Itsenäisyyspäivän viikonloppu on mennyt nopeasti, ja kolmessa päivässä ehtii näköjään aika paljon. Viikonlopun tärkeimpiin suunnitelmiin kuului kuitenkin pipareiden paisto 🙂

Taikinan ohjeen sain ystävältäni, joka on testannut reseptin moneen kertaan:
- 1,5 dl siirappia (itse laitoin siirappia 2 dl, koska ajattelin että pipareista tulisi vähän rapeampia näin)
- 3 tl kanelia
- 2 tl pomeranssinkuorta
- 2 tl inkivääriä
- 2 tl kardemummaa
- 1 tl neilikkaa
Siirappi laitetaan kattilaan ja mausteet perään. Kiehautetaan ja jäähdytetään.
Vatkataan nämä vaahdoksi
ja sekoitetaan muna sokerivaahtoon
- 8,5 – 9 dl vehnäjauhoja
- 2 tl soodaa
Ja laitetaan sekaisin.
Jäähtynyt maustesiirappiseos sekoitetaan voi-sokeri-munavaahtoon. Lisätään jauho-soodaseos vähitellen. Kun kaikki on sekaisin, laitetaan kippo jääkaappiin makujen tasaantumisen takia. Parasta on leipoa vasta seuraavana päivänä.
Paistetaan 200 astetta n. 6 minuuttia (pienillä ja ohuemmilla pipareilla riitti 4-5 min.)
Ohje oli mielestäni todella hyvä ja pipareista tuli maukkaita! Innostuin vähän koristeluiden kanssa, ja siihen vierähtikin sitten useampi tunti. Mutta kaupan valmiita sokerimassaputkiloita en suosittele! Todella vaikea saada hyvää jälkeä ja massa on aivan liian kovaa, vaikka liotin tuubia pitkään kuumassa vedessä. Itse tehty toimi paremmin 🙂 Vaaleanpunaisen massan sain kun sekotin tomusokerin mansikkamehuun.

Muotit ovat Stockmannilta ja osa hienoista pipareista ihan itse keksittyjä, veitsellä leikattuja 😀 Piparkakkutalo on tällä kertaa mini-koossa, eli vain noin 10 cm korkea.