Tuoretta leipää

Ostettiin muutama viikko sitten kauan haaveilemani yleiskone. Ihana retro KitchenAid olisi ollut ihana, mutta sille ei oikein ole paikkaa näkyvillä, joten n.600e on mielestäni vähän liikaa pelkästä ”kaappikoneesta”. Ja muutenkin. Innostuttiin sitten tekemään pullaa ja leipää, että sai heti kokeilla uutta masiinaa. Etsin erilaisia leipäohjeita ja muistin jemmanneeni jonkun ohjeen siltä varalta, että innostun tekemään leipää. No, tähän ohjeeseen ei tietenkään tarvittu yleiskonetta, koska taikinaa ei vaivata. Leipä kuulosti muutenkin melko erikoiselle, mutta lopputulos oli juuri niin hyvä kuin ohjeessa sanotaan!

pataleipa1.jpg

No-knead Bread ohje löytyi seuraavasta blogista: http://avaruusasema.com/blogi/2013/04/no-knead-bread.html

Leivässä ei ollut juurikaan tekemistä, mutta se täytyy vaan muistaa laittaa tulemaan ajoissa edellisenä päivänä. Taikina oli muuten todella löysää, joten sitä oli vaikea edes käännellä jauhojen kanssa, koska taikina lähti valumaan ja tarttui kiinni joka paikkaan. Sain kuin sainkin leivän kuitenkin pataan, vaikkakaan en niin hyvän näköisenä kuin olisin toivonut. Toisaalta lopputulos ratkaisee, ja se oli hyvä! Kuori oli todella paksu ja rapea, ja leipä erittäin maukas, vaikka siinä on pelkkiä vehnäjauhoja.

pataleipa3.jpg

pataleipa4.jpg

Toisen leivän ohjeen sain kaveriltanai, ja muokkasin sitä sitten vähän oman maun mukaan.

Jyväleipä

  • 5 dl nestettä, laitoin itse puolet vettä ja puolet maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • n. 1 tl suolaa
  • 1,5 rkl siirappia
  • kuivattuja viikunoita, taateleita, aprikooseja, siemeniä, pähkinöitä, ihan mistä itse pitää ja mitä mieleen tulee! Itse käytin tällä kertaa kurpitsan- ja auringonkukan siemeniä
  • 50 g voita
  • jauhoja (en osaa yhtään sanoa kuinka paljon, mutta veikkaisin ainakin n. 10dl). Käytin jauhoissa puolet vehnäjauhoja, ja puolet hiivaleipäjauhoja. Lisäksi laitoin desin ruisjauhoja. Tämäkin on makukysymys ja kaikkea voi kokeilla.

Liota hiiva lämpimään nesteeseen. lisää siirappi ja suola, ja sen jälkeen siemenet tms mitä aiotkin käyttää. Lisää vähän jauhoja ja sekoita. Lisää sulatettu voi, ja sen jälkeen jauhoja niin paljon, että takina tuntuu hyvälle, eikä ole liian kovaa. Mielummin taikina saa jäädä vähän löysäksi, kunhan sitä voi jotenkin käsitellä. Kun taikina on valmis, se jätetään liinan alle kohoamaan kaksinkertaiseksi (30min.). Kohotuksen jälkeen leivästä muotoillaan kaksi leipää ja päälle vielä vähän jauhoja. Paistetaan 200 astetta, n. 20 min. kunnes pinta näyttää sopivan ruskealta.

Olen tehnyt tätä leipää nyt kahteen kertaan, ja maku on todella hyvä. Ainoa miinus on, että leivän rapea kuori ei säily! Uunista otettaessa se on rapea, mutta pehmenee lähes välittömästi. Toisella kerralla kokeilin laittaa uunin pohjalle vesiastian, mutta sekään ei auttanut. Ehkä seuraavalla kerralla laittaisin vesiastian jo aiemmin, että se ehtii höyrystyä. Tai sitten kokeilisin ripotella leivän pinnalla vähän vettä. Jos jollain on joku hyvä keino, niin kertokaa ihmeessä! 🙂

jyvaleivat.jpg

Seuraavaksi taas jotain uutta 🙂 Jos teillä on hyviä leipäohjeita, niin otan mielelläni niitä vastaan!

