Hollanti viinimaana
Terveiset Hollannista! Tämä viikko onkin vierähtänyt kokonaisuudessaan Hollannissa työmatkalla. Aiheeseen sopivasti liittyen ajattelin kirjoitella muutaman rivin siitä millainen Hollanti on viinimaana. Olen joskus muutama vuosi sitten päässyt maistaman hollantilaisia viinejä firman järjestämässä tastingissä, mutta täytyy myöntää että ei ole kovin hyvää mielikuvaa siitä mitä mieltä olin kyseisistä viineistä. Maistettu on kuitenkin. Paikalliset viinit vaikuttavat olevan täällä yllättävän harvinaisia. Ravintoloissa täällä näkee todella harvoin paikallisia viinejä, mikä on sinänsä harmi, koska olisi mukava päästä maistelemaan niitä useammin.
Wikipedian mukaan nykyaikainen viinin valmistus alkoi Hollannissa vasta 1970-luvulla, eikä se vieläkään ole kovin yleistä. Viinien viljely alueella juontaa juurensa kuitenkin jo Rooman valtakunnan aikoihin. Saman lähteen mukaan Hollannista löytyy tällä hetkellä 180 viinitilaa. Suurin osa viinitiloista löytyy Limburgin ja Gelderlandin alueita, ensimmäinen on se alue jossa tulee vierailtua säännöllisesti ja myöskin se minkä alueen viinejä tuli aikanaan maisteltua. Holland.com tietää kertoa että vuodessa Hollannissa tuotetaan valko- ja punaviinejä yhteensä noin 900 000 litraa. Hollannin ilmaston ollessa mitä on perinteiset viinilajikkeet eivät täällä menesty, vaan täällä kasvatetaan paremmin kylmää kestäviä lajikkeita kuten esimerkiksi Pinot Blancia, Pino Grisiä, Cardonaytä, Rieslingiä ja tämän lisäksi joukkoa uudempia viinilajikkeita.
Huomatkaa maalleen uskollinen etiketin värivalinta 🙂 -Kuvat lainattu www.apostelhoeve.nl