SODANKYLÄ FOR THE VERY FIRST TIME

Kiitos Sodankylä! Ensi vuonna taas!

Vieläkin olen aivan fiiliksissä Sodankylän elokuvafestivaaleille, kansainvälisemmin Midnight Sun Film Festival:lle, osallistumisesta. Olin haaveillut reissuta monta vuotta, mutta aikaisempina vuosina aina jokin oli estänyt reissuni. Useimmiten se oli liian myöhään asiaan herääminen. Festari on nimittäin heti kesäkuun toisella viikolla ja saattaa olla, että kesämenoja tulee mietittyä vasta, kun loma alkaa. Silloin matkaliput ja jäljellä olevat majoitukset ovat nousseet sellaisiin hintoihin, etten ole uskaltanut hommaan niin paljoa satsata.

Sääntö nro.1:

Ole ajoissa!

Ei siis ole hullua jo nyt alkaa suunnittelemaan reissua ja varailemaan yöpaikkoja. Pystyy sitä toki lähempänäkin, mutta timanttiset varataan kuulemma jo aina festarin jälkeen.

 

Sääntö nro.2:

Usko Sodankylän taikaan

Ainakin näin stadilaiselle mimmille tunnelma alueella oli aivan erikoislaatuinen. Jopa taianomainen. Ehkä lähin ilmaisu asialle olisi elokuvamainen – niin sanotusti, ja oikeutetusti Kaurismäkeläisessä hengessä. Kun aurinko ei laske, menee pään sisäinen kello sekaisin ja itsekin valvoin ensimmäisenä yönä aamuun asti. Yhdeksältä alkoi sitten toden teolla väsyttää ja tajusin kellon ajan 😀 Silmälaput pimentämään aurinkoa eivät ole hullumpi juttu pakata mukaan.

Sääntö nro. 3:

Varaa liput etukäteen

Tämä on aivan must-know vinkki. Leffafestivaali tunnetaan jonoistaan ja puhutaan, että niissä seisomisessa on oma tunnelmansa. Voisin sanoa, että vaikka minulla oli liput jo etukäteen sai siellä jono-tunnelmaa kokea kyllikseen ja vältyin aamun leffalippujen osto-jonoilta (joissa saa seistä valehtematta 2 tuntia.)

Minulla oli aivan ihana reissu (jota osa seuraajista pääsi katselemaan insta-storysta), jota fiilistelen vieläkin kiitos matkaseuran, auringon ja Badding karaoken! Kirjoitan näin festivaalin jälkeen, jotta herättäisin teidät asiaa pohtineet jo erikois-hyvissä ajoin miettimään olisi Sodis-neitsyyden menetys edessä jo ensi vuonna <3

https://msfilmfestival.fi

 

Kulttuuri Leffat ja sarjat

Ravintolavinkki: Maguja Vallilassa

Vallilan Stoori kirpputorin vanhat tilat ovat kokeneet muodonmuutoksen. Kun Magu ravintolaan astuu sisään saa heti visuaalisesti värikkään ja etelä-eurooppalaisen fiiliksen. Alkuillasta ravintolassa lisäksemme ei ole kuin yksi pari ja saamme valita paikat. Ravintola on sisustettu kovin väljästi mikä on yllättävää, kun yleensä pyritään kaikki niin sanotusti potentiaaliset maksavat paikat täyttämään. Tämä on mukavaa, sillä aivan viereen ei siis illan edetessäkään ole tulossa ketään. Värikkäät kaakelit ovat raikkaat ja vahvat rohkeat värit sisustuksessa saa tarkkailemaan yksityiskohtia. Keittiö on baaritiskin takana oleva pieni alue. Se saa pohtimaan, että tämän ravintolan ruuat on misattava hyvin ennen serviisiä.Listan saadessamme tajuan, että Magu on vegaaninen ravintola. Luonto yhteydestä ja luomuruuasta puhutaan sivuilla, mutta vegaanisuutta ei missään erityisesti korosteta. Tämä on oikeastaan aika hauska juttu, miksi se olisi asia jota pitäisi joka väliin erityismainintana laittaa. Vegaanista ja gluteiinitonta ruokaa voivat syödä kaikki. Osa listan annoksista on nimetty jännästi ja joudumme aika paljon kyselemään mitä ruuat sisältävät. Tarjoilija kertoo annoksista, mutta vähän jännästi, sillä hän ei erityisesti pyri myymään meille. Tämä hämmentää ja saa meidät kyselemään suosikkeja ja suosituksia, sillä emme osaa uusista annoksista päättää.

Alkuruokana King Oyster Ceviche

Alkuruokana eteemme tupsahtaa tilauksemme: King oyster ceviche ja Viola Dengaku. Kyllä nimessä on sana oyster, mutta ostereita se ei sisällä vaan sieniä. Viola Dengaku osoittautuu iltamme parhaaksi. Misolla ryyditetyt munakoison puolikkaat orvokeilla on hurmaavan näköinen ja huumaavan makuinen annos. Seuralaiseni on oikea munakoiso-hullu ja kehuu monen syödyn munakoiso-annoksen kokemuksella annosta yllin kyllin. Tekisi itsekin mieli tilata se. Sieniannos oli myös hyvä, mutta hyvin hentoinen ja mieto aloitus ponteikkaan Dengakun rinnalla.

Pääruokina maistuu tarjoilijan suosituksesta Arabian Nights, sekä seuralaiselleni (jälleen munakoisoa) Garfield. Garfield olisi kaivannut jotain spessumpaa rinnalleen tai rakenteiseen. Kelpo munakoisovuoka, mutta saman tyylistä tekee hyvä kokki kotonakin. Arabian Nights taas innostaa makunystyröitä enemmän. Chili ruusukaalit ja fermentoitu omena hilloke, sipulit ja villiriisi pavuilla toimivat. Hyviä makuja matkaa kielen päällä ja annoksessa riittää potkua monipuoliseksi ja täyttäväksi kokonaisuudeksi. Nam!

Space Cake Brownie

Jälkiruuaksi valitsemme hassun hauskasti nimetyn Space Cake Brownien ja Rhubard Basil Cheese caken. Jaamme annokset, että molemmat saavat maistaa molempia. Annokset ovat myös melko isot ja olemmekin täynnä kun saamme ne syödyksi. Juustokakku on näistä molempien lemppari. Raakakakku hengessä tehty kakku on simppelin kaunis ja raikas. Raparperi toimii oikein kivasti. Space Cake on kokonaisuutena vähän liian tuhti meidän makuun mutta menee kyllä raikkaan juustokakun seurana.

Magu on mutkaton kortteliravintola, jonne voi viedä kenet vaan. Ravintolassa on myös spesiaali-iltoina livekeikkoja ja menu kokonaisuudessaan maksoi vain 30€. Ruuista tuli täyteen, mutta ei tullut sitä kuuluisaa pistävää ähkyä mikä oli hienoa! Varmasti menen kaveriporukalla uudestaa ja maistan myös juomapuolta.

maguhelsinki.fi

Hyvinvointi Ravintolat Ruoka ja juoma