Muoviton sänky lapselle: villapeitto ja luonnonkuituiset petivaatteet

Kaupallinen yhteistyö: Porin villa ja peite Oy

Lapsi on nyt parivuotias ja hänen ensimmäiset peittonsa alkavat käydä pieniksi. Edessä oli siis peiton ja tyynyn hankinta. Kaikki tähänastiset lapsen peitot ovat olleet käytettynä saatuja. Tutkin niiden valmistusluetteloja ja kaikissa on täytteenä muovipohjaisia materiaaleja ja päällyskankaatkin ovat pääosin keinokuituja. Mietitytti. Irtoaako niistä mikromuoveja ilmaan käytössä? Jos irtoaa, lapsi hengittelee niitä kaikki yöt. Voisiko olla joku terveellisempi vaihtoehto lapsen täkin ja tyynyn materiaaliksi? Ja sitten välähti: Porin Villa ja Peite tekee villaisia vuodevaatteita! Päämääräksi siis muoviton sänky lapselle villaisilla petivaatteilla. Villapeitto, -tyyny ja patja kuulostavat huomattavasti paremmalta kuin muoviset vastaavat.

Eroon muoveista lapsen sängyssä

Villaiset vuodevaatteet hengittävät ja lämmittävät

Minulla on jo muutaman vuoden ollut käytössä Porin Villa ja Peitteen villapeitto. Olen vilukissa, joten ennen villapeittoa olin tottunut siihen, että öisin vuorotellen palelin ilman peittoa tai sitten heräilin hiessä keinokuituiseen peittoon nenänpäätä myöten kääriytyneenä. Oli niin luksusta, kun sain lahjaksi villapeiton, joka ei hiosta ja pitää minut lämpimänä myös talviöin ilman jatkuvaa peitto päälle-pois -vatkausta. Villapeitto on mukavan viileän tuntuinen ja lämmittää silti ihanasti. Olen pölyallergikko ja herkkä kemikaaleille ja siksikin tämä täysin kemikaaliton peitto on ollut aivan nappivalinta. Varmasti sopisi siis myös lapselle.

Omien kokemuksieni perusteella ryhdyin siis katselemaan, olisiko tutulla yrityksellä myös lasten mallistoa. Ja onhan heillä, sekä vauvoille että jo vähän isommille lapsille. Koko lasten valikoima löytyy heidän verkkosivuiltaan. Villa & Peite on suomalainen perheyritys, jonka kaikki tuotteet valmistetaan käsin Porissa.

Otin yhteyttä Porin Villa ja Peitteeseen ja minulle vastasi Ville, joka auttoi minua valitsemaan Pikkuihmisen sänkyyn juuri oikeat tuotteet.

Muoviton sänky lapselle: villaiset petivaatteet

Juuri sopivan kokoinen peitto

Lapsille tuntuu olevan markkinoilla usean eri kokoisia peittoja. Tämä on tuottanut päänvaivaa pussilakanoita ostaessa: kun löytyi mieleinen lakana, ei siihen ollut saatavilla sopivan kokoista peittoa. Tai päin vastoin. Vaan nytpä on toisiinsa sopiva setti, sillä Pikkuihmisen uusi peitto tehtiin hänen lempipussilakanansa mittojen mukaan!

Annoin vaan mitat Pikkuihmisen pussilakanasta ja mittojen mukaan tehty peitto istuu sinne kuin valettu. Valmiita kokojakin Villa & Peitteeltä löytyi useita: vauvalle, pinnasänkyyn ja lapselle. Täytettä tässä peitossa on 400 g/m2 eli se vastaa aikuisten ohutta peittoa. Täysin riittävä lapselle myös talvella, oma peittoni on tätä samaa materiaalia.

Tyynyn valinta olikin sitten suoraviivaisempaa: valitsin mallistosta lapsen sänkyyn tarkoitetun, kuohkean, mutta sopivan ohuen lasten tyynyn.

Porin villa ja peite: käsin tehty Suomessa

Patja ja patjansuojus mittatilaustyönä

Alun perin olin ajatellut uusia vain tyynyn ja peiton. Lähinnä siksi, että Pikkuihmisen käytettynä ostettu, pyöreäkulmainen Sebra-sänky on niin hankalan mallinen, että suoraan oikean kokoista patjaa ei saisi mistään. Mutta Ville kertoi, että Villa & Peite tekee kaikkia tuotteitaan myös asiakkaan toivomien mittojen mukaan. Hommaan tarvittiin vain muutama valokuva sängystä ja sen tarkat mitat. Sepä oli helpotus, sillä sängyn entinen patja oli jo 12 vuotta vanha eli saman ikäinen kuin itse sänky.

Täytyy nostaa hattua Villa & Peitteen ammattilaisille: lähetin heille muutaman aivan kaamean, kännykällä liian pimeässä sängyn yläpuolelta ja sivusta räpsäistyn kuvan. Kuviin olin piirtänyt kännykässä mitat. Mutta lapsen uuden sängyn pyöristetyt kulmat olivat niin vaikeat mitata, että minun geometriantaitoni eivät riittäneet niitä oikein kuvailemaan.

