Kotitekoisen Vappusiman ABC – simaresepti + variaatiot
Simakausi on täällä ja simapadat on hyvä laittaa tulille piakkoin, että ehtii juomaa käymään vapuksi! Esivalmisteluja ennen on hyvä laittaa sima jo kattilaan, sillä kattilassa se viihtyy ennen pullotusta yhden kokonaisen vuorokauden. Lue täältä simapullojen esivalmisteluun liittyvät vinkit! Etikettien liiman irroittamiseen sopivan tahnan resepti muunmuassa jutussa.
Yllätyin itse kuinka yksinkertainen juoma sima lopulta on. Aikalailla vettä ja sokeria. Taika-aine onkin fariinisokeri, jonka määrällä voit säädellä siman sävyä ja maun intensiivisyyttä. Käytännössä makuun tulee enemmän siirappisuutta, mitä enemmän käytät fariinisokeria suhteessa tavalliseen kidesokeriin.
Vappusiman perusohje löytyy Dansukkerin fariinisokeri pussin kyljestä:
- 4litraa vettä
- 250g (eli 3 dl) kidesokeria
- 250g (puolikas pussi) Fariinisokeria
- tuorehiivi, herneen kokoinen nokare
- 2 sitruunan mehu
- Pullotukseen:
- rusinoita ja sokeria
1. Kiehauta puolet vedestä isossa teräskattilassa. Nosta kattila levyltä ja sekoita sokerit joukkoon.
2. Lisää sitruunamehu ja loput vedestä, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
3. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä kannen tai liinan alla noin 1 vrk.
4. Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä (jääkaapissa) valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää.
Vinkkipankkiirin vinkki: Suodata sima pullotus vaiheessa. Toisin sanoen laita suppiloon harsokangas siitä simaa läpi kaataessasi.Voit myös suodattaa sitruunanmehun ennen sekaan laittoa. Näin sattumia ei tule juomaan niin paljoa. Huom! Netissä kiertää vinkki, jossa suositellaan suodattamaan sima suodatinpussin läpi. Tämä vinkki ei toimi, sillä suodatinpussi repeää melko nopeasti. Nimimerkillä kokeilin tätäkin.
Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.
5. Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.
VARIAATIOT:
Jos haluat hienosäätää perinteistä simamakua, tässä ideoita:
- Lisää sitruunaa! Maksimissaan suositellaan 3:n sitruunan mehua 4 litran simasatsiin. Voit myös vaihtoehtoisesti hyödyntää sitruunan kuorta. Suosi tässä luomusitruunaa.
- Bisseä! Yrjönkadun uimahallin hemmottelu kerroksen sima, on ehkä sima, josta olen kuullut eniten hehkutusta. Uimahallin sima tehdään muuten samalla lailla, mutta vettä on 5litraa ja mukaan laitetaan 1/2 ploa ykkösolutta (0,33 plo). Tässä reseptissä vain yhden sitruunan mehu.
- Korvaa sokeri greipillä! Kodin kuvalehden Greippi-rosmariini simaan tulee sokeria puolet vähemmän. Katso resepti täältä.
- Vartti aikaa! Hittolainen, eihän minulla ole siman tekoon käyttää neljää vuorokautta! Valion pikasima kiireiselle täältä.