Vegaaniset blinit + lisukkeita

20190120_110135602_ios.jpg

Kun olin lapsi, mulla oli kaikenlaisia harhakäsityksiä aikuisuudesta. Luulin esimerkiksi, että aikuisena haluaisin syödä vain vaaleaa leipää joka päivä ja mennä tosi myöhään nukkumaan. Nyt 23-vuotiaana hymähtelen pienelle itselleni samaan aikaan, kun syön ruisleipää iltapalaksi ysin aikaan. Ajattelin myös, että heti kun tulisin täysi-ikäiseksi, alkaisin taianomaisesti tykätä kaikista niistä ruoista, joita inhosin lapsena. Osittain näin on käynytkin. En edelleenkään pysty syömään oliiveja kipristelemättä nenääni, mutta on monia entisiä inhokkeja, jotka ovat muuttuneet lemppareiksi, jopa todella rakkaiksi suosikeiksi.

Yksi tällaisista raaka-aineista on tattari. Vaikka yleensä kaihdan tapaa selittää elämää romanttisten komedioiden juonenkäänteiden avulla, minuun ja tattariin pätee vanha kuvio: aluksi en ole sietänyt sitä, mutta kun tattari on ollut sinnikäs ja esitellyt itsensä minulle tarpeeksi monta kertaa, olen alkanut pitää siitä niin paljon, että nyt voisin syödä sitä missä muodossa tahansa.

Ellet ole vielä tattarin ystävä, saatat ihastua kun kuulet seuraavat faktat: Tattari viihtyy vaikeissakin maaperissä, eli sen viljelemiseen ei tarvitse käyttää tuhottomasti luonnonvaroja. Tattari on gluteenitonta ja se sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja, eli se on erinomainen proteiininlähde. Lisäksi tattarista voi valmistaa vaikka millaisia ruokia, esim. leipää, puuroa ja lettuja. Mun lempparitattariruoka on blinit, joita en jaksa kovin usein tehdä, mutta jotka maistuvat sitäkin paremmilta aina kun ehdin niitä valmistaa.

Jos haluat blinisi kokonaan gluteenittomina, vaihda vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen tai laita tattarijauhoja vähän enemmän. Korvaa kauramaito soijamaidolla ja kaurafraiche soijajugurtilla. Joillekin keliaakikoille tosin sopivat myös kauratuotteet.

20190120_105906701_ios.jpg

Vegaaniset blinit ja täytteet (4 annosta)

blinitaikina:

1 1/2 dl tattarijauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 pussia kuivahiivaa
2 dl kauramaitoa
1 dl kaurafraichea (esim. oatly)
1 rkl rypsiöljyä 
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
1 dl vissyä
margariinia paistamiseen (esim. sininen keiju)

lisukkeiksi:

4 porkkanaa, 1 tl valkoviinietikkaa, 2 tl nestemäistä savuaromia, 1 rkl rypsiöljyä, 2 tl suolaa (porkkala)

1 pkt kirsikkatomaatteja, 1 puska minttua

1 punasipuli, 3 dl kaurafraichea, 1/2 tl mustapippuria

tulista silmusalaattia tai merileväkaviaaria

Taikinan valmistus:

Hapan maku tulee parhaiten esiin, kun teet taikinan edellisenä päivänä ja jätät odottamaan jääkaappiin.

1. Sekoita jauhot ja kuivahiiva.

2. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen öljy ja kaurafraiche.

3. Kaada kauramaitoseos jauhojen keskelle ja vispaa tasaiseksi. Lisää sitruunamehu ja suola. Odota vähintään puoli tuntia tai koko yö.

4. Lisää vissy taikinaan juuri ennen paistamista. 

5. Lämmitä paistinpannu (lettupannu tai valurautapannu on tähän oiva väline) kuumaksi ja sulata sillä nokare margariinia (älä säästele tässä). Kaada taikinaa pannulle kekoja vierekkäin (keot leviävät nopeasti). Käännä hetken kuluttua, kun blini irtoaa pannusta mukavasti ja on toiselta puolelta kullanruskea.

20190120_105954802_ios.jpg

Lisukkeiden valmistus:

Tee ainakin porkkala edellisenä päivänä valmiiksi, jotta se ehtii maustua.

1. Kuori ja keitä porkkanat kokonaisina. Kun ne ovat jäähtyneet, siivuta ne juustohöylällä ja laita palaset laakeaan astiaan vierekkäin. Kaada siivujen päälle marinadi (savuaromi, valkoviinietikka, rypsiöljy, suola). Säilytä jääkaapissa peitettynä.

2. Pilko kirsikkatomaatit mahdollisimman pieneksi salsaksi ja sekoita minttu niiden joukkoon.

3. Hienonna punasipuli ja sekoita se kaurafraicheen, mausta mustapippurilla.

Blinien kanssa voi syödä oikeastaan mitä tahansa, eli näitä täytteitä voi hyvin varioida jääkaapista löytyvillä aineksilla. Valmiiden blinien päälle voi kaataa sulatettua margariinia, jos haluat autenttisemman kokemuksen. (Syön tätä ruokaa yleensä kerran vuodessa, eli sydän- ja verisuonitauteja ei tarvitse yhden blini-illallisen jälkeen vielä pelätä.) Osan taikinasta voi myös säästää jälkkäriä varten: laita silloin taikinaan suolan tilalle vähän sokeria ja tarjoile makeat blinit esim. soijavispikerman, jäisten puolukoiden, (vegaanisen) kinuskin, jäätelön tai maapähkinävoin kanssa.

Mä ehdin syödä omat blinini jo alkuviikosta, mutta voisin ehkä tehdä niitä lähipäivinä vähän lisää. Ihanaa viikonloppua!

<3 Maria

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *