Perusasioita vai rakettitiedettä?

Jenni_levavaara_shot03_0384.jpg

 

En tiedä, oletko tehnyt samanlaisen havainnon mutta omasta mielestäni nykyään hyvin usein kaikesta ruokaan ja syömiseen liittyvästä on tehty lähes tiedettä, taidetta tai vähintään monimutkaista. 

Kaiken aikaa näkee uusia tutkimuksia eri ruokien terveysvaikutuksista: yhtenä päivänä maitotuotteen ovat sinulle hyväksi, seuraavana päivänä ne ovat pahaksi. Sama juttu viljatuotteiden, suklaan, punaviinin ja lihan kanssa. Entäs kookos, kahvi, voi?

Eri suunnista tulee täysin erilaisia ja ristiriitaisia viestejä. Ei ole ihme, ettei moni enää tiedä, MITÄ pitäisi syödä. Vähemmästäkin hämmentyy. Ennen sitä sentään osasi syödä oikein mutta nykyään siihenkin löytyy kursseja, MITEN syödään.

Itse en usko, että yksi ja sama ruokavalio sopii kaikille. Jokainen on yksilö ja erilainen. Mieltymykset, aktiviteettitaso, sukupuoli, ikä, aineenvaihdunta, geneettinen tausta ja moni muu asia vaikuttavat. Tarpeet voivat olla hyvinkin erilaisia. Se mikä sopii toiselle voi olla myrkkyä toiselle. Sen sijaan uskon siihen, että terveellinen, käsittelemätön, aito, oikea ja luonnonmukainen ruoka sopii kaikille.

Mielestäni terveyden tai syömisen ei pitäsi olla monimutkaista. Keho kyllä tietää, mikä sille on hyväksi ja mitä syödä. Se on mieli, joka joskus tekee virheitä ja temppuilee – etenkin kun sitä mainoksilla ym. sekoitetaan. Seuraavan kerran, kun näet houkuttelevan mainoksen, mieti halutaanko sillä oikeasti sinun parastasi vai rahojasi?

Dieetit voivat olla houkuttelevia ja vaikuttaa teoriassa hyviltä mutta harvoin ottavat huomioon erilaiset tarpeet. Kehon lisäksi ravinnon tulisi ravita myös mieltä ja sielua, tuottaa nautintoa kaikille aisteille. Kautta aikojen ruokailu on ollut miellyttävä sosiaalinen tapahtuma, jossa perhe tai ystävät kokoontuvat yhdessä pöydän ääreen – ravitsemaan niin kehoa, mieltä kuin sieluakin.

Mitä jos mainoksista, trendeistä, kirjoista ja guruista huolimatta luottaisit omaan kehoosi ja vaistoosi siitä, mikä on parasta juuri sinulle, juuri nyt. Tekisit ruokailusta miellyttävän tapahtuman, söisit niitä ruokia, jotka tuottavat sinulle hyvän olon ja joista oikeasti pidät. Sen sijaan, että karsit pois ruoka-aineita opettelisitkin syömään kohtuudella ja panostaisit laatuun. Monessa asiassa laatu ratkaisee ja avainasemassa on kohtuus, niin myös ruokailussa.

 

Jenni_levavaara_shot03_0436.jpg

Kuvat Vuokko Salo

Rakkaudella,

Jenni Sofia

hyvinvointi terveys mieli liikunta
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.