Ruokaa, rajoja ja rakkautta

rajaton_1_1.jpg

Ensimmäiset asiat, jotka olen tehnyt opetellessani syömään, ovat olleet antaa itselleni lupa syödä mitä vain ja miten paljon vain haluan sekä vakiinnuttaa säännöllinen ruokarytmi.

rajaton_2.jpg

Lupa syödä mitä vain ja miten paljon vain johti aluksi ruokakaaokseen. Olin kieltänyt itseltäni ruokia vähintään 15 vuoden ajan, minkä lisäksi elämässäni oli meneillään kuormittavampi vaihe. Ryntäsin kiellettyjen herkkujen pariin palavalla intohimolla. Sitten ahmin ne ja vielä vähän lisää, kunnes vastaani tuli jonkinlainen kylläisyyspiste. Aloin saada ruokalangan päästä kiinni: ahaa, tarpeeksi paljon syöminen todella vähentää tarvetta ahmia! Ahaa, sama vaikutus on myös tarpeeksi usein syömisellä! Aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala. Ei ruokailukertojen väliin jättämistä, ei epämääräistä napostelua.

rajaton_3.jpg

Tuntuu oudolta olla yhtäkkiä ilman minkäänlaista dieettiä. Se tuntuu myös vapauttavalta. Olen, aluksi kauhukseni, huomannut että ruoka on ihanaa. Välillä se tosin tuntuu yhä myös viholliselta. Mutta ei se haittaa. Alkaa olla myös päiviä, jolloin jälkiruuaksi nautitut pari palaa suklaata ovat mukava nautinto – tai sitten suklaata ei sillä kertaa edes tee mieli, sillä ruokatarpeet ovat jo muilla tapaa tyydytetyt (ahaa, jopa hirvittävimpiin herkkuihin on mahdollista luoda lämmin suhde!).

rajaton_4_4.jpg

Tämä on tietenkin vasta alku. Puolet elämästään ruokakiristelyn parissa vietettyään ei kai voi realistisesti odottaa saavuttavansa joustavaa, rentoa, välitöntä ja mutkatonta ruokasuhdetta jokusessa kuukaudessa. On kuitenkin aika ottaa seuraavat askeleet. Ravitsemusterapeutin aika odottaa, ja syömisongelmien kanssa kamppaileville tarkoitettu ryhmä, jossa tarkastellaan mieltä ja kehoa, alkaa pian. Juuri nyt on kuitenkin välipalan aika!

rajaton_5.jpg

– Lotta

 

Hyvinvointi Liikunta Mieli Terveys

Terveiden kirjoissa

Uudenvuoden jälkeisinä päivinä meidän perhettä koetteli aggressiivinen norovirus. Niin, juuri se minkä vuoksi vietät suurimman osan päivästä wc-tiloissa. Tämä tarkoitti sitä, että ensiksi jouduimme huolehtimaan pienimmäisemme pulautuksista ja sen jälkeen me aikuiset kaaduimme sängyn pohjalle vuorotellen. Sängyn pohjalla maatessani pahoinvoivana, mietin kuinka vähän sitä arvostaakaan terveenä olemista. Voi sitä autuutta ja ihanuutta kun ei okseta! Tai kun nenä ei vuoda kuin Niagaranputous ja kuume jomota lihaksissa.

Nyt terveenä aion yrittää nauttia parhaani mukaan tästä olotilasta, kun mikään fyysinen häiriö ei vie koko huomiota. Ihana päästä nauttimaan ulkoilmasta täysissä ruumiin ja sielun voimissa tai tehdä jotain hyvää ruokaa, ilman pelkoa siitä, että se pakenee heti vatsasta.Saapa nähdä kuinka kauan kestää ennen kuin tämä tietoisuus terveenä olemisesta taas hiipuu, mutta nyt juuri ihana olla terve!

Ja teille flunssan kourissa kamppailevissa, tässä pieni flunssaan kenties tehoava resepti, ennen kuin päädytte tänne terveiden kirjoihin! 🙂

 

file0001220035259.jpg

 

Flunssantaltuttaja

1 X Inkiväärijuuri
1 X  valkosipulinkynsi
Hunajaa maun mukaan
Jos haluaa vielä kunnon potkua juomaan, voi sen maustaa ripauksella cayennepippurilla.
Raastetaan inkivääri ja murskataan valkosipuli. Lisätään kattilaan litra vettä. Lisätään inkivääri ja valkosipuli veteen. Keitä seosta noin 15 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi se ja mausta hunajalla (ja mahdollisesti pippurilla).

-Moona-
 

Hyvinvointi Hyvä olo Mieli Terveys