokakokeiluille. Jos annos ei ole selkeästi keitto, pata tai kastike, mikä se sitten on? Kohtaan samoja ongelmia myös silloin, jos joku kysyy mun yleisintä arkiruokaa ja saan sanottua vain jotain sellaista että "en mä tiedä, ostan jotain kasviksia ja keitän pastaa ja paistan tofua..." 

Tämä on taas yksi näistä aterioista, jotka ovat syntyneet vain kävelemällä S-marketin heviosastolla ympäriinsä ja poimimalla kiinnostavan kuuloisia asioita koriin. Vuosi sitten löysin veriappelsiinit, joita aioin ahtaa itseeni niin paljon kuin mahdollista koko tämän sesongin ajan. Viime viikolla maistoin ensimmäistä kertaa elämässäni varsikukkakaalia, joka osoittautui aivan älyttömän herkulliseksi: vähän niin kuin kukkakaali, mutta vielä vähän makeampaa ja napakampaa. Jos tykkäät broccoliinista eli varsiparsakaalista, tykkäät varmasti tästäkin!

Lisäksi valitsin tietysti pastaa, lehtikaalia ja valkoisia papuja, jotka kaikki ovat mulle niin tärkeitä raaka-aineita, että ilman niitä eletty viikko tuntuu tyhjältä ja merkityksettömältä. Onneksi en syntynyt 1800-luvulla, jolloin mikään näistä tuotteista ei olisi varmaan koskaan koskettanut kieltäni. 

Olen pahoillani mausteiden summittaisista määristä, valmistin tämän ruoan niin levottomassa tilassa, etten muistanut ajatella maustemittoja. Laita fiiliksen mukaan!

Helmikuun värikäs kasviskulho

muutama lehtikaalin lehti
2 veriappelsiinia
2 pkt valkoisia papuja (isoja!)
1 pkt varsikukkakaalia
sitruunapippuria (lehtikaalille)
valkopippuria (kukkakaalille)
chilijauhetta, juustokuminaa ja ravintohiivahiutaleita (pavuille)
lisäksi yrttisuolaa, jos haluat
rypsiöljyä

lisukkeeksi riisiä, ohraa tai pastaa (keitä sillä aikaa, kun valmistelet muut jutut)

1. Riivi lehtikaali suupaloiksi, huuhtele siivilässä ja kuivaa vähän pyyhkeen sisässä. Paista pannulla öljyssä hetken aikaa (niin että lehdet vähän pehmenevät, mutta eivät muutu ruskeiksi) ja mausta sitruunapippurilla. Siirrä lautaselle odottamaan.

2. Pilko varsikukkakaali pitkittäissuunnassa vähän pienemmäksi ja joko a) paista pannulla öljyssä tai b) höyrytä siivilässä kiehuvan veden päällä. Mausta valkopippurilla. (Mä paistoin kukkakaalit, koska höyryttäminen kuulostaa niin keski-ikäiseltä ja tylsältä.)

3. Huuhtele pavut ja anna niiden valua melko kuiviksi. (Jos vettä jää liikaa, paistopinnasta ei tule kivaa.) Paista kuumalla pannulla pienessä määrässä öljyä, ja odota pari minuuttia, ennen kuin kääntelet papuja, jotka ne ruskistuvat kunnolla toiselta puolelta. Mausta chilijauheella (tai tuoreella chilillä) ja juustokuminalla. Kun olet siirtänyt pavut syrjään lautaselle, sekoita joukkoon vielä pari ruokalusikallista ravintohiivahiutaleita.

4. Pilko veriappelsiinit ja kokoa annoksesi. 

Toivottavasti tämä ruoka tuo teille vähän värejä ja vitamiineja viikkoonne!

<3 Maria

Kommentoi