Punajuuria syksyyn

Punajuuri on aina ollut yksi lempiraaka-aineistani ruuanlaitossa. En pidä kuitenkaan valmiista punajuurisoseesta tai esikeitetyistä punajuurista, vaan mielestäni ne täytyy kypsentää alusta asti itse. Valmistusmuodolla ei ole niin väliä, mutta itse kypsennetyissä punajuurissa maku ja väri ovat ihan eri luokkaa kuin valmiiksi kypsennetyissä. Punajuuri kypsyy kuitenkin suhteellisen hitaasti, joten arkisin ei monestikaan ole aikaa tehdä siitä mitään. Lihattoman lokakuun inspiroimana olen kuitenkin tehnyt tällä viikolla normaalia enemmän kasvisruokia, ja muutamia myös punajuuresta.

punajuuripasta.jpg

Tämän ihanan punajuurivuohenjuustopastan reseptin löysin hesarin sivuilta: http://www.hs.fi/blogi/kiusauksessa/Syksyinen+luksuspasta+punajuuresta+pestosta+ja+vuohenjuustosta/a1305722129187?ref=hs-hitaat-e-5

Reseptiä noudatin suht hyvin, mutta punajuuria tein kaksinkertaisen määrän. Neljä pientä punajuurta ei missään nimessä riitä neljään annokseen! Ruoka oli kyllä todella hyvää. Tein myös ensimmäistä kertaa pestoa persiljasta ja siitä tuli ihan tosi maukasta. Lopun peston voi käytää vaikka uunileipiin tai laittaa vähän pitsan päälle. Täytyy myös sanoa, että uunissa paahtamisessa punajuuriin tulee ihanan pehmeä maku. Eppu ei ole mikään maailman suurin punajuurien ystävä, mutta tätä pastaa ja siinä olevia punajuuria hänkin kehui maasta taivaisiin 🙂

punajuuret.jpg

Myös tähän seuraavaan ruokaan punajuuret kypsennettiin uunissa, mutta tällä kertaa valmiiksi kuorittuina, leikattuina ja öljyssä ja suolassa pyöriteltyinä. Saatoin pitää niitä uunissa muutaman minuutin liian kauan niin, että osa ehti hieman karamellisoitua, mutta sehän ei makua haitannut yhtään. Pieni makeus kuuluu tähän herkkujuurekseen 🙂

img_0429.jpg

Tämän itselle melko erikoisen kasvisruuan löysin eräästä blogista, jota joku kaverini mainosti facebookissa: http://chocochili.net/2013/09/papupihvit-ja-punajuuripyre/

En ole itse kasvissyöjä, joten esimerkiksi tuo quinoa oli ennestään täysin tuntematon raaka-aine. Ohjeessa ei myöskään lukenut, että tarkoittaako 1,5dl raakaa vai kypsennettyä quinoaa, mutta itse käytin raakamittoja, kuten ohjeissa yleensä taitaa olla. Koska olen raskaana, jätin tuoreen inkiväärin pois kokonaan punajuuripyreestä ja kastikkeesta, ihan varmuuden vuoksi. En myöskään häpeäkseni omista morttelia, joten ostin juustokuminan valmiiksi jauhettuna ja korianteria laitoin puolestaan silputtuna tuoreena. Kasvisliemijauheen tilalle laitoin yhden kasvis fond du chefin pieneen määrään veteen liuotettuna. Pihvitaikina tarttui vähän sormiin, mutta käsiä kastelemalla pihvit sai helposti muotoiltua. Ne tarttuivat hieman kiinni leivinpaperiin pellillä, joten en kääntänyt niitä paiston aikana, eikä se mielestäni ollut tärkeää. Leivinpaperiin juuttuminen ei muuten välttämättä johtunut taikinasta, vaan syynä saattoi olla Lidln leivinpaperi, jota en suosittele käytettäväksi!

Punajuuria tein jälleen tupla-annoksen, koska en luota siihen, että niitä tulee tarpeeksi ;) Pyreestä tuli tosiaan vähän makeaa paahtamisen vuoksi, mutta hyvää se oli. Korianterisoosin tein ihan tavalliseen luonnonjugurttiin ja siitä tuli tosi raikasta! Sitruunanmehua saa mielestäni laittaa ihan reilusti. Lisäksi lisäsin hyppysellisen sokeria vastapainoksi.

Kaiken kaikkiaan hyvä kokeilu ja maukas ruoka :) Ruokaa jäi reilusti huomiseksi ja pihveistä saa vielä ylihuomenna vaikka kasvishampurilaisia.

Minulla löytyy myös maailman parhaan punajuurisosekeiton ja aurajuustoleipästen ohje, vinkatkaa jos joku sen haluaa.

koti ruoka-ja-juoma