Kotitekoisen Vappusiman ABC – esivalmistelut

Olen itse monena vuonna miettinyt, että olisi kiva tehdä simaa itse. Kuitenkin olen päätynyt ostamaan kaupan valmisjuomia, joista muuten Kaskein Juhlasima on täyteläisimmän ja siksi Vinkkipankkiirin suosikki!

Tänä vuonna minut vakuutettiin siman teon helppoudesta ja päätin ryhtyä hommiin. Haluan jakaa nyt vinkkini, joista on jo oppirahat maksettu eli sinun ei tarvitse enää testata netin toimimattomia vinkkejä tielläsi simamestariksi. Valmistelut kannattaa jo aloittaa, sillä sima tekeytyy pulloissa 3 päivää + kattilassa 1 pv.

PULLOT:

Kotisima pitää tietysti pullottaa. Nättejä pulloja on kiva antaa lahjaksikin! Sinulla on pullojen hankkimiseen kaksi vaihtoehtoa:

  1. Osta uudet pullot: Esimerkiksi IKEA:n valikoimasta löytyy kahdella eurolla pulloja kasvikuviolla (kirkkaita ei tänä vuonna ole).
  2. Kierrätä ja kerää lasipulloja korkkeineen! Kivoja pulloja tähän tarkoitukseen ovat esim. kirkkaat valkoviinipullot, lasiset mehu- ja simapullot. Itse käytin Kaskein simapulloja, joita ehdin jo muutaman juoda ennen omaa simatehdasta.

LASIPULLOJEN ETIKETIN POISTO:

  1. Liota pulloja kuumassa vedessä
  2. Juustohöylällä höylää etiketti irti. Kannattaa tehdä tämä tiskialtaassa,jossa edelleen vettä.
  3. Kuivaa pullot talouspaperilla.

ETIKETTILIIMAN POISTO (PARAS JA AINOA TODELLA TOIMIVA KEINO)

  1. Tee tahna: laita noin 1 rkl ruokaöljyä sekoitusastiaan, sekoita joukkoon vähän kerrallaan ruokasoodaa. Lisää soodaa niin pitkään, että seos muistuttaa hammastahnaa.
  2. Levitä tahna pullojen liimapintojen päälle. Voit käyttää tässä pullasutia.
  3. Anna vaikuttaa 15 min.
  4. Pyyhi liima pois talouspaperilla tai kuivalla rätillä.

(Tämä osio oli kaikista työläin, sillä netistä löytyi ties mitä ohjeita. Vesi-Ruokasooda yhdistelmä, Pata-pata ja asetoni (kynsilakan poistoaine) eivät muuten toimineet sitten ollenkaan. Pata-pata oli huonoin kaikista ja muutti liimatöhnän likaisen väriseksi ja meinasi viedä hermot.)

LASIPULLOJEN DESIFIOINTI

Jos haluat olla hygieniasta aivan varma niin tee tämä. Kotitekoinen sima tosin ei kestä hyvänä pullossa, kuin viikon, että sinällään ei paljoa ehdi siellä tapahtua. Peseminen pulloharjalla on kuitenkin must!

  1. Uuni päälle 125 asteeseen
  2. Pulloharjalla pestyt pullot uuniin vartiksi

ps. Dymo kirjaintarra-laitteella voit tehdä omat etiketit helposti!

Lue sima-juttusarjan muut osat:

Vinkkipankkiirin simareseptiarkistot: https://www.lily.fi/blogit/vinkkipankki/kotitekoisen-vappusiman-abc-simaresepti-variaatiot/

Koti Ruoka ja juoma