KEITTOKIRJAVINKKI: Lomalla syödään Lomaruokaa

Lomaruokaa_vinkkipankki_Verna Kovanen.jpg

Kun auto on pakattu ja mökkireissu aloitettu ensimmäinen stoppi on yleensä se ruokakauppa, jossa pitäisi yhtäkkiä heittäytyä luovaksi superkokiksi ja muistaa ulkoa reseptit koko viikonlopun ruokiin. Homma ei ole niinkään simppeli varsinkin, jos mukana on monenlaista makumieltymystä omaavaa herkkusuuta. Lomaruokaa-kirja on tehty tähän tarpeeseen, helppoja ja yksinkertaisia safkoja, jotka voi valmistaa mökkioloissa ja ei ole pakko tyytyä koko viikonlopuksi kabanossilinjalle. Toki makkara tai kaksi kuuluu aina asiaan, mutta niin ymmärrättehän on välissä kiva syödä muutakin, koska syöminen vaan on parasta.

Minua keittokirja puhutteli heti kauniilla kannellaan. Jostain syystä olen hurahtanut ultramariinin siniseen. Isken sitä jokapaikkaan. Ostin jopa sen värisen silmänrajausvärinkin. Kirjan valkoiset raidat yhdistettynä siniseen vievät ajatukset Turkkiin, jossa olen viettänyt paljon aikaan. Muunmuassa lounaisrannikolla Bodrumin läheisyydessä on kaupunkeja, joissa on kaupungin säännöissä määritelty talojen sävyiksi juuri nämä raikkaat värit. Kirjan takakannessa tekijät Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm viittaavatkin välimerellisiin tunnelmiin. Kirjassa on osioita ruoka-aikojen mukaan, tosin heti rennosti tokaistaan että ”Lomalla syödään mitä kummallisimpiin aikoihin, mutta hyvä niin!” Ehkäpä juuri tämä rento ote saa selailemaan kirjaa mielellään ja palaamaan sivuille uudemman kerran. Graafinen suunnittelu on Enni Koistisen käsialaa (samoin kuin Pollo Limonello kirja, jonka arvostelu täällä) ja erittäin hauskalla tavalla sekä simppelin graafinen, että hauska. Sivuille on ikäänkuin lyijykynällä kirjoitettu muistiinpanoja ja lisätty piirrettyjä kuvituselementtejä eli paljon sivuilla tapahtuu mutta silti homma pysyy kasassa. Nättiä jälkeä siis!

Testireseptikseni valitsin Kylmän Tomaatti-paprikakeiton. Reseptin ohessa oli ruuasta niin hauska ja niin päivääni sopiva kuvaus etten voinut ottaa muutakaan. Keittoa kuvaillaan näin:

” Tämä keitto sopii loistavasti myös niihin hetkiin kun tuntuu että edellinen ilta on venynyt hieman liian pitkäksi, aamu on koittanut aiemmin kuin arvasitkaan ja päässä kuohuvat Atlantin aallot kilpaa sekavien ajatusten kanssa…”

Keiton teko oli reseptin kanssa helppoa kuin heinänteko, eikä ollut mitään kommervenkkejä, ainoastaan huomasin, että yön yli kaapissa levänneenä keitto oli maustunut ihan toiselle tasolle joten suosittelen tekemään edellisenä päivänä. Ainoa poikkipuolinen sana kirjasta on se, että muutamat reseptit on musta vähän turhan yksinkertaisia, esim. koko kirjan aloittava Aamusarvet ohje neuvoo ottamaan valmista lehtitaikinaa ja juustoa, ja that’s it. Tulee vähän sellainen fiilis noista, että miksi tämä on tässä, miksi tämä ohje on ansainnut paikkansa kirjassa. Mutta ehkä ideana on ollut tehdä kokonaisuuksia esim. Juuri tuo aamiaisosio ja meze-osio kirjassa on jo sellaisenaan sellainen, että tekisi mieli tehdä ohjeosion kaikki tahnat kerralla 🙂 Voisikin järkätä kesäkemut mezetarjoiluilla, vaikka parvekkeen avajaiset tai jotain!

Lomaruokaa on myös kirjana tehty someaikaan. Kirjan kirjoittajat suosittelevatkin ikuistamaan omat Lomaruokaa-kokemukset #lomaruokaa tunnuksella. Ja lupaavat itsekin päivittää aiheen tiimoilta tilejään. Teresa Välimäen tiliä pääset tsekkailemaan täällä ja kirjan reseptien lisäksi valokuvat ottaneen Johanna Lindholmin instaikuistukset näet täältä!

Kustantamo

http://www.dreamcozy.com

hyvinvointi liikunta kirjat ruoka-ja-juoma