Ladataan...
Vinkkipankki

 

Ajattelin jakaa teille pari kirjavinkkiä syksyyn. Nämä kirjat tekivät minuun vaikutuksen, sillä ne molemmat käsittelevät muistia ja kollektiivista muistia monitahoisella tavalla, jota olisi meidän kaikkien hyvä miettiä välillä arjessamme. Mistä jokin tietty muisto muovautuu? Voisiko se olla aivan erilainen, jos painottaisimme jotain toista asiaa tapahtumaketjussa, josta muisteltu tapahtuma on syntynyt? Ja ennen kaikkea voiko tapahtuma jota muistelet näyttäytyä toisen kokijan mielessä aivan erilaisena?

INES 1918, kirjailija Anna Lindholm, kustantaja S&S

Suomen sisällissodasta on tänä vuonna 100-vuotta. Monesti sodasta puhuessa kerrotaan rintamasta ja sotilaista siellä. Tästä johtuen aihetta käsitellään usein miesnäkökulmasta, joka rajaa paljon tietysti pois. Tänä vuonna naisten näkökulmaa on 100 vuotta sitten tapahtuneisiin tapahtumiin nostettu enemmän esille. Ines 1918 -kirjassa sota-aikaa tarkastellaan viiden erilaisen naisen tarinoiden kautta. Kirjailija Anna Lindholm on nostanut mukaan isoisänsä äidin ja samalla paikkakunnalla asuneen kovia kokeneen Josefinan Snappertunasta, Helsingistä sosialisti Annan ja seurapiirineiti Anitan ja valkoisten puolelle värväytyneen erikoisen Dagmarin. Kirja kulkee kiinnostavasti tarinasta toiseen ja henkilöstä toiseen antaen kaikki tarinat yhteenlaskettuna melko laajan kattauksen naisten mielenmaisemista tuona aikana.

Väärän kissan päivä, Pasi Ilmari Jääskeläinen, kustantaja Atena

Väärän kissan päivä vetää lukijan aikamoisille aika-taso-kiemuroille heti alussa. Ajankohdissa hypitään paljon ja se saakin kirjan lukemisesta kokemuksen, joka vaikuttaa jonkin asian arkiselta muistelulta. Helpostihan asiat ja muistot eivät aina mieleemme avaudu. Jotta pääsemme johonkin käsitykseen mitä vuosi sitten vaikka tapahtui mielemme seikkailee kohti tapahtumaan erinäisten siihen liittyvien tapahtumien, ihmisten, piirteiden ja yksityiskohtien kautta. Väärän kissan päivä kertoo muistisairaudesta, mutta myös muistimme toiminnasta ylipäätään lennokkaasti ja kekseliäästi. Jos välillä joudut pitämään kirjasta taukoa (sillä välillä tuntuu, että tasot käyvät vähän raskaaksi hahmottaa), kannattaa se kuitenkin jatkaa loppuun! Jännitystäkin piisaa!

https://atena.fi

https://kustantamo.sets.fi

 

Ladataan...
Vinkkipankki

 

Sisilia voi sen halkaisevaa kilometrilukemaa tarkastelemalla tuntua pieneltä. Itsekin kuvittelin, että olisi hyvä idea lähteä Giardini-Naxos:lta Sisilian pääkaupunkiin Palermoon päiväreissulle tutkailemaan Manifesta 12 -taidefestivaalia, mutta onneksi hotellin respa sai puhuttua ympäri. On hyvä muistaa, että maa on tuliperäistä ja Sisilian saari voi ehkä näyttää pieneltä, mutta todellisuudessa tiet eivät todellakaan mene linnuntietä suoraan kohteeseen, sillä välissä on edelleen aktiivinen tulivuori, Etna, tai mamma Etna niinkuin paikalliset siitä välillä puhuvat. Vuori nimittäin määrää saaren elämän tahtia aika ajoin.

