Tee se itse niin ei tarvitse odottaa.

Tänään sain vastapaistettuja korvapuusteja A´la Mies. Ihan sivuhuomautuksena, tuntuu muuten tyhmältä kirjoittaa ja lukea, että mies teki sitä, ja mies teki tätä. Annetaan nyt sitten miehelle nimi ja puhutaan Epusta 🙂 Viikonloppuna tuli puhetta siitä, että olen kuulemma lupaillut jo kauan tehdä Epun lemppareita, eli korvapuusteja, mutta ei ole sellaisia kuulemma näkynyt tai kuulunut pariin vuoteen. Lupailin sitten, että ehkä ensi viikonloppuna voisin tehdäkin, mutta hetken mietittyään Eppu totesi, että ei tarvitse, hän voi tehdä itsekin. Ja niin hän sitten teki, ja täytyy sanoa, että niistä tuli parempia kun olisin itse osannut!

korvapuustit1_0.jpg

korvapuustit2_0.jpg

Toinen vastaavanlainen tilanne sattui noin kuukausi sitten. Olin jo kauan puhunut, että pitäisi joskus kokeilla tehdä karjalanpiirakoita, mutta ne vaativat niin paljon aikaa, että ei ole muka koskaan ehtinyt. Ehdotin sitten yksi viikonloppu, että voisin tehdä piirakoita, ja voisiko Eppu pestä sillä aikaa saunan, kun sekin on jäänyt tekemättä. Eppu suostui tähän, mutta kysyin kuitenkin hetken päästä, että voitaisiinko sittenkin vaihtaa niin, että hän leipoisi piirakoita ja minä pesisin saunan. Näin tapahtui ja piirakat onnistuivat kyllä paremmin kuin hyvin. Nam! Ehkä annan Epun leipoa tästä lähtien kaiken hiivaa vaativan, kuten sämpylät, pitsapohjat ja pullat, ja keskityn itse kakkuihin ja muihin leivoksiin 🙂

Tässä vielä ohje, jolla korvapuustit tehtiin: (Kotiruokakirjasta vuodelta 1994 mukaillen)

  • 5 dl maitoa
  • 50g hiivaa tai ohjeen mukaan kuivahiivaa
  • 1 muna
  • 1 1/2 – 2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 15-16 dl vehnäjauhoja
  • 150g sulatettua voita

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Kuivahiivalla tee paketin ohjeen mukaan. Lisää muna, sokeri ja mausteet hyvin sekoittaen. Lisää jauhot ensin puuhaarukalla vatkaten, sitten käsin alustaen. Jauhojen määrän oppii tuntemaan sormituntumalla. Lisää pehmeä/sulatettu voi. Jatka alustamista ja lisää tarvittaessa jauhoja. Hyvin alustettu taikina on tasaista ja kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. Vesihauteessa kohoaa nopeasti jos ei jaksa odottaa 😉 Hiero kohonneesta taikinasta pois ilmakuplat ja anna taikinan vielä levätä hetki. Tee taikinasta kaksi levyä, joille levitetään voita, sokeria ja kanelia. Sokerin ja kanelin kanssa ei todellakaan kannata säästellä! Rullaa leveyssunnassa ja leikkaa puusteiksi. Kohota vielä pellillä ennen voitelua ja paista 225 asteessa noin 10-15 min pullien koosta riippuen.

 

piirakat_0.jpg

Karjalanpiirakkaohje vuodelta 1977:

Kuori:

  • 2 dl vettä
  • 2 tl suolaa
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 3dl vehnäjauhoja
  • 25 g voita tai margariinia

Täyte:

  • 3 dl vettä
  • 3 dl puuroriisiä
  • 12 dl täysmaitoa
  • 3 tl suolaa

Keitä täytteeksi riisipuuro. Keitä riisiä ensin vedessä, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää kuuma maito ja keitä puuroksi. Mausta suolalla. Puuro saa olla aika suolaista. Jätä puuro jäähtymään tai tee puuro valmiiksi jo edellisenä iltana.

Valmista kuoritaikina sekoittamalla veteen suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot, sekä lopuksi rasva. Sekoita takina tasaiseksi. Leivo taikina tangoksi ja jaa se 30 palaan. Pyöritä palat palloiksi ja litistä kakkaroiksi. Ripottele kakkaroiden väliin jauhoja ja siirrä ne muovikelmun alle, jotteivat ne kuivu. Kaaviloi kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi, pyöreiksi piirakankuoriksi. Eikä niin väliä, vaikka niistä ei ihan pyöreitä tulekaan. Pinoa kuoret päällekkäin muovin alle ja ripottele väliin jauhoja. Harjaa kuorista irtoava jauho pois. Levitä kuorelle runsas ruokalusikallinen täytetä melko laajalle alueelle. Käännä kuoren reunat täytteen päälle ja rypytä reunat sormenpäällä.

Paista piirakoita 300 asteessa noin 15 minuuttia. Huom. paista suoraan pellillä ilman leivinpaperia! Voitele kypsät piirakat välittömästi kuumalla voilla molemmin puolin.

Munavoi:

  • keitettyjä munia
  • voita tai margariinia
  • suolaa maun mukaan

Hienonna munat ja lisää margariini ja suolaa maun mukaan.

 

Olen kyllä erittäin iloinen ja ylpeä jauhopeukalomiehestäni, joka ennakkoluulottomasti lähtee kokeilemaan kaikkea oopperasta pullanpaistoon!

koti ruoka-ja-juoma