Pala Ranskaa

Ajattelin että kirjoittaisin jotain muuta kuin ruokajuttuja, mutta valitettavasti muuta ei nyt tullut mieleen. Sisustaminen on viime aikoina ollut minimaalista, koska asunto on jo pitkälti sellainen kun pitääkin 🙂 Toki nurkat alkavat olla täynnä vauvatavaroita, mutta Brion pinnasänky ei ehkä ole mikään WAU-efektin tuottava sisustuselementti, jota kannattaisi täällä esitellä 😉 Toisaalta vaunujen hankinta oli kyllä sellaista tiedettä ja taidetta, että niistä saisi hyvinkin pitkän jutun. Että jos joku haluaa aiheesta keskustella, niin mielelläni sen teen!

Mutta sitten aiheeseen, eli Ranskaan. Löysin Kinuskikissan facebook-sivuilta jo jonkin aikaa sitten bebe-kakun ohjeen, jota halusin heti kokeilla. Sopivan vuuan löytäminen ei kuitenkaan ollut helppoa, mutta löysin sellaisen vihdoin pienestä keittiökaupasta, joten pääsin leipomaan.

 

20140301_194400_1.jpg

Bebe-piirakka (ohje on Kinuskikissan sivuilta)

Vinkki: Resepti on tehty pitkään irtopohjaiseen teräsvuokaan (n. 10 x 33 cm). Voit tehdä sen tavalliseen piirakkavuokaan kertomalla ainesten määrät 1,5:llä. Itse löysin siis juurikin tällaisen vuuan ja tein piirakan siihen ohjeen mukaan.

Pohja:

  • 100 g voita
  • ¾ dl sokeria
  • 1 keltuainen
  • 2 dl vehnäjauhoja

Täyte:

  • ½ dl fariinisokeria
  • 2 tl perunajauhoja
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 keltuainen
  • 85 g huoneenlämpöistä voita

Sokerikuorrute:

  • 2 tl pikakahvijauhetta (”murukahvia”)
  • 2 rkl kiehuvaa vettä (itse laitoin ainakin 4 rkl vettä, koska kuorrute olisi ollut muuten aivan liian kovaa. Kannattaa kuitenkin lisätä vettä sitä mukaan kun näyttää että on tarvis)
  • 2 ½ dl tomusokeria

Koristelu:

  • hasselpähkinöitä
  • tomusokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon keltuainen. Lisää jauhot muutamassa erässä.

Voitele piirakkavuoka. Levitä taikina jauhoja apuna käyttäen, kevyesti painellen vuoan pohjalle ja ohuelti reunoille. Leikkaa alumiinifoliosta suikaleita ja paina ne kiinni taikinareunoihin. Näin reunat eivät valahda paiston aikana. (En tiedä missä tein väärin, mutta folio tarttui kiinni pohjaan, ja pohja repeili kun otin folion pois. Pohja ei myöskään ollut kypsä annetussa ajassa. Kakun reunat eivät siis olleet kovin kauniin näköiset, mutta maku oli hyvä!)

Kypsennä pohjaa 200 asteessa noin 12 minuuttia. Poista foliotuet. Anna jäähtyä hetki ja irtopohjaista vuokaa käyttäessäsi irrota vuoasta.

Sekoita kattilassa keskenään fariinisokeri ja perunajauhot. Lisää kuohukerma ja keltuainen. Kuumenna vispilällä sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Anna jäähtyä. (Täytteen pitää todella antaa jäähtyä ihan viileäksi, tai käy kuten minulle, eli täyte ei vatkautunut vaahtomaiseksi. Maku oli kuitenkin edelleen loistava)

Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kiisseli. Vatkaa tasaiseksi. Levitä täyte pohjan päälle. Nosta jääkaappiin, kunnes täyte on jähmettynyt.

Liuota kahvijauhe kuumaan veteen. Yhdistä tomusokerin kanssa tasaiseksi seokseksi. Kaada kuorrute täytteen päälle. Levitä lusikan tai lastan avulla tasaiseksi. Tarvittaessa heiluttele vuokaa, jotta pinta tasoittuu.

Asettele kuorrutteen pinnalle hasselpähkinöitä koristeiksi. Nosta piirakka jääkaappiin, kunnes kuorrute on jähmettynyt. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoile piirakkana tai leikkaa leivoksiksi.

Mielestäni maistuva ohje, mutta pohjan tekoa pitää vielä harjoitella. Ja piirakka on siis todella makea!

patongit.jpg

Toinen ranskalainen herkku, jota tuli kokeiltua, on tietenkin patonki! Nam. Tämän ohjeen löysin Hellapoliisin sivuilta, mutta sitten taikinaa ja kohotusta koskevia ohjeita poimin myös muista patonkiresepteistä.

Patongit

  • 2,5 dl kädenlämpöistä vettä
  • 25 g hiivaa
  • ripaus suolaa
  • 3 rkl öljyä
  • 5-6 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja ruokaöljy. Lisää jauhot ja vaivaa kiinteäksi taikinaksi, lisää tarvittaessa jauhoja.
Anna taikinan kohota liinan alla.
(Ohjeessa ei sanottu vaivausaikaa tai kohotusaikaa, mutta toisessa ohjeessa sanottiin, että takinaa kannattaa vaivata pitkää, n.10min, ja kohottaa ainakin 30min. Tämän jälkeen taikinan voi painella takaisin kulhoon ja kohottaa vielä 30min. Itse tein näin.)

Jaa taikina kolmeen osaan ja pyöritä palloiksi. Kaulitse pallot yksitellen suorakaiteen mallisiksi levyiksi, kääri viistottain tiiviiksi rulliksi, anna kohota liinan alla. (Kohotin patonkeja liinan alla vielä yli 30min.)

Paista 250 asteisessa uunissa 7-10 minuuttia. (Ei riittänyt, meni ainakin 12min. meidän uunilla. Laitoin myös uunin pohjalle vesikipon, jotta pinnasta tulisi varmasti rapea, ja tulihan siitä)

Voit ripotella taikinalevyn sisälle juustoraastetta, valkosipulirouhetta tai maustevoiviipaleita. (En laittanut, olivat hyviä ilmankin 🙂

Herkullinen ohje, suosittelen kokeilemaan!

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *