TAIDEVINKKI: Kuvakoosteena Uralin taide-biennaali Venäjällä

Nyt on spesiaali kohde mulla teille esiteltävänä! Nimittäin Vinkkipankkiiri suuntasi tänä vuonna klassisen Venetsian biennaalin sijasta Jekaterinburgiin Venäjälle. Ural vuoriston keskiosassa sijaitseva Jekaterinburg on Venäjän neljänneksi suurin kaupunki 1,5 miljoonalla asukkaallaan.
Biennaali, eli joka toinen vuosi järjestettävä taidetapahtuma, järjestettiin kaupungissa nyt viidennen kerran. Vaikka kymmenen vuotta on Venetsiaan biennaaliin verrattuna nuori ikä biennaalille, Ural Industrial Biennial of Contemporary Art on alusta lähtien järjestetty suureleisesti ja homma on vaan kasvanut vuosien varrella. Tänä vuonna tapahtuman pääkuraattorina toimi New Yorkin Guggenheimissa työskentelevä Xiaoyu Weng ja pääteemana on kuolemattomuus, Immortality.Kuolemattomuutta käsitellään eri näkökulmista mitä eri maiden taiteilijat ovat halunneet tuoda esille. Päänäyttely on erittäin näyttävä ja massiivinen kokonaisuus vielä toiminnassa olevassa linssi-tehtaassa. On sinällään jo kokemus matkustaa tehtaalle ja mennä sisään näyttely aluelle tehtaan porteista. Neukkuhenkeä indeed. Itse satuin olemaan viiden aikaan tapahtuma-alueella kun tehtaan kello pärähti päälle ja ikkunoista seurasin työntekijöiden marssia kohti kotia. Paikka sopii hyvin näyttelylle, sillä monissa teoksissa käsitellään myös työn tekemistä teemana. Myös Artist-in-Residence ohjelman taiteilijat ovat rakentaneet tilansa tehtaalta löytyneistä tavaroista ja materialeista ja lähteneet sitä kautta työskentelemään teostensa kanssa.
Yeltsin Centerissä on henkeä salpaavan upea tilausteoksena biennaalille toteutettu videoteos Allegoria Sagra, joka näytetään päivittäin 72-metrisenä projisointina aina iltaisin klo 21. Älä missaa tätä. Vinkkipankkiirina käyn paljon katsomassa erilaisia taidejuttuja ja tämä kyllä oli vaikuttavimpien taidekokemusten listalle pääsijä!


Yeltsin Centerissä on myös tutkimusprojektina ja dokumentaarina biennaaliin toteutettu valokuvaprojekti The Ural of the Mari. There is No Death.Viimeisen kahden vuoden aikan toteutettu kuvasarja tutkii Mari-kulttuuria Uralin aluella tänä päivänä. Suomalaiselle katsojalle tämä on mielenkiintoista myös siksi, että mari-kulttuurissa voi tuntua tutulta. Vähemmistökieli mari kuuluu suomalais-ugrilaisten kielten volgalaiseen ryhmään ja onkin näin suomen kielen sukulaiskieli.

Tehtaalla nähtävän ”Main Project”-päänäyttelyn ja Yeltsin Centerin lisäksi kolmas päänäyttämö biennaalille on vanha elokuvateatteri Coliseum. Coliseumissa keskitytään muunmuassa intiaanien tarustoon ja kosmismiin. Coliseumissa kannattaa varautua kolmeen lyhyt elokuvaan. Suosittelen elokuvia lämmöllä. Myös opastus voi olla hyvä kaikissa kohteissa, mutta erityisesti Coliseumissa, sillä teosten käsitteellinen kirjo on laaja ja näyttelystä saa todella paljon irti opastuksen kanssa! Olin vaikuttunut!
Uralin biennaaliin kannattaa tosiaan varata useampi päivä. Vähintaan kolme kokonaista päivää.
Biennaali on avoinna joulukuun alkuun saakka.
https://fifth.uralbiennale.ru/en/
26