TAIDEVINKKI: Läheltä kaukaa Kiinasta saakka

Vinkkipankki

Läheltä kaukaa - Here Out There on osa Helsingin Juhlaviikkojen Kiina fokusoitunutta kokonaisuutta. Kiina on mittakaavaltaan niin suuri, että on hämmästyttävää kuinka vähän näemme yleensä kiinalaista taidetta. Sinällään teemana Kiina on melko haastava valinta Juhlaviikoilta, sillä artistit ovat suomalaisille melko tuntemattomia. Aasialaista perinnekulttuuria esitetetään silloin tällöin ja siitä voi asiaan vihkyitymättömälläkin olla jotain hajua, mutta itsekkin myönnän etten ennen näyttelyyn menoa tuntenut yhtäkään kiinalaista nykytaiteilijaa nimeltä.Läheltä kaukaa tarjoaa koko Merikaapelihallin täydeltä uudempaa kiinalaista videotaidetta. Näyttelyssä on siinäkin mielessä erityinen rajaus että se koostuu ainoastaan naisvideotaiteilijoiden teoksista. Kun menin halliin sisälle, hämmästyin sen suurta kokoa sillä viimeksi olin bailannut samaisessa tilassa monen sadan muun ihmisen kanssa, mutta nyt olin yksin. Toisaalta oli torstai aamupäivä, joka ei ehkä ole kiireisinta taiteenkulutusaikaa. Näyttelyripustus on kauniin minimalistinen ja tuo hienosti tehdasmaisen tilan tunnelman läsnä. Merikaapelihallin karkeus luo hyvän kontrastin osittain herkille videoteoksile.

Mieleenpainuvin video oli Geng Xuen Mr. Sea. 2014 valmistunut animaatio oli mielenkiintoisella tavalla kiinalaista perinnekulttuuria arvostava, mutta silti raikas toteutukseltaan. Mr. Sea on nukkeanimaatio jossa kaikki sen elementit on tehty posliinista. Posliinimaalaukset tuovat heti mieleen kiinalaisen teekulttuurin mutta tarina vei ajatukset popmaailman tarinankerronannpuolelle. Tosin tarina käärmeen syövistä rakastajista voi toki olla myös kiinalaista tarustoa. Visuaalisuus oli kuitenkin videon parasta antia ja eritysesti posliiniset puut olivat todella kauniita metsäkohtauksissa.

Länsimaisia vivahteita näkyi näyttelyssä yllättävän paljon. Esimerkiksi Liu Shiyuan Lost in Export hämmensi aluksi, sillä kaikki kohtaukset tuntuivat tutuilta. Sitten tajusin, että todella olin nähnyt ne aiemmin, sillä ohjaaja oli tehnyt videon koostaen omia versioitaan länsimaisten elokuvien tunnettujen elokuvien kohtauksista, oli American Gigoloa ja lost in Tranlationia.Yksi kiinnostava teos oli myös häiritsevä Lady´s. Lady´sin yksinkertainen idea oli asettaa katsoja tarkkailijan asemaan ja sitä kautta hämmentävään tilanteeseen. Tarkkailunkohteena nimittäin oli yökerhon naisten vessa, jossa illan aikana luonnollisesti tapahtuu kaikenlaista. Muutamaa draaman kaartakin pääsi seuraamaan, kun vessassa ravaavilla naisilla oli riitaa tai joku valmistautui iskemään illan deittiään.

Läheltä Kaukaa oli todella valaiseva kokemus ja siitä saa käsityksen  kiinalaisesta videotaiteen teemoista. Näyttely on myös harvislaatuinen Suomessa niinkuin jo aiemmin todettua kiinalaista nykytaidetta täällä ei ole totuttu näkemään. Näyttely on auki vielä tämän viikonlopun! Mene ja koe ja ihmettele!

LÄHELTÄ KAUKAA-HERE OUT THERE

Auki: ma-su 11-18 / Open mon-sun 11-18* Liput / Tickets: 10 / 8€

Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi / Under 18 year-olds-free

Lippuja myy Kaapelin kauppa Kaapelitehtaan pääsisäänkäynnin yhteydessä (C-porras).

Taiteilijat näyttelyssä:

Cao Fei, Chen Qiulin, Cui Xiuwen, Fang Lu, Feng Bingyi, Geng Xue, Liang Yue, Liu Shiyuan, Xing Danwen, Yuan Keru

Kuraattori:

Maaretta Jaukkuri

Tuotanto:
Helsingin juhlaviikot

Yhteistyössä:
Opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin kaupunki, Kaapelitehdas

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/tapahtuma/here-out-there-lahelta-kaukaa/


 

Kommentoi