TAIDEVINKKI: Iiu Susiraja pohtii miltä rakkaus tuntuu

Vinkkipankki

 

 

"Tuntuu siltä, kuin sinua odottaisi aina yksityinen parkkipaikka, minne tahansa menetkin. " Näin kuvataitelija Iiu Susiraja avaa sitä miltä rakkaus tuntuu.

Vielä tämän viikon loppuun asti auki olevassa "Tunteiden Niksi-Pirkka" -näyttelyssä taiteilija Iiu Susiraja heittää itsensä likoon pohtiessaan rakkautta. Olen aiemminkin ihallut Iiun rohkeaa tapaa olla esillä kaunistelematta, arkisesti ja ajatuksille paljaana. "Tunteiden Niksi-Pirkka" -näyttelyn nimi jo vie ajatukset leikkisyyteen, sillä ihan vakavissaan töitä tehdessä taiteilija ei ole ollut. Pilke silmäkulmassa ja omalaatuinen huumori iskivät kuvista läpi ja saavat katsojankin naurahtamaan vaikeimpienkin aiheiden äärellä. Tämä on minusta Iiu Susirajan suuri nerous. Viedä katsoja keskelle ikävääkin teemaa ja altistaa se ajatushetkeen aiheen parissa, mutta kuitenkin antaen hengähdystauon huvittavalla otteella.

Kluuvin gallerissa sunnuntaihin asti olevassa näyttelyssä on esillä kaksi seinällistä valokuvia, mutta myös ennen Iiulta näkemätöntä videotaidetta, sekä piirrustuksia. Etenkin piirustukset saivat posket kipeäksi naurusta erittäin naivistisella tyylillään, vaikka niissä viestittiin toiseen takertumisesta, alkoholismista, narsismia, seksuaalisesta haluttomuudesta, empaattisuuden puutteesta ja muista parisuhteen väliin tulevista ongelmista. Lisäksi näyttelytekstikin oli sinällään uutta Iiua, sillä siinä oli runo. Tässä vielä ote runosta "Miltä oikea rakkaus tuntuu ja näyttää?":

Toisaalta joskus sitä valmistaa maustekakkua tunteet tarkkaan mitattuina. Niinä hetkinä kaikki on viikattua, paketoitua liikettä, eikä ajatuksiin tule muuta, kuin se melankolinen laskos lakanan reunassa. Silloin tyytyy asioiden suppeuteen ja yrittää lohkaista ajasta paloja, kuten kuivuus tekee savisessa viljapellossa.  Loppujen lopuksi voi vain ottaa purukumin ja huomata kaiken olevan edelleen sitkeää ja jaksavaa."

IIU SUSIRAJA: TUNTEIDEN NIKSI-PIRKKA

Kluuvin galleria 6.5 -24.5.2015

 

Helsingin taidemuseo

Unioninkatu 28 B (sisäpiha 4. krs), 00100 Helsinki

Avoinna ke-su klo 11-18, ma-ti suljettu.

 

Kuvat: Iiu Susirajan teoksia

 

 

Kommentit

Mia K.
Voi taivas

*syväjäädytyksen sulaamista** 

Rosoista ja samalla niin sileää.. :)

Kommentoi