Kotitekoisen Vappusiman ABC – simaresepti + variaatiot

Simakausi on täällä ja simapadat on hyvä laittaa tulille piakkoin, että ehtii juomaa käymään vapuksi! Esivalmisteluja ennen on hyvä laittaa sima jo kattilaan, sillä kattilassa se viihtyy ennen pullotusta yhden kokonaisen vuorokauden. Lue täältä simapullojen esivalmisteluun liittyvät vinkit! Etikettien liiman irroittamiseen sopivan tahnan resepti muunmuassa jutussa.

Yllätyin itse kuinka yksinkertainen juoma sima lopulta on. Aikalailla vettä ja sokeria. Taika-aine onkin fariinisokeri, jonka määrällä voit säädellä siman sävyä ja maun intensiivisyyttä. Käytännössä makuun tulee enemmän siirappisuutta, mitä enemmän käytät fariinisokeria suhteessa tavalliseen kidesokeriin.

Vappusiman perusohje löytyy Dansukkerin fariinisokeri pussin kyljestä:

  • 4litraa vettä
  • 250g (eli 3 dl) kidesokeria
  • 250g (puolikas pussi) Fariinisokeria
  • tuorehiivi, herneen kokoinen nokare
  • 2 sitruunan mehu
  • Pullotukseen:
  • rusinoita ja sokeria

1. Kiehauta puolet vedestä isossa teräskattilassa. Nosta kattila levyltä ja sekoita sokerit joukkoon.

2. Lisää sitruunamehu ja loput vedestä, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

3. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä kannen tai liinan alla noin 1 vrk.

4. Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä (jääkaapissa) valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää.

Vinkkipankkiirin vinkki: Suodata sima pullotus vaiheessa. Toisin sanoen laita suppiloon harsokangas siitä simaa läpi kaataessasi.Voit myös suodattaa sitruunanmehun ennen sekaan laittoa. Näin sattumia ei tule juomaan niin paljoa. Huom! Netissä kiertää vinkki, jossa suositellaan suodattamaan sima suodatinpussin läpi. Tämä vinkki ei toimi, sillä suodatinpussi repeää melko nopeasti. Nimimerkillä kokeilin tätäkin.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

5. Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

VARIAATIOT:

Jos haluat hienosäätää perinteistä simamakua, tässä ideoita:

  • Lisää sitruunaa! Maksimissaan suositellaan 3:n sitruunan mehua 4 litran simasatsiin. Voit myös vaihtoehtoisesti hyödyntää sitruunan kuorta. Suosi tässä luomusitruunaa.
  • Bisseä! Yrjönkadun uimahallin hemmottelu kerroksen sima, on ehkä sima, josta olen kuullut eniten hehkutusta. Uimahallin sima tehdään muuten samalla lailla, mutta vettä on 5litraa ja mukaan laitetaan 1/2 ploa ykkösolutta (0,33 plo). Tässä reseptissä vain yhden sitruunan mehu.
  • Korvaa sokeri greipillä! Kodin kuvalehden Greippi-rosmariini simaan tulee sokeria puolet vähemmän. Katso resepti täältä.
  • Vartti aikaa! Hittolainen, eihän minulla ole siman tekoon käyttää neljää vuorokautta! Valion pikasima kiireiselle täältä.

Sima juttusarjan muut osat näistä linkeistä:

Esivalmistelut ja pullojen etikettien irroittaminen: http://www.lily.fi/blogit/vinkkipankki/vappuvinkki-edul…ekoinen-sima-abc/

koti ruoka-ja-juoma

Kotitekoisen Vappusiman ABC – esivalmistelut

Olen itse monena vuonna miettinyt, että olisi kiva tehdä simaa itse. Kuitenkin olen päätynyt ostamaan kaupan valmisjuomia, joista muuten Kaskein Juhlasima on täyteläisimmän ja siksi Vinkkipankkiirin suosikki!

Tänä vuonna minut vakuutettiin siman teon helppoudesta ja päätin ryhtyä hommiin. Haluan jakaa nyt vinkkini, joista on jo oppirahat maksettu eli sinun ei tarvitse enää testata netin toimimattomia vinkkejä tielläsi simamestariksi. Valmistelut kannattaa jo aloittaa, sillä sima tekeytyy pulloissa 3 päivää + kattilassa 1 pv.

PULLOT:

Kotisima pitää tietysti pullottaa. Nättejä pulloja on kiva antaa lahjaksikin! Sinulla on pullojen hankkimiseen kaksi vaihtoehtoa:

  1. Osta uudet pullot: Esimerkiksi IKEA:n valikoimasta löytyy kahdella eurolla pulloja kasvikuviolla (kirkkaita ei tänä vuonna ole).
  2. Kierrätä ja kerää lasipulloja korkkeineen! Kivoja pulloja tähän tarkoitukseen ovat esim. kirkkaat valkoviinipullot, lasiset mehu- ja simapullot. Itse käytin Kaskein simapulloja, joita ehdin jo muutaman juoda ennen omaa simatehdasta.

LASIPULLOJEN ETIKETIN POISTO:

  1. Liota pulloja kuumassa vedessä
  2. Juustohöylällä höylää etiketti irti. Kannattaa tehdä tämä tiskialtaassa,jossa edelleen vettä.
  3. Kuivaa pullot talouspaperilla.

ETIKETTILIIMAN POISTO (PARAS JA AINOA TODELLA TOIMIVA KEINO)

  1. Tee tahna: laita noin 1 rkl ruokaöljyä sekoitusastiaan, sekoita joukkoon vähän kerrallaan ruokasoodaa. Lisää soodaa niin pitkään, että seos muistuttaa hammastahnaa.
  2. Levitä tahna pullojen liimapintojen päälle. Voit käyttää tässä pullasutia.
  3. Anna vaikuttaa 15 min.
  4. Pyyhi liima pois talouspaperilla tai kuivalla rätillä.

(Tämä osio oli kaikista työläin, sillä netistä löytyi ties mitä ohjeita. Vesi-Ruokasooda yhdistelmä, Pata-pata ja asetoni (kynsilakan poistoaine) eivät muuten toimineet sitten ollenkaan. Pata-pata oli huonoin kaikista ja muutti liimatöhnän likaisen väriseksi ja meinasi viedä hermot.)

LASIPULLOJEN DESIFIOINTI

Jos haluat olla hygieniasta aivan varma niin tee tämä. Kotitekoinen sima tosin ei kestä hyvänä pullossa, kuin viikon, että sinällään ei paljoa ehdi siellä tapahtua. Peseminen pulloharjalla on kuitenkin must!

  1. Uuni päälle 125 asteeseen
  2. Pulloharjalla pestyt pullot uuniin vartiksi

ps. Dymo kirjaintarra-laitteella voit tehdä omat etiketit helposti!

Lue sima-juttusarjan muut osat:

Vinkkipankkiirin simareseptiarkistot: https://www.lily.fi/blogit/vinkkipankki/kotitekoisen-vappusiman-abc-simaresepti-variaatiot/

koti ruoka-ja-juoma