Ashtabula county, viinialue Ohiossa
Työni puolesta pääsin tutustumaan Ohiossa sijaitsevaan Ashtabula countyn viinialueeseen. Meille oli ystävällisesti järjestetty kierros paikallisilla viinitiloilla. Pysyimme Geneva on the lake alueen sisällä, se sijaitsee Eriejärven rannalla, joka mahdollistaa viinin kasvatuksen kunnollisista talvista huolimatta. Suuren järven läheisyyden vuoksi alueella vallitsee mikroilmasto eli kesällä aurinkoiset päivät hellivät rypäleitä ja illan tullen viileys laskeutuu alueelle. Astabula countyssä kasvatetaan 65% koko Ohion viinirypäleistä, 20 viinitilan voimin. Alueella kasvatetaan muun muassa Rieslingiä, Pinot Noiria, Merlota ja Cabernet Sauvingnonia, unohtamatta Vidalia josta valmistetaan ice winea. Ashtabulassa käytetään siis samaa rypälelajiketta ice winen valmistukseen kuin muutaman sadan kilometrin päässä Niagara on the lakella, jossa vierailimme viime kesänä.
Alueen erikoisuudesta kertoo jotakin myös se että alueella pelätään nyt että kaikki viini köynnökset ovat tuhoutuneet viime talven vuoksi. Tammikuussa eräänä päivänä oli satanut huomattava määrä vettä joka oli sitten jäätynyt seuraavana päivänä lämpötilan lähennellessä -20`C. Äärimmäiset olosuhteet ovat siis kova koetin kivi köynnöksille. Jo nyt tiedettään ettei tänä vuonna tule olenkaan satