Puhdasta ruokaa
Parasta kesässä on tuoreet, herkulliset vihannekset, marjat ja hedelmät. Rakastan! Keräämme satoa omasta maasta, käymme hakemassa vihanneksia ja marjoja suoraan tiloilta, osan ostamme kaupasta – osan luomuna, osan tehotuotettuna.
Etenkin raskauden aikana olen ollut entistä tietoisempi muun muassa viljelyssä käytetyistä torjunta-aineista.
Huuhtelen juokseevan veden alla vihannekset, marjat ja hedelmät. Huuhtelu poistaa niissä olevat taudinaiheuttajat – joidenkin tutkimusten mukaan 99 prosenttisesti.
Torjunta-ainejäämiin ja muihin kemikaaleihin otan avuksi järeämmät keinot: ruokasoodan, viinietikan ja sitruunan. Useimmiten käytän pelkkää ruokasoodaa. Lisään 2-3 rkl ruokasoodaa puoleen litraan vettä ja liotan kasviksia 15 minuuttia. Liotuksen jäälkeen vielä huuhtelen huolelliseti. Vaihtoehtoisesti teen seoksen viinietikasta ja vedestä, toisinaan lisäten mukaan sitruunaa – 2-3 rkl viinietikkaa puoleen litraan vettä, 1-2 rkl sitruunaa.
Meillä on ollut soodavedessä likoamassa mansikoita, kirsikoita ja pensasmustikoita lähes päivittäin.
Jos haluat perehtyä tarkemmin eri pesutapojen vaikutuksesta torjunta-ainejäämiin, linkki löytyy tästä.
Listan eniten torjunta-ainejäämiä sisältävistä kasviksista, marjoista ja hedelmistä löydät tästä.
Ja vielä toinen vinkki keittiöön. Jos vihannekset ovat jo ehtineet nahistua, ei hätää. Revi nahistunut salaati kulhoon ja kaada jääkylmää vettä päälle. Ei mene kuin hetki ja salaatti on taas ihanan rapeaa. Sama kikka toimii muihinkin vihanneksiin, kaikkeen aina yrteistä parsakaaliin ja uusiin perunoihin. Muista vaan leikata imupinta – perunoihin imupintaa ei tarvitse leikata, sillä vesi imeytyy kyllä kuoren läpi.
Herkullisia hetkiä puhtaan ruoan parissa.
Rakkaudella
Jenni Sofia