Taormina on kartalla pieni ja vuoristossa haastavien kiemurtelevien autoteiden varrella. Itse en autolla uskaltaisi tänne lähteä, sillä sen verran hurjaa meno oli teillä. Ainakaan Vespaa en ottaisi täällä alleni, vaikka ne kuinka elokuvallisilta Taorminan vuoristomaisemissa näyttivät. Helpoin tapa päästä kaupunkiin on ottaa paikallisbussi (Interbus). Bussilippu Giardini Naxosesta Taorminaan maksoin alle 2 € suunta, eli edullista on. Bussireitti on sinällään upea kokemus. Kun ei tarvitse itse olla ratissa, voi maisemista ja italialaisesta tempperamenttisestä liikennekulttuurista nauttia. Se onkin välillä kuin teatteria ja live-stunt showta.

Taormina on tunnettu paikka G7 kokouksen järjestämispaikkana, jolloin muunmuassa Amerikan presidentti kävi mestoilla. Lisäksi sen historian aikana kaduilla ovat talsineet ties kuka silmää tekevä mm. Oscar Wilde, Elisabeth Taylor ja Greta Garbo, nyt muutaman mainitakseni. Ei sinällään ollenkaan ihme, sillä en muitaakseni en ole itsekään näin kauniissa maisemissa vieraillut missään.

Kaupungissa on paljon huippumerkkien muotisalonkeja - pienen pieniä liikkeitä a´la Valentino ja  Emilio Pucci esimerkiksi. Muotia löytyy laadukkaana myös muilta merkeiltä ja alueella on vielä tuotantoa lähietäisyydellä. Muunmuassa pellavavaatteita valmistava paikallinen yritys Sartoria Saracena on kiinnostava vierailukohde. Älä anna vaatimattoman liikkeen hämätä. Saracena on kohtuuhintainen ja löytyy kaupungista muitakin sen hintaisia putiikkeja, kalliit ja hienot ovat vain eniten esillä. Lisäksi Taorminassa on paljon leipomoita ja Sisilialaista keramiikkaa tarjolla, mihin itse hurahdin täysin.

Taorminassa on mieletön näköala-tasanne, jonne kannattaa kävellä auringon laskun aikaan. Mahdollisesti näet hääpareja hääpotretin kuvauspuuhissa. Rakkautta tässä kaupungissa on paljon! Paikalliset tuntuvat ottavan kivasti kontaktia, muttei päällekäyvästi. Muista kuitenkin taskuvarkaiden mahdollisuus. Huomioi, että viimeiset bussit menevät melko aikaisin, ja paikalliset hotellit ovat kalliita, joten ei kannata missä bussia.

Kuvat: Verna Kovanen

Ladataan...
Vinkkipankki

Aalto yliopistolla ja AYY:llä nyt myös oma "taiteiden yö" nimeltään Otaniemen yö, joka levittää siipensä ensi lauantaina 6.10. Otaniemen Campus alueelle. Ohjelmisto lupaa hyvää ja on täynnä eri typpistä koettavaa ja vielä ilmaiseksi!

Miltä kuulostaisi videotaide maraton, laavalampputyöpaja, arkkitehtuurikierros, kokeellisen musiikin tuoma transsi-tila tai livejukeboksi? Aika hauskalta Vinkkipankkiirin mielestä! Tässä pari nostoa ohjelmistosta ja lisää löydät täältä:https://otaniemenyo.fi/

Leffoja ja videotaidetta

Kiinnostaako videotaide? Entä lyhärit? Jäikö Rakkautta ja Anarkiaa tänä vuonna välistä? Tule ihmettelemään AV Club:n kuratoimaa Moving image night -tarjontaa UWAS stationiin klo 19-22. Paikan päälle voi tulla missä vaiheessa tahansa ja zonettaa monta pätkää putkeen! Jos haluat ämän jälkeen nauttia yhden pitkän se onnistuu Amfiteatterilla Otakaari 1 osoitteessa missä Kino Sheryl Pop-up kino näyttää Wes Anderssonin uusimman Isle of Dogs:n klo 21-22.45. Amfiteatterilla myös aiemmin illalla Elokuvataiteen laitoksen lyhytelokuvia.

