RUOKAVINKKI: Sumakkia huulilla
Fiilistelin jo aiemmin keväällä Vinkkipankin facebookissa Helsingin Työnväenopiston kurssitarjontaa ja ajattelin nyt kertoa kokemuksia kurssista, jolle itse osallistuin. Kyseessä oli talven pimeyteen väriä kivasti tuova Libanonin makuja -kurssi. Kurssi pidettin Itäkeskuksen Stoassa, mistä löytyi hyvin varustettu opetuskeittiö. Libanonin makuja kokonaisuuteen sisältyi kaksi iltaa libanonilaisten makujen parissa, joissa aina illan aikana valmistimme porukalla noin 12 ruokalajia. Kurssi oli merkitty taitotasoluokkaan 2 mikä oli itselleni (melko paljon ruokaa laittavalle) sopivan rento, mutta ei kovin haastava. Opettajana oli ihastuttava Anna Erkko, joka kertoi todella värikkäästi ruokakulttuurista ja selkeästi oli itse intohimoinen ruokakulttuurien seuraaja.
Tunneilla jaettiin parit ja pareille reseptit, joita sitten lähettiin opettajan avustuksella työstämään. Hyvä idea onkin siis napata kaveri mukaan kurssille! Itse valmistin ensimmäisellä tunnilla uudeksi kotikokin-lempparikseni muodostunutta Fattoush-salaattia. Fattoush on vähän kirpeä leipäsalaatti. Se on ikäänkuin libanonilaisten versio italialaisesta Panzanella-salaatista. Salaatti saa kirpeän makunsa sumakista jonka makuun ihastuinkin heti. Ostin sitä kotiinkin purkillisen. Samaa maustetta oli varmasti granaattiomenasiirapissa, jota maistelin Leppävaaran persialaisessa ravintolassa. Onneksi Helsingissä on hyvin etnisiä kauppoja, joista tällaisia erikoisuuksia saa. Lisäksi valmistin Libanonin chai-juomaa, johon uutettiin tuoretta minttua ja kanelitankoja. Nams! Salaatti nyt sinällään ei ollut vaikeimmasta päästä, mutta ajanvietteenä oli kiva kokkailla ja ihmiset kurssilla olivat seurallisia ja kertoivat Libanonin matkoistaan. Tekisi itsekin mieli lähteä välimerelle. Välimeren ruokakulttuurit ovat kyllä, ehkä lähinnä omaa sydäntä.
Illan päätteeksi katoimme pitkän pöydän, sytytimme kynttilät ja nautimme todella maittavan ja laajan ateriakokonaisuuden libanonilaisen punaviinin kera. Toisella kerralla oli sama meininki, mutta kun ihmisiä jo vähän tunsi oli meno ja jutut vieläkin rennompia. Tällä kertaa pääsin tekemään uppopaistettuja libanonilaisia kibbeh-pyöryköitä, joiden jujuna oli taikinassa käytetty bulgur joka toi hyvän rapeuden kuoreen paistossa. Lisäksi sisälle tehtiin ihana chilinen täyte, joka kivasti toi kaksi makumaailmaa yhteen ruokalajiin.Tunneilla soi myös libanolainen musiikki ja selattavina oli keittokirjoja, jotka kirjoitin muistiin, jotta ensikerralla kirjakaupassa niihin voin hairahtaa. Ehkäpä teen jostakin keittokirja-arvostelun, joita blogissani on tavannut olla.
Koko kurssi oli mielestäni hyväntuulinen, rento ja opin paljon libanonilaisesta ruuasta, vaikka koin etukäteen tietäväni jo suht paljon välimerellisistä ruokakulttuureista. Kurssimaksu materiaaleineen oli vaivaiset 41 euroa, eli voi sanoa, että opetukselle ei jäänyt paljon hintaa, jos ajattelisi summaa vaikka kahtena ravintolakäyntinä! Suurinosa kursseista menee aina heti täyteen kun ilmoittautuminen alkaa, mutta muutamia kursseja on vielä ilmonetissä jäljellä tällekin keväälle. Kannattaa käydä tsekkaamassa!