koti ruoka-ja-juoma

Suolaista ja makeaa

keittio.jpg

Keittiö on tosiaan ollut auki, ruokaa on tehty ja ideoita blogiin on tullut paljonkin, mutta jostain syystä kirjoittaminen on jäänyt! Yritän nyt vähän tsempata ja muistaa laittaa tännekin aina silloin tällöin muutaman sanasen 🙂 Ja olisi minulla paljon muitakin juttuja kuin ruokia, joten katsotaan mitä tänä vuonna saan aikaiseksi. Äitiysloma ainakin alkaa kohta, joten ehkä sitten sitä aikaa löytyy. Ainakin hetkeksi 😉

lasagne.jpg

Olemme yhdessä mieheni kanssa kehitelleet maailman parhaan lasagnen reseptin. Se syntyi oikeastaan komprimissina siitä, että tehdäänkö kasvislasagne, vai ihan perinteinen lihaversio pastalevyillä. Saimme myös joululahjaksi pastakoneen, joten nyt teimme ensimmäistä kertaa myös lasagnelevyt ihan itse! Oli kyllä hyvää, mutta toki kaupasta saa myös tuorepastalevyjä jos ei itse halua niitä tehdä. Jauheliha on tällä kertaa haettu Porvoon läheltä teurastamosta/lihatilalta, ja se on kyllä aina parempaa kuin kaupan valmiiksi pakatut versiot. Kuva ei kyllä kerro koko totuutta, eli herkullisuutta on vaikea ikuistaa 🙂

Lasagne

  • 500g Jauhelihaa
  • 2 dl Punaviiniä
  • 1-2 Sipulia
  • valkosipulia oman maun mukaan
  • 1 iso Porkkana
  • purkki Tomaattipyrettä
  • 1-2 purkkia Tomaattimurskaa
  • 1 l Maitoa
  • 1dl Vehnäjauhoja
  • Voita
  • Mozzarellajuustoa
  • Emmentaljuustoa
  • Muskottipähkinää
  • Mustapippuria
  • Suolaa
  • Basilikaa
  • Chilejä
  • Tuorepastasta lasagnelevyjä
  • Munakoiso ja kesäkurpitsa

Määrät on vähän noin määriä, koska tuntuu että tehdään joka kerta vähän miten sattuu. Ollaan myös tehty monesti kaksinkertainen annos, jolloin pakkaseen voi tehdä suoraan foliovuokiin pienempiä annoksia.

Ruskista sipulit, porkkanat, pilkottu chili ja jauheliha nopeasti pannulla. Lisää desi pari maun mukaan punaviiniä. Kiehauta nopeasti. Lisää tomaattimurska ja tomaattipyre sekä mausteet. Anna hautua tunti pari.

Munakoisot ja kesäkurpitsat leikataan ohuiksi siivuiksi ja itketetään(suolaa päälle ja antaa olla hetken talouspaperin päällä). Paistetaan pannulla nopeasti tämän jälkeen.

Valkokastikkeeseen voita ja jauhoja kattilan pohjalle ja paistetaan nopeasti. Lisätään maito ja sekoitetaan koko ajan kunnes kastike sakenee. Maustetaan suolalla ja muskottipähkinällä.

Kasataan vuokaan niin, että ensiksi tulee jauhelihakastike, sitten kerros lasagnelevyjä, valkokastike ja juusto. Sitten taas jauhelihaa, kerros munakoisoa/kesäkurpitsaa, valkokastike ja juusto. Eli vuorokerroksiin levyjä ja munakoisoa/kesäkurpitsaa. Juustoraastetta ja mozzarella siivuja joka väliin tai oman maun mukaan! Uuniin 225 astetta ja puolisen tuntia.

 

mariannekakku.jpg

Tässä puolestaan Marianne-kakku, jonka tein töihin. Kuva on valitettavasti vain vuuasta, koska töissä ei ollut kameraa mukana kun otin kakun vuuasta.

Ohjeen löysin netistä: http://www.ruokala.net/resepti/marianne-juustokakku

Sen verran muutin reseptiä, että laitoin 6 liivatelehteä. En tiedä olisiko neljä riittänyt, mutta se tuntui niin vähäiseltä, että en ottanut riskiä. 6 ei ollut mielestäni kyllä yhtään liikaa, koska kakusta ei tullut kovaa, eikä liivate tuntunut/maistunut liikaa. Ehkä viidellä voisin uskaltaa kokeilla seuraavan kerran, mutta en neljällä.

Kakku maistui kaikille ja sai kehuja. Omasta mielestäni ihan perushyvä juustokakku, mutta ehkä olisin kaivannut hieman lisää mintun/mariannen makua.

 

 

koti ruoka-ja-juoma