Herkkupäiväkirja

https://www.youtube.com/embed/UgpqVNoTr0Y” width=”560″>

 

Edes kavereiden tapaaminen ja matkamessut Helsingissä eivät houkutelleet sokeriluomusten pariin! (Kaveri: ”Okei, ei mennä drinkeille! En halua olla se tyyppi, joka pilasi tämän tavoitteen loppusuoralla…” Minä: ”No mutta ei kai olutta lasketa?” Kaveri: ”No ei.” Ja niin join puolikkaan meksikolaisen olusen. Tunnustus.) Kaverit kyselivät, mikä herkuttomuudessa on ollut vaikeinta, ja rehellinen vastaus on, että ei oikeastaan mikään. Totuushan on kuitenkin se, että meillä ei muutenkaan juuri sokerilla mässätä kotona. En muista, kuinka monta kuukautta sitten jätin esimerkiksi sokerin pois kahvista. Siitä saattaa olla jopa pari kolme vuotta. Olen myös jo kauan ostanut myslejä ilman lisättyä sokeria ja syönyt niiden kanssa ainoastaan turkkilaista tai luonnonjogurttia tai rasvatonta maitoa. Ostettu leipä on lähes aina rukiista (niissäkin on kyllä lisättyä sokeria). Ruoka on monipuolista ja kotona laitettua, sillä rakastan ruoanlaittoa. Einesten ostaminen tuntuu jo kauhealta.

Limsaa kotona ei oikeastaan ikinä juoda, mehuja muutaman kerran vuodessa. Alkoholijuomat ovat melko harvinaista herkkua tässä taloudessa, vaikka joskus tietysti ulkona lasillisilla käydäänkin. Suurin hyöty sokerilakossa on ollut itse tehtyjen leivonnaisten ja jälkiruokien jäämisessä sekä tumman suklaan ja Punnitse ja Säästä -pussukoiden jäämisessä kaupan hyllylle. Niihin intoudun noin kerran viikossa parissa. Viikonloppuisin pitää yleensä palkita itseään nameilla, ja homma saattaa herkästi lipsahtaa napostelun puolelle. Karkkia meillä ei yleensä kyllä ole, vaan se puoli on korvattu pähkinöillä, hedelmillä ja muulla vastaavalla vähän terveellisemmällä.

Rasvaa sen sijaan emme ihan samalla tavalla välttele. Valikoimme tosin aina ruokakermaksi sitä vähärasvaisinta ja sama koskee jauhelihaa. Huippurasvaisia ruokia täytyy säännöstellä ja välillä korvata reseptien kaikkein kaloripitoisimpia ainesosia jollain vähän miedommalla. Eiköhän se riitä, koska kyllähän kroppa kuitenkin rasvaa jossain määrin toimiakseen tarvitsee ja sama juttu pienen sokerimäärän kanssa.

Tiivistetysti, älä aloita mitään muutosta elämässä ihan äkkiarvaamatta ja kertaheitolla. Se ei välttämättä toimi ja voi käydä turhan rankaksi. Totuttele kuin huomaamatta ja varsinkin, tee kaikki omasta vapaasta tahdosta ja motivaatiolla. Itsensä kiusaaminen ei toimi, mutta elämän parantaminen kyllä. Itselleni on ainakin alkuun muutoksissa tärkeää olla säntillinen, sillä muuten koen epäonnistuneeni ja lipsuminen saattaa siitä jatkua. Mutta itsetarkkailussa kannattaa tosiaan aloittaa pienistä jutuista eikä kieltää koko maailmaa. Liian iso muutos voi tuntua epäreilulta ja kohtuuttomalta taakalta muun arjen keskellä. Kun rutiini sujuu ja on pystynyt perustelemaan itselleen, miksi tässä on järkeä minun elämässäni, eivät pienet herkkuhetket vaikka sukulaisia tavatessa tai juhlahetkinä kaada koko järjestelmää.

