Keittokirjavinkki: Kurkistus Tomi Björkin kotikeittiöön
Vierailin muutama viikko sitten Tomi Björkin uuden keittokirjan Huippukokin kotiruokaa 2:n kirjajulkkareissa. Tilaisuus oli mukava ja olin ällistynyt miten rento mies Tomi oli. Vaikka hänellä on mielessään varmasti miljoona asiaa samaan aikaan, hän silti antoi jokaiselle tilaisuuden vieraalle henkilökohtaisesti mahdollisuuden jutella kirjasta ja muutenkin huomiota. Hatun nosto tästä! Todella tervetullut olo oli varmasti jokaisella paikalle päässeellä.
Huippukokin Kotiruokaa 2 -kirja on Cozy Publishing kustantamon kustantama ja todella näyttävä paketti. Visuaalisena ihmisenä silmäni heti söivät kirjaa sen nähdessään. Kirja on täynnä herkullisia ruokakuvia, jotka on kameransa läpi kirjaan loihtinut valokuvaaja Ulla-Maija Lähteenmäki. Heti täytyy mainita painotuote friikkinä kannen ihana hopeakirjaimet ja sisäkansion kauniin marmorikuvioinnit. Muutenkin kirjan taitolliset ratkaisut miellyttävät. Niiden takaa paljastuu työpari Tuukka Koivisto ja James Zambra. Tekstin puolesta kirja alkaa Tomin itse kirjoittamalla tarinalla, jossa hän avaa intohimoaan ruokaan. Tekstissä hän puhuu surffimatkojen lisäksi perheestään, isoäidin resepteistään ja uran ensimmäisistä kohokohdista, kuten siitä miten hienolta tunti saada paistaa ensimmäinen pihvi oikeassa ravintolan keittiössä nuorena kesätyöläisenä. Monessa sopassa onkin mies vissiin keitetty, että ei ihme, että esiintymistäkin on tullut treenattua ja olemus on läsnäoleva tilanteessa kuin tilanteessa.Vinkkipankkiirina tietysti halusin kuulla Tomin vinkit mihin resptiosioon kävisin ensin käsiksi ja kertoi olevansa erityisen ylpeä Breku & Brunssi -nimisestä aamiasiosiosta kirjassaan. Kuulemma viikosta hän yrittää aina yhden päivän pyhittää vapaalle ja perheelle ja silloin tulee eniten tämän osion juttuja kokattua. Osiosta löytyy “Tomin Granolaa” ja Kesämysliä, sekä makkaroiden ystävänä Vinkkipankiirin kielelle herahti vesi Chorizo munakas reseptiä lukiessa. Yummy!
Kuitenkin kun hetki tuli, että ehdin kirjasta kokkailemaan, niin mieleni teki jo lounasta ja päädyin valitsemaan Caesarsalaatin kanalla. Kuinka tylsältä valintani kuulostaakaan, kun vaihtoehtoina olisi ollut esimerkiksi reseptit nimeltä Bo ssäm tai Possu Bao, mutta perustelen valintani nyt sillä, että olen syönyt Caesarsalaatteja niin paljon, että tiedän jo etukäteen miltä hyvä salaatti pitäisi maistua ja näin ollen pystyn paremmin vertailemaan reseptiä ja sen mukaan tehtyä tuotosta näihin makumuistoihin. Resepti oli siitä kiva, että kana tehtiin itse uunissa omaalla marinaadilla. Alku oli siis hyvinkin lupaava. Salaatin kastike tehtiin uunin ajaksi maustumaan ja lopuksi sitten sekaisin salaattiin ja kaunis pala kanaa viereen. Resepti oli helppo ja kirjassa on kerrottu, että kaikki reseptit ovat neljälle niin sitäkään ei tarvitnnut pohtia, vaikka reseptin kohdalla infoa ei erikseen enää olekaan. Resepti oli helppo lukuinen ja mielestäni onnistuin täysin pysymään ohjeessa, mutta lopulta olin sitä mieltä, että kastike oli yksinkertaisesti liian vahvaa ja tahnamaista. Täten jouduin jatkamaan tahnaa kastikkeeksi majoneesilla ja aavistuksen notkistin hommaa oliiviöljyllä.
Kaunis kirja tämä todella on nätisti visualisoitu, mutta ensimmäiseen reseptikokeiluun, en ollut aivan tyytyväinen. Testaan pian lisää, mutta kertokaahan te lukijat oletteko ehtineet valloittaa suunne kirjan muilla makuelämysmatkoilla?
Tomi Björk
Huippukokin kotiruokaa 2 (2015)
Dream Cozy Publishing http://www.dreamcozy.com
www.bw-restaurants.fi