Pähkinänkuoressa
Tässä yhtenä aamuna astuin hissiin pähkinöitä mutustellen. Hississä toivotin huomenet ranskalaismiehelle joka hyvän huomenen lisäksi kommentoi pähkinöiden syöntiäni. Tarjosin pähkinöitäni myös hänelle mutta siihen sain vastauksen, ettei niitä pidä syödä, koska ne tekevät lihavaksi. Kysyin syytä moiseen ja vastaus itsessään kertoi paljon – ainakin sen antajasta. Hän vastasi: ”Pähkinät tekevät lihavaksi, koska niissä on paljon kaloreita. Jos syöt pähkinöitä, syöt niitä paljon ja kaiken aikaa. Lisäksi niissä on suolaa.”
Mielenkiintoista on, että tämä mies oli todella ylipainoinen ja tuli juuri kertoneeksi oman tapansa syödä pähkinöitä. Pähkinänkuoressa, jos tavoitteesi on tulla lihavaksi, syö paljon suolattuja ja paahdettuja pähkinöitä, syö niitä kaiken aikaa – etenkin aterioiden välillä.
On totta, että pähkinät sisältävät paljon kaloreita, koska niiden ravintosisällöstä lähes aina on yli puolet rasvaa. Huomioitavaa kuitenkin on, että tästä rasvasta suurin osa on hyvälaatuista pehmeää rasvaa. Tutkimusten mukaan pähkinöillä on erittäin suotuisa vaikutus terveyteen: ne vähentävät sydäntautiriskiä, alentavat huonoa LDL-kolesterolia, ehkäisevät diabetesta jne. Pähkinät ovat mainio lisä välipalalle tai esimerkiksi aamupalalle, sillä terveysvaikutusten lisäksi ne ovat täynnä niitä sydänystävällisiä rasvoja, proteiinia, vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja kuitua. Ne stimuloivat aivoja, pitävät verensokerin tasaisena ja nälän loitolla sekä auttavat kylläisyyden tunteeseen. Sellaisenaan pähkinät ovat terveellinen valinta mutta suolattuina ja sokeroituna ne ovatkin jo jotain aivan muuta. Painon kyllä saa nousemaan, jos pähkinöitä syö ylenpalttisesti, vaikkakin monissa tutkimuksissa on havaittu, että laihdutusruokavalion osana näistä on hyötyä painonhallinnalle.
Hyvä nyrkkisääntö annosteluun on maksimissaan kourallinen kerralla ja vain 1-2 kertaa päivässä. Kourallinen pähkinöitä, noin 15 kpl, sisältää suunnilleen ruokalusikallisen verran kasviöljyä. Valitse aina luonnollinen vaihtoehto, ilman suolausta ja paahtamista. Suosi monipuolisuutta myös pähkinöissä – sekoitus erilaisia pähkinöitä on ravintoaineiltaan paras valinta.
Pähkinät on hyvä säilyttää ilmatiiviissä pakkauksessa, viileässä ja valolta suojattuna, rasvahapot nimittäin härskiintyvät ja piilaantuvat helposti jo huoneenlämmössä. Samasta syystä pähkinät olisi hyvä syödä kokonaisina ja käsittelemättöminä tai rouhia itse juuri ennen käyttöä. Koska kuumennettaessa monityydyttymättömät rasvahapot hapettuvat, pähkinöiden paahtaminen pilaa suurimman osan niiden terveysvaikutuksista.
Pähkinät kannattaa liottaa ennen käyttöä, sillä se herättää niiden elämää antavat voimat. Liottaminen lisää niiden vitamiini- ja mineraalipitoisuutta, aktivoi entsyymitoiminnan sekä huuhtoo pois entsyyminestäjät, jotka voivat häiritä aineenvaihduntaa ja ravintoaineiden imetytymistä. Elimistö pystyy ottamaan vastaan helpommin aminohappoja liotettujen pähkinöiden proteiinista. Helpoin tapa on laittaa pähkinät likoamaan yön yli – tai liottaa niitä vähintään pari tuntia.
Viime vuoden puolella tein useamman infopläjäyksen videoiden muodossa Parrotsille. Jos haluat saada lisää vinkkejä pähkinöistä ja pähkinöiden käytöstä, vieraile Parrots Suomi Facebook tai Instagram -sivuilla.
Rakkaudella,
Jenni