TAIDEVINKKI: Oma jees, toisen jees, Vinkkipankkiirin mielestä tosi jees

PPPSSS.jpg

Onko se mikä mulle on jees myös sulle jees? Kysymys nousee mieleen, kun kaksi ihmistä tutustuu ja alkaa viettämään aikaa keskenään. Jos halutaan olla yhdessä, on sovitettava kaksi persoonaa erilaisine lähtökohtineen ja tapoineen yhdeksi kohtaukseksi. Sitä haluaa oppia tuntemaan toisen ja aluksihan sitä yrittää sovittaa itseään lähemmäksi toista. Tilanne on hieman epämiellyttävä uutuutensa takia, kun ei tiedä miten sitä olisi, mutta siinä kai piilee koko uusiin ihmisiin tutustumisen suola. Kun sitten päästään voiton puolelle eli siihen vaiheeseen että palaset alkavat loksahtelemaan, oleminen muuttuu parhaimmillaan symbioosiksi. Tätä yhteenkuuluvuuden tunnetta jatkuu symbioosina, kunnes taas haetaan omaa tilaa. Mutta tässä vaiheessa voi olla jo varmempi siitä, että toinen pysyy eikä tarvitse taas nähdä uuteen heittäytymisen vaivaa, sillä yhteenkuuluvuuden jännite on jäänyt elämään.

Näitä ajatuksia minulle heräsi, kun pääsin katsomaan Maarit Mustosen & Anne Naukkarisen ”Oma jees, toisen jees”  esitystä ennakkoon. Esitys on tanssin, tekstin, installoinnin, musiikin, olemisen ja teatterin muodostama kokonaisuus. Esitystila oli hyvin pelkistetty, mutta muodoltaan teos on jopa rönsyilevä. Liikekieli oli yllättävää ja muutenkin esityksen eteneminen on ennalta arvaamatonta. Silti pystyin muodostamaan tarinan päähäni ihmissuhteista ja kosketuksesta, vaikka narraatio ei ollut mitenkään tarkoituksen mukaista teoksessa.  Tekijät kertovatkin esityksen muodostuneen irrallisista palasista, jotka ajan kanssa ovat muovautuneet yhteen. Vaikka tulkitsemani aiheet voivat kuulostaa vakaviltakin, teos oli hauska ja siinä oli komediallisia elementtejä ja ihanan vilpitöntä kerrontaa. Nauratti monessa kohtaa! Tilan ja taidemuotojen monipuolinen käyttö tuntui raikkaalta ja Oma jees, toisen jees, todella tuntui joltain uudelta. Vinkkipankkiirina ehdottomasti suosittelen esitystä kaikille, jotka haluavat kokea jtn uutta ja piristävää! Kaiken lisäksi esitykset ovat maksuttomia.

Oma jees, toisen jees on osa Paulon Säätiön kutsunäyttelyä, jossa Maaritin ja Annen teoksen lisäksi on Jemina Lindholmin ja Elina Ylhäisin installaatio. Näyttelyn ovat kuratoineet Saara Hannus, Miina Hujala, Jussi Koitela, Mikael Kinanen ja Iina Kuusimäki. Näyttelystä on tekijöiden prosesseja avaava näyttelyjulkaisu täällä:  www.pppsss.fi.  Kuva: GRMMXI-kollektiivi http://grmmxi.fi Maarit Mustonen www.maaritmustonen.coAnne Naukkarinen annenaukkarinen.weebly.com  Paulon Säätiö http://www.paulo.fi/  

Exhibition Laboratory Project Room
Lönnrotinkatu 35
Avoinna ti-su 11-18 (esitykset klo 18:30)
7.-23.8.2015
Avajaiset 6.8. klo 18, esitys klo 17.
   Oma jees, toisen jees -esitysaikatauluto 6.8. 17.00 (Ensi-ilta)

la 8.8. 18.30
ke 12.8. 18.30
pe 14.8. 18.30
la 15.8. 18.30
ke 19.8. 18.30
to 20.8. 18.30 & 21.30
la 22.8. 14.00 & 18.30

 

 

    

 

kulttuuri suosittelen syvallista hopsoa
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *