KEITTOKIRJAVINKKI: Jäätelökirja, joka tekee sinulle hyvää
Toki jäätelö jo ajatteleminen saa hyvälle tuulelle, mutta Jäätelökirjaa selailtuani olin jo ällistyttävän hyvällä tuulella. Kirjassa on reippaasti ohjeita Nice cream:ksi kutsuttuihin terveysjätskeihin, jotka eivät sisällä oikeastaan mitään epäterveellistä. Jo kirjan kansissa luvataan, että herkku saadaan aikaan ilman valkoista sokeria, maitotuotteita ja gluteiinia.
”Miten voi olla jätskiä, joka on hyvää, eikä sisällä mitään noista?”, ihmettelee vannoutunut kermajäätelöiden kuluttaja.
Siksipä otin kirjan heti käsittelyyn. Cozy Publishing on tunnettu herkullisen näköisistä reseptikirjoista ja lunastaa odotukset Jäätelökirjankin kohdalla. Kirja alkaa hyvällä avaavalla, tekijöiden Virpi Mikkosen ja Tuulia Talvion, alustuksella, jossa käydään raaka-aineet ja tekniikat läpi pähkinänkuoressa. Jäätelökirjan jätskeihin ei tarvitse edes jäätelökonetta.
Kirja alkaa kermaisilla jätskeillä ja pian selviääkin, että perinteinen kerma on korvattu kookoskermalla ja massaan rakennetta tuovilla jäädytetyillä banaaneilla. Heti sitten vaan pakkaseen banaania odottamaan jätskin tekoa. Ihan perus ruokakaupasta ei heti löydy melkein jokaisessa reseptissä käytettyä vaniljauutetta ja raakasuklaatuotteet ovat myös hankalasti saatavilla. Suuntaankin hyväksi todettuun Elielin aukion K-kauppaan, josta kaikki toivomani erikoisuudet löytyvät. Sinällään hyvä, että kun kerran tuotteet ostaa niistä riittää moneksi kerraksi, sillä ihan ilmaisia eivät erikoiskanelit ja kaakaonibsit olleet.
Olen malttamaton ja valitsen reseptinin kirjan pikajäätelö-osiosta. Mustikkajätskin valmistus on periaatteessa yksinkertaista, mutta vanha sauvasekottimeni, ei oikein jaksa muussata melko kovaksi pakastuneita banaaneja. Nesteitä ei reseptissä ole, joten blenderiltä vaaditaan voimaa. Saan kuitenkin pienen banaanin sulamistauon pidettyäni homman toimimaan ja jäätelö onkin nopeasti valmista. Koristelen annoksen raakakaakao-nibseillä. Nam! Kyllä maistuu! Aika eri tyyppistä jäätelö kyllä on kermajätskiin verrattuna, mutta täyttää jätskin himot eli hyvä resepti. Pakastan loput seoksesta, mikä on virhe, sillä pikajätski massa jäätyy aivan kalikaksi, eikä ole oikein mukavassa muodossa seuraavalla syömiskerralla eli kannattaa tehdä vain sen verran kuin heti syö.
Mehujäät ja sorbetti-osio menee seuraavaksi testiin! Pitää vain käydä jostain ostamassa lapsuudesta tutut mehujää muotit! Hauskaa hommaa tämä kyllä!