Työpajoja

Millenium-comeback on jo siinä pisteessä, että eikö meidän kaikkien olisi suotavaa tehdä laavalamppu? No sehän onnistuu klo 14-19 välisenä aikana Väre-rakennuksen F102 tilassa Laavalampputyöpajassa, myös graffitimaalamista pääsee kokeilemaan Valsta-tilassa klo 14-18. Erikoisuutena mainittakoon myös Ukuleletyöpaja Working Cafe M&L:ssä.

Tapahtuma facebookissa.

Tapahtumailmeen on tehnyt graafinen suunnittelija Hilla Mäkelä.

 

Ladataan...
Vinkkipankki

Olin joskus postissa töissä ja siellä koin saman henkistä kaurismäkeläistä romantiikkaa kuin saksalaisessa Thomas Stuberin ohjaamassa komediassa In the Aisles. Sellainen hiljainen ihastuminen ja arki, kun lyövät kättä koossa on sympaattinen romanssi. Niin myös In the Aisles -elokuvassa, jonka tapahtumat sijoittuvat ankeaan saksalainen supermarketti halliin ja sen varastoon. Elokuva saa taikaa hyllyväleihin ja runollisuutta trukkilavojen pyörittelyyn ja ilmastokoneiden surinaan. Suorasukainen duunari-arki näyttäytyy hiljaisena, mutta empaattisena ympäristönä, joissa kahviautomaatin tuotenappi-valinnoilla tehdään toiseen vaikutus.

Tämä syysromantiikan nälkään tai treffileffaksi. Arki aamut saavat varmasti pientä romanttista maustetta tästä elokuvallisesta romanssista.

Rakkautta ja Anarkiaa festivaaleilla elokuva näytetään vielä 27.9. klo 20:45 Korjaamo Kino Elokuvasalissa.

Ladataan...
Vinkkipankki

Pärnu on myös ruokakaupunkina vilkas. Joka vuosi kesäkuun toisella viikolla järjestetään Hyvän ruoan festivaali, ja Pärnu restaurant week -tapahtuma taas valtaa herkkusuiden mielen huhtikuussa. Ei ole siis ihme, että hyviä ravintoloita löytyy useampi. 

PÄRNUN RAVINTOLAT - Vinkkipankkiirin lempparit top 3:

1. Ranna hotellin oma ravintola, (Ranna puiestee 5)

Yksi syy miksi Pärnuun on alkanut ravintolaskene todella kehittymään, on tämän hotelliravintolan kokki. Kuuluisasta tanskalaisravintola Nomasta on karannut pääkokki rakastui Pärnuun ja lähti tanskan hektisestä fine dining maailmasta rennompaan Pärnuun ja tuli kokiksi Ranna-hotellin omaan ravintolaan. Hotelli on myös arkkitehtuuriltaan funkkis-nähtävyys.

2. Villa Wesset, (Supeluse 26)

Villa Wessetissä myös pääsee ruokailemaan laadukkaista raaka-aineista tehtyjä annoksia. Annokset ovat kauniita kuin mitkä ja funkkishenkinen villa toimii myös hotellina. Tästä rakennuksesta erityisesti tulee mieleen Hercule Poirot elokuvien maisemat.

3. Supelsaksad Kohvik, (Nikolai 32)

Tämä kalaravintola on monesti päässyt Viron parhaimpien ravintoloiden listalle. Hintataso on edullisempi kuin Suomessa. Fine dining on Suomen perusravintolaruokien hinnoissa.

Innostaisiko matka Pärnuun? Lue myös muut Pärnu-aiheiset postaukseni:

Pärnu talvella - miksipä ei!

Hedon Spa sijaitsee aivan meren rannalla

Vaihda zen-vaihteelle Pärnussa - hotelli ja kylpylävinkit

Pärnun monipuolinen ranta

Pärnun kahvilat

Pages