Viisi myyttiä auringosta ja aurinkovoidesuositus

Musta on tullut tänä keväänä aurinkorasvalähettiläs, joka paasaa kaikille auringonpalvojille uv-säteilyn vaaroista. Olen ehkä vähän ilonpilaaja, mutta en haluaisi kellekään läheiselle ihmisille (enkä kellekään muullekaan) sellaista kohtaloa, että saa kolmekymppisenä parantumattoman melanooman. Ihon vanheneminen ja pinttyneen ruskeaksi parkkiintuminen on myöskin asia, jota kukaan tuskin toivoo itselleen.

Nyt ajattelin pitää myös teistä lukijoista huolta ja kumota täällä muutaman aurinkomyytin:

Aurinkovoidetta ei tarvita pilvisellä säällä

Pilvetkin päästävät aurinkoa ja uv-säteitä lävitseen, joten suojaavaa voidetta ei voi skipata sen takia, että taivas on harmaa. Mä käytän aurinkovoidetta ihan aikaisesta keväästä ensilumeen asti.

Meikkivoide ja huulirasva blokkaavat uv-säteilyn

Jos meikkivoiteessa on suojakerroin, se antaa jonkin verran armoa iholle, mutta ilman spf:ää tuote on yhtä tyhjän kanssa taistelussa uv-säteitä vastaan. Aika harvassa meikkituotteessa myöskään on 50:n suojakerrointa, jota iholääkärit suosittelevat Suomenkin oloihin.

Melanooma on harvinainen ja aurinko tekee iholle vain hyvää

Ihosyöpä yleistyy jatkuvasti ja se on naisten toiseksi yleisin ja miesten viidenneksi yleisin syöpä (2017). Vaikka kaikki auringossa oleilevat eivät onneksi saa melanoomaa, kaikkien ihoon auringonsäteet vaikuttavat vanhentavasti. Mä en pelkää ryppyjä tai poskipäiden valahtamista, mutta tietysti olisi kiva, jos iho pysyisi terveen ja nuoren näköisenä mahdollisimman pitkään.

Vain luomia täytyy tarkkailla

En halua tehdä ketään tällä tekstillä mitenkään luulosairaaksi, mutta sanon syövästä vielä tämän: luomien lisäksi ihosyöpä voi saada alkunsa myös aurinkoläiskästä (maksaläiskä), joita niitäkin voi ehkäistä aurinkovoiteella. Aurinkoläiskiä tulee vasta keski-ikäisille, mutta e-pillereitä käyttävien nuorten olisi erityisen hyvä muistaa ihon suojaaminen auringolta, koska hormonaalinen ehkäisy voi vaikuttaa melasmojen (vaarattomien pigmenttimuutosten) syntyyn.

Riittää että laittaa aurinkovoidetta paljaaksi jäävälle iholle

Uv-säteet ovat niin viheliäisiä, että ne pystyvät porautumaan ohuiden vaatekerrostenkin läpi, vaikka kangas toki antaa jotain suojaa. Ainakin tosi aurinkoisena ulkoilupäivänä kannattaa siis levittää voidetta myös sortsien ja paidan alle.

Kaksi tuotesuositusta:

Vartalolle > Aco sun spray spf50+ (175 ml)

Tässä aurinkovoiteessa yhdistyy kaikki mitä aurinkorasvaltani haluan: korkea suoja, hajuusteettomuus ja spray-korkki. Tämä purkki kesti mulla sopivasti viime koko viime kesän, ja nyt ostin uuden.

Kasvoille > La Roche-Posay anthelios ultra cream spf50+ (50 ml)

Oon käyttänyt tätä voidetta nyt muutaman viikon ajan ja se on uv-suojan lisäksi kosteuttanut mun kasvojen ihoa ihanasti. Tätä voi laittaa myös silmänympärysiholle, eikä se kirvele yhtään. Ja tämäkin voide on hajusteeton ja sopii herkkäihoisille.

* * *

Tällä viikolla pitäisi kirjoittaa gradua ja muitakin juttuja, mutta aion kyllä kirjastopäivien jälkeen nauttia valosta ja lämmöstä ulkona. Toivottavasti teilläkin on ihana ja aurinkoinen viikko!

Ps. Parin päivän päästä on tulossa toinenkin tällaiseen ilmaan sopiva tuotesuositus, nimittäin pettämätön luonnonkosmetiikkadödö.

<3 Maria

Seuraa INSTAGRAMISSA / BLOGLOVINISSA <3

kauneus meikki terveys iho
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *