Tuoretta leipää

Ostettiin muutama viikko sitten kauan haaveilemani yleiskone. Ihana retro KitchenAid olisi ollut ihana, mutta sille ei oikein ole paikkaa näkyvillä, joten n.600e on mielestäni vähän liikaa pelkästä ”kaappikoneesta”. Ja muutenkin. Innostuttiin sitten tekemään pullaa ja leipää, että sai heti kokeilla uutta masiinaa. Etsin erilaisia leipäohjeita ja muistin jemmanneeni jonkun ohjeen siltä varalta, että innostun tekemään leipää. No, tähän ohjeeseen ei tietenkään tarvittu yleiskonetta, koska taikinaa ei vaivata. Leipä kuulosti muutenkin melko erikoiselle, mutta lopputulos oli juuri niin hyvä kuin ohjeessa sanotaan!

pataleipa1.jpg

No-knead Bread ohje löytyi seuraavasta blogista: http://avaruusasema.com/blogi/2013/04/no-knead-bread.html

Leivässä ei ollut juurikaan tekemistä, mutta se täytyy vaan muistaa laittaa tulemaan ajoissa edellisenä päivänä. Taikina oli muuten todella löysää, joten sitä oli vaikea edes käännellä jauhojen kanssa, koska taikina lähti valumaan ja tarttui kiinni joka paikkaan. Sain kuin sainkin leivän kuitenkin pataan, vaikkakaan en niin hyvän näköisenä kuin olisin toivonut. Toisaalta lopputulos ratkaisee, ja se oli hyvä! Kuori oli todella paksu ja rapea, ja leipä erittäin maukas, vaikka siinä on pelkkiä vehnäjauhoja.

pataleipa3.jpg

pataleipa4.jpg

Toisen leivän ohjeen sain kaveriltanai, ja muokkasin sitä sitten vähän oman maun mukaan.

Jyväleipä

  • 5 dl nestettä, laitoin itse puolet vettä ja puolet maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • n. 1 tl suolaa
  • 1,5 rkl siirappia
  • kuivattuja viikunoita, taateleita, aprikooseja, siemeniä, pähkinöitä, ihan mistä itse pitää ja mitä mieleen tulee! Itse käytin tällä kertaa kurpitsan- ja auringonkukan siemeniä
  • 50 g voita
  • jauhoja (en osaa yhtään sanoa kuinka paljon, mutta veikkaisin ainakin n. 10dl). Käytin jauhoissa puolet vehnäjauhoja, ja puolet hiivaleipäjauhoja. Lisäksi laitoin desin ruisjauhoja. Tämäkin on makukysymys ja kaikkea voi kokeilla.

Liota hiiva lämpimään nesteeseen. lisää siirappi ja suola, ja sen jälkeen siemenet tms mitä aiotkin käyttää. Lisää vähän jauhoja ja sekoita. Lisää sulatettu voi, ja sen jälkeen jauhoja niin paljon, että takina tuntuu hyvälle, eikä ole liian kovaa. Mielummin taikina saa jäädä vähän löysäksi, kunhan sitä voi jotenkin käsitellä. Kun taikina on valmis, se jätetään liinan alle kohoamaan kaksinkertaiseksi (30min.). Kohotuksen jälkeen leivästä muotoillaan kaksi leipää ja päälle vielä vähän jauhoja. Paistetaan 200 astetta, n. 20 min. kunnes pinta näyttää sopivan ruskealta.

Olen tehnyt tätä leipää nyt kahteen kertaan, ja maku on todella hyvä. Ainoa miinus on, että leivän rapea kuori ei säily! Uunista otettaessa se on rapea, mutta pehmenee lähes välittömästi. Toisella kerralla kokeilin laittaa uunin pohjalle vesiastian, mutta sekään ei auttanut. Ehkä seuraavalla kerralla laittaisin vesiastian jo aiemmin, että se ehtii höyrystyä. Tai sitten kokeilisin ripotella leivän pinnalla vähän vettä. Jos jollain on joku hyvä keino, niin kertokaa ihmeessä! :)

jyvaleivat.jpg

Seuraavaksi taas jotain uutta :) Jos teillä on hyviä leipäohjeita, niin otan mielelläni niitä vastaan!

koti ruoka-ja-juoma