 

 

Gradu alkaa jo näyttää yhtenäiseltä, eheähköltä tarinalta. Sivuja on kertynyt nyt noin 120, mutta muutoksia on vielä sisältöön tulossa. Omasta puolestani edessä on tilkitsemistä, viilailua ja lisäilyjä noin parin kuukauden edestä. Siihen päälle vielä graduohjaajan mahdollisesti raa’atkin muutosehdotukset, mihin olen jo varautunut. Tuli mitä tuli, olen tyytyväinen aihevalintaani ja käsittelemiini teemoihin, tekoprosessin haastavuuteen ja kaikkeen siihen, mitä olen oppinut ja tulen vielä oppimaan.  Mikään ei kyllä elämässä kismitä niin paljon kuin se, jos ei ole tehnyt, mitä tai miten on halunnut. Nyt olen. Tärkeintä toki on mahdollisuus toimia yhteiseksi hyväksi; ei se pelkkä oman onnen hakeminen kannata, jos yhteiset pelisäännöt eivät ole kunnossa.

 

😛 🙂

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Syvällistä

Sokeriton tammikuu lähestyy loppuosuutta

14055136_10154555130453578_2553533548195901107_n.jpg

14449893_10154677095328578_4789739159554164541_n_0.jpg

14523182_10154708301288578_1672782201153142090_n.jpg

Kolmas viikko ilman ylimääräistä sokeria (karkit, leivonnaiset, lisätyn sokerin tuotteet) lähentelee loppua. Jännityksellä odotan, kestänkö yli matkamessujen ja ystävien tapaamisten ilman bluffia, mutta luottamukseni on kova. Poikaystävä on jo sortunut töissä pari kertaa palaseen suklaata, mutta se sallittakoon. Kukapa ei välillä tarvitse vähän lisäenergiaa, ja eihän tästä ole tarkoitus kehkeytyä mitään itsensä kiusaamisen muotoa.

Havaitsen kuitenkin edelleenkin olevani tasaisesti hyväntuulinen päivästä toiseen. Totta kai jännät tilanteet ja haastavat hetket vaikuttavat mielialaan, mutta en hermostu turhista asioista. Alkaa siis vaikuttaa siltä kuin olisi popsinut koko elämänsä myrkkyä, ja nyt yhtäkkiä huomaa, miltä normaalisti pitäisi tuntua. Viimeinen testi makean mielialavaikutuksista koittaa helmikuun alussa, jolloin katsotaan, miten kotona kääräisty Runebergin kääretorttu vaikuttaa sokeriselibaatin jälkeen. Elämänlaatuni on nyt niin paljon parempi, että en näe syytä olla jättämättä herkkuja pois, jos ne tuottavat ikäviä sivuoireita. 

Mahtavaa tammikuussa on ollut muun lisäksi se, että olen ollut terve. Olin melkein koko syksyn kipeänä eikä säännöllisestä liikkumisesta tullut mitään. Sellainen vaikuttaa aina kielteisesti jaksamiseeni ja hyväntuulisuuteeni. Nyt olen pystynyt taas käymään matolla ja salilla monta kertaa viikossa. Oikeastaan olen varmaan viime vuonna ollut enemmän sairaana kuin terveenä, mikä oli ärsyttävää ja hämmentävää. Siitä huolimatta, että se oli muuten tapahtumarikas ja monin tavoin opettavainen vuosi. Jos tämä osoittautuu terveydellisesti paremmaksi, olen kyllä hyvin onnellinen. 

Eipä tässä muuta. Kun voin sanoa selvinneeni intistä, Kilimanjarosta, paineensietokykyä testanneista duuneista, hermoja raastaneista työnhauista, erinäisistä rankoista reissuista ja gradusta, voiko enää vielä jotain muuta erityisen raffia tulla vastaan? Heh.

14390874_10154670937703578_2869160038728316576_n.jpg

14440877_10154679187458578_4088070510919753314_n.jpg

14470517_10154670937533578_4897949817983097204_n.jpg

 

Hyvinvointi Liikunta Mieli Terveys