Öljyä, öljyä, kookosöljyä

Puolesta litrasta litraan - sen verran meidän perheessä kuluu kookosöljyä kuukaudessa. Ja sitä löytyy lähes kaikkialta: keittiöstä, kylppäristä, makkarista, rantalaukusta, matkalaukusta, työkalupakista, hierontapöydän vierestä, puupinnoilta... Ystävissä tämä on toisinaan herättänyt hyväntahtoista huvittuneisuutta - kunnes juurikin kookosöljy on ollut se, mikä on pelastanut kiperästä tilanteesta, kuten purjeveeneen ison purjeen etuliikin luistimen jumiutuessa tai ötököiden puremissa ja polttamissa.

Ruoanlaitossa paistamiseen käytämme vain tyydyttynyttä rasvaa; kookosöljyä, voita tai lihassa itsessään olevaa rasvaa, koska se kestää paremmin kuumentamista. 90 prosenttisesti valinta pannulle on kookosöljy.

Tyydyttynyt rasvan oksidoituu vaikeammin, joten se ei muutu niin helposti vahingolliseksi paistettaessa. Juoksevat öljyt, kuten auringonkukkaöljy, oliiviöljy ja rypsiöljy sen sijaan hapettuvat kuumentaessa, mikä voi aiheuttaa sekä terveys- että makuhaittoja. Muista, ettei mitään rasvaa kannata kuumentaa niin paljon, että sen väri muuttuu tai se alkaa savuta.

Koska pidämme kookosöljyn mausta, sipaisemme sitä myös riisikakun ja siemennäkkärin päälle. Raakasuklaasta saa suussa sulavaa, kun sen rasvasta on puolet kookosöljyä ja puolet kaakaovoita. Postaan herkullisen raakasuklaan ohjeen myöhemmin. Itse juon kahvia hyvin harvoin mutta lisäboostia kaivatessa, nautin kahvin kookosöljyn tai puhtaan MCT-öljyn kera.

On totta, että kookosöljy on 90% tyydyttynyttä rasvaa, mutta rasvoissa kannattaa ennen kaikkea katsoa laatuun ja luonnollisuuteen, ei niiden kovuusasteeseen. Ongelma on hydrogenoiduissa ja härskiintyneissä, prosessoiduissa rasvoissa. Kun kookosöljyn vaikutuksia kolesterolipitoisuuksiin on tutkittu, se on osoittautunut aika neutraaliksi. Todennäköisesti tämä johtuu siitä, että kookosöljyssä on paljon lauriinihappoa, mikä nostaa veren hyvää HDL-kolesterolia. Vaikka myös huono LDL-kolesterolitaso nousee, sydän- ja verisuonitaudeilta suojaava hyvä HDL-kolesterolitaso nousee vielä enemmän. Lauriinihapon tiedetään myös olevan antibakteerinen, antiviraalinen sekä antifungaalinen (sieniä tappava).

Kylpyhuoneessa kookosöljyä käytän meikinpoistoon, ihokarvoja ajaessa vaahdon sijaan, ihon kosteuttamiseen, hiusten hoitoon sekä suun purskutteluun. Ihon kuorinnassa kookosöljyn ja hienon merisuolan yhdistelmä on lyömätön. Mieheni puolestaan käyttää sitä partaöljynä. Kookosöljy on melko kiinteää vielä huoneenlämmössä, jos lämpötila on alle 24 astetta, se kannattaa ensin ”lämmittää” juoksevaksi käsissä.

Makuuhuoneessa kookosöljy sopii loistavasti hierontaan - niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Sisäisesti käytettynä liukkauden lisäksi se voi ehkäistä myös hiivatulehdusta. Huomioithan, ettei se sovi käytettäväksi lateksin kanssa. 

Käytän kookosöljyä myös auringossa. En tosin palvo aurinkoa paikallaan maaten, enkä tavoittele tumminta rusketusta. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, ettei iholle kannata laittaa mitään, mitä et suostuisi syömään. Kosmetiikan kemikaalit päätyvät joka tapauksessa ympäristöön sekä verenkiertoon ja maksan rasitteeksi.

Laadulla on väliä. Paras kookosöljy valmistetaan tuoreista kookospähkinöistä, ei kuivatetuista. Laadukkaan kookosöljyn tunnusmerkkejä ovat: extra virgin, luomu, kylmäpuristettu, ei geenimanipuloiduista palmuista, ei puhdistettu tai lisätty yhtäkään ainesosaa. 

Ja vielä kertauksena ne monen monta tapaa käyttää kookosöljyä:

1. Paistamiseen paistorasvana
2. Ruuanlaitossa
3. Leivonnassa
4. Suklaassa
5. Kahvissa sekä muissa kuumissa juomissa
6. Leivän/näkkärin päällä
7. Smoothiessa (peittää hyvin mm. macan maun)
8. Hierontaöljynä
9. Liukasteena
10. Meikinpoistoon
11. Hiustenhoitoon
12. Ihonhoitoon
13. Hampaiden hoitoon
14. Suun purskutteluun
15. Kuiviin jalkapohjiin
16. Kainaloon
17. Partaan
18. Karvojen ajoon
19. Aurinkoon
20. Auringon jälkeen
21. Valuraudan öljyämiseen
22. Puupinnoille
23. Sellaisenaan nautittavaksi
24. Joka paikan öljyksi

Oma valintani on ollut jo vuosia Puhdistamon kylmäpuristettu neitsytkookosöljy. Nyt saat tilattua tätä huippulaadukasta kookosöljyä sekä heidän muita tuotteitaan 15% edullisemmin koodilla JENNI15

 

Rakkaudella,

Jenni Sofia

Kommentoi