Siellä katseltiin lähettämiäni kuvia ja pian tuli soitto: ”Hei me mietittiin, että tehtäisiin tuo kulmapyöristys vähän pienemmällä säteellä, kuin mitä olit mitannut.” Siihen sanoin, että luotan teihin täysin. Enkä suotta!

Nyt oli koko paketti siis koossa: lapselle tilattiin peitto ja tyyny sekä futon-patja ja patjaan sopiva petauspatja.

Muovi pois lapsen sängystä: villapeitto- ja tyyny

Ihanan ylelliset, kemikaalittomat materiaalit

Vaikka tuotteet tehtiin käsin, toimitusaika oli vain reilu viikko. Fiilis pakettia avatessa oli sama, kuin aikoinaan omaa peittoani ensi kertaa ihastellessani: kaikki näyttää ja tuntuu niin ylelliseltä ja raikkaalta. Teki mieli vaan halailla peittokasaa.

Koko setti on täysin luonnonkuituista. Peitto, patjansuojus ja tyyny on päällystetty kemikaalittomalla Öko-tex -luomupuuvillakankaalla, joka hohtaa kuin helmi. Kangas on erittäin pehmeää huolimatta siitä, että sitä ei ole kemikaaleilla pehmennetty, niin kuin puuvillalle usein tehdään.

Täydellinen istuvuus: mittatilaustyönä tehty futon-patja.
Täydellinen istuvuus: mittatilaustyönä tehty futon-patja ja patjansuojus.

Täytteet ovat puhdasta Suomivillaa, joka on suomalaista lähituotantoa. Se on Suomessa kasvatettujen, Texel-rotuisten lampaiden villaa. Täkkeihin se on karstattu pitkittäin, limittäiseksi vanuksi, jossa ei ole käytetty mitään kemiallisia sidosaineita. Vanu on sitten tikattu peittoon. Tyynyssä villatäytteen koostumus on pumpulimaisempaa ja tyynyä voikin pöyhiä haluamaansa kuohkeuteen tai vaikka lisätä täytettä.

Patja taas on villa- ja kookoskuitutäytteinen futon-patja. Se on tuntumaltaan suht jämäkkä ja sitä pehmentää ihanasti villatäytteinen patjan suojus, joka kiinnittyy tukevasti patjaan kulmakuminauhojen avulla. Ja se istuvuus? Patja ja patjanpäällinen istuvat täydellisesti sänkyyn!

Sekä tyyny, villapeitto että petauspatja ovat lisäksi vesipestäviä. Ehdoton ominaisuus lapsen petivaatteissa. Villa & Peitteeltä saa lisäksi myös pisusuojia petauspatjaan.

Villapeitto- ja tyyny sekä futon-patja villatäytteellä Porin Villa ja peitosta

Kotimaista ammattitaitoa

Isot kiitokset lähtevät Poriin nämä meille valmistaneille käsityöläisille. Erikoiskiitos patjan ja suojuksen tehneelle ompelijalle Maaritille: patjan istuvuus hankalan muotoiseen sänkyyn yllätti täysin. Olette tosi kovia osaajia!

Suuret kiitokset myös minua palvelleelle Villelle, joka oli tosi oma-aloitteinen ja jaksoi säätää niiden mun hirveiden mittojen kanssa ja lopputulos on huikea. 🙂

Ylelliset, villaiset vuodevaatteet lapselle

Ja mitäs lapsi tykkää muovittomasta sängystään?

”Iso peitto!” kuuluu iltaisin vaatimus. Iso peitto on tämä uusi villapeitto. Ilman sitä on enää ihan turha lasta yrittää nukuttaa. Jaan omine täkkeineni lapsen mielipiteen siinä, että paluuta entiseen ei ole. Suomalaisten lampaiden villasta tehty täyte tekee peitosta ihanan lämpimän, muttei hiostavan. Lisäksi se on tavallista täkkiä hieman painavampi: sen alle on ihanan turvallista kaivautua iltaisin.

Molemmat siis olemme tyytyväisiä näihin hankintoihin. Lapsi nukkuu hyvin pehmoisessa pesässään ja minua rauhoittaa ajatus siitä, että hän ei hengittele öisin muovipölyjä. Lämmin (hihi) suositus!

Muoviton sänky lapselle: villaiset petivaatteet
Ihana, täysin luonnonkuituinen villapeitto.

Kemikaalittomat villapeitto ja -tyyny lapselle

_______________

Seuraa Vuodenaitia myös Instassa tai Facebookissa tai lukaise edellinen postaus

perhe vanhemmuus sisustus terveys
Kommentit (1)
  1. Kenkämuistoja ja Papu Utopia-culottes – Vuodenaiti | Lily
    24.7.2021, 17:49

    […] Seuraa Vuodenaitia myös Instassa tai Facebookissa tai lukaise edellinen postaus […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *