Brunssi kotona!
Nyt sattui sellainen harvinaisuus kohdalle kun lähes vapaa viikonloppu. Eli ei suuria suunnitelmia, eikä kiirettä aamulla minnekään. Itse olen suuri brunssifani, joten päätettiin, että tehdään kotona oma pienimuotoinen brunssi. Itse olen suuri Sikke Sumarin seuraaja, ja olemme tehneet monia Siken reseptejä hyvällä menestyksellä. Tällä viikolla Siken keittiössä oli sattumoisin aiheena brunssi, ja Sikke teki itse mm. skonsseja. Näitä herkkuja saa harvoin suomesta brunsseilla tai kahviloissa, joten siitä se idea sitten lähti 🙂
Mansikkahillon tein jo eilen illalla, että se ehti hieman hyytyä yön yli. Pakasteessa oli kesän mansikoita, joten siitä vaan 1/2 l kattilaan, pari ruokalusikallista vettä ja 1 1/2 dl hillosokeria kun mansikat olivat lämmenneet. Keitin noin 10 min, jäähdytin hieman ja laitoin lasipurkkiin. Kannattaa muuten muistaa kuoria vaahto päältä heti keittämisen jälkeen, muuten se hyytyy hillon mukaan. Maussa sillä ei ole merkitystä, mutta ulkonäöllisesti näyttää paremmalta kun ei ole vaahtoa seassa. Ja olen jostain joskus lukenut, että vaahto syntyy epäpuhtauksista, joten sen vuoksi sitä kuoritaan hilloista ym pois.
Skonssien ohje siis Sikeltä: http://www.livtv.fi/ohjelmat/sikke-ruokaa-rakkaudella/reseptit/uutinen/jakso-4-skonssit Tein muuten ihan ohjeen mukaan, mutta käytin pelkkiä venhnäjauhoja kun grahamjauhoja ei sattunut kaapista löytymään. Mielestäni skonssit onnistuivat maun puolesta hyvin, mutta taikinasta olisi voinut leikata vähän paksumpia paloja, jotta skonsseista olisi tullut paksumpia. Maku on kuitenkin pääasia ja hyviä olivat!
Jonkinlainen leipä kuuluu aina hyvään brunssiin (ainakin siis minun mielestäni). Leivän teko olisi vienyt ehkä vähän liikaa aikaa, joten sämpylät ovat aina hyvä vaihtoehto. Meillä ei ollut tallessa mitään hyväksi todettua reseptiä, joten otettiin resepti juuri tulleesta s-lehden ruokaosiosta.
Juuressämpylät
- 5 dl vettä
- 2 rkl siirappia
- 50g hiivaa
- 2 tl suolaa
- 3 dl juuresraastetta (meillä oli porkkanaa)
- 3 dl kauraleseitä
- n.10 dl hiivaleipävehnäjauhoja
- 3/4 dl öljyä
Sekoita kädenlämpöiseen veteen siirappi ja hiiva. Anna seistä 10 minuuttia. Lisää suola, juuresraaste, leseet ja muutama desi jauhoja. Sekoita muutama minuutti. Lisää loput jauhot ja öljy. (10dl jauhoja ei meillä riittänyt, vaan taikina oli sillä määrällä vielä liian löysää.) Alusta taikinaksi. Anna kohota lämpimässä noin 45 minuuttia. (tai laita vesihauteeseen niin koamisaika lähes puolittuu) Leivo taikinasta sämpylöitä, noin 15-20 kpl ja anna kohota vielä 15 minuuttia. Voitele sämpylät valkuaisella ja ripottele pinnalle siemeniä (seesam, kurpitsa ym.) jos haluat. Paista 225 asteessa, uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.
Sämpylöistä tuli isoja ja muhkeita, nam! Väliin sitten vaan maun mukaan mitä haluaa.
Lisäksi meillä oli teetä, kahvia, jugurttia ja hedelmiä. Ja tietysti Hesari. Luultavasti nälkä ei iske ihan hetkeen tänään.