Pikkujouluisia.

Viikonloppuna vietin ensimmäisiä pikkujouluja vanhojen kavereiden kanssa. Juhlista huomaa hyvin, miten ihmiset vanhenevat, kun ruoka nousee paljon tärkeämpään osaan kuin juomat. Ja ensimmäistä kertaa koskaan alkoholittomia juomia meni enemmän kuin alkoholia! Uskomatonta, mutta totta. Ruokapuoli hoidetan aina yhdessä ja lopputulos on ihana kun kaikki tuovat asioita joista pitävät. Itse tein cupcakeja, rocky roadia ja suolaista piirakkaa.

eat.jpg

Tämän kortin sain edellisestä työpaikasta, ja se kertoo mielestäni niin paljon, että kehystin sen keittiöön 🙂

kakkuset.jpg

Kuppikakkuja olen tehnyt monilla monilla eri ohjeilla, mutta yleisön suosikiksi on noussut tämä mustikka-valkosuklaa cupcakes. Reseptin olen muistaakseni löytänyt jostain netistä, ja ehkä olen sitä jotenkin muokannut, mutta tarkemmin en alkuperäistä lähdettä muista. Pohja on suussa sulavan pehmeä, eikä valkosukla maistu liikaa kun sitä on vaan kuorrutteessa.

Mustikka-valkosuklaa cupcakes

  • 100 g voita
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 dl perunajauhoja
  • 2-3 dl mustikoita

Vatkaa sokeri ja kananmuna kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita sulatetun ja jäähdytetyn voin joukkoon tuorejuusto. Sekoita rasva-tuorejuustoseos kananmunavaahtoon. Lisää joukkoon sitruunamehu ja vaniljasokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, lisää jauhoseos taikinan joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Sekoita mustikat ja perunajauhot keskenään ja nostele seos taikinan joukkoon. Täytä vuoat taikinalla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Pienemmät kypsyvät nopeammin!

Kuorrute:

  • 180 g valkosuklaata
  • 50 g voita tai margariinia
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 rkl tomusokeria

Sulata suklaa. Vatkaa voi ja tuorejuusto sekaisin. Lisää voiseokseen suklaa sekä tomusokeri koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kuohkeaa. Jos kuorrute on löysää voit laittaa sen hetkeksi jääkaappiin ennen pursotamista. Pikaisen version kuorrutteesta saa myös sekoittamalla sulatetun suklaan kermavaahdon joukkoon.

suklaat.jpg

Rocky road on oma suosikkini sulkaaherkuista. Se ei välttämättä ole mitenkään jouluinen, mutta jostain syystä siitä on itselleni tullut nimenomaan pikkujouluherkku. Ehkä siksi, että se on helppo ja hyvä ottaa mukaan ja viedä tuliaisiksi. 

Tällä kertaa kokeilin kolmea hieman erilaista versiota:

Rocky road 1:

  • n. 300g maitosuklaata
  • tummaa suklaata
  • vaahtokarkkeja
  • fudgea/toffeeta
  • twix-suklaata
  • pipareita

Rocky road 2:

  • n. 300g maitosuklaata
  • tummaa suklaata
  • vaahtokarkkeja
  • fudgea
  • twix-suklaata
  • popcorneja

Rocky road 3:

  • n. 200g valkoista suklaata
  • vaahtokarkkeja
  • tupla-keksejä
  • fudgea
  • popcorneja

Pilko täytteet kulhoon melko pieniksi paloiksi. Sulata suklaa. Voit laittaa oman maun mukaan tummaa tai maitosuklaata tai pelkästään jompaa kumpaa. Kaada täyte sulatetun sulkaan sekaan, sekoita ja kumoa leivinpaperin päälle jähmettymään. Leikkaa jähmettynyt suklaa suupaloiksi. Voit myös koristella suklaat vielä toisen värisellä suklaalla. Rocky road on siitä helppo ja mukava, että voit laittaa sekaan ihan mistä itse pidät, tai mitä kaapista sattuu löytymään. Sanoisin kuitenkin, että vaahtokarkit ovat must, samoin ehkä jokin suolainen juttu, kuten suolapähkinät, keksi tai popcornit.

piirakka.jpg

Koko Suomi leipoo-ohjelman innoittamana tein myös parsa-vuohenjuustopiirakan. En tehnyt kuitenkaan quiche-pohjaa, vaan omalla ohjeella hyväksi todetun piirakkapohjan.

Parsa-vuohenjuustopiirakka

Pohja:

  • 100g margariinia
  • 2,5dl vehnäjauhoja
  • 0,5dl perunahiutaleita
  • 3rkl vettä
  • 1/2 tl suolaa

Sekoita pehmeään voihin muut aineet ja painele piirakkavuuan pohjalle. Laita pohja kylmään siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Täyte:

  • nippu parsaa
  • vuohenjuustoa
  • aurinkokuivattua tomaattia
  • 2 punasipulia
  • provencalen yrtit-maustetta
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 3 kananmunaa
  • 3 dl maitoa

Pilko sipulit puolikkaiksi ohuiksi renkaiksi, paista pannulla pehmeiksi ja mausta. Kuori parsat tarvittaessa ja keitä muutama minuutti suolavedessä. Pilko vuohenjuusto ja aurinkokuivatut tomaatit. Laita täyteaineet pohjan päälle haluamallasi tavalla. Tee munamaito, tai -kerma ja kaada täytteen päälle. Paista uunin alatasolla n.200 asteessa kunnes piirakka on kypsää. Uunista riippuen kestää varmaan 25-45 min. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

koti ruoka-ja-juoma