Minä, Muumimamma
Olen nyt Raisa Cacciatoren Kiukkukirjan verran viisaampi. Se on paljon.
(kuva: Väestöliitto)
Kiukkukirjassa on sekä teoriaa että käytäntöä: käydään läpi tunteiden, väkivallan sekä aggression käsitteet ja aggressiokasvatuksen periaatteet. Tällaiselle oman kiukustumisensa kanssa tuskailevalle äidille erityisesti käytännön osuus oli hyödyllinen.
Sillä yllättynyt minä kiukustumisestani olen. Miten lötköpötköksi heittäytyvä, pukeutumisesta kieltäytyvä taapero voi herättää raivoa, joka muuttaa minut, aikuisen ihmisen, omaa jalkaani polkevaksi kiukkupussiksi? Liian helposti.
Olen ottanut käyttööni Muumimamma-vinkin (puhutteleekohan se muuten miespuolisia kasvattajia?): vaikean, minut mahdollisesti kiukkukohtauksen syövereihin suistavan tilanteen tullessa kuvittelen olevani Muumimamma, joka lempeän ymmärtäväisesti ja aikuisen turvallisesti katselee kiukkuilevaa Pikku Myytä. Ja se toimii. Ei se yksinään riitä, mutta se on jotakin pientä ja helposti sovellettavaa, joka osaltaan auttaa eteenpäin.
Toinen Kiukkukirjan lähiaikoina arkeemme konkretisoituvista hyödyllisistä vinkeistä on lista fiktiivisistä teoksista, joita voi lukea lapsen kanssa. Kirjastokäynti teemalla – jihuu!
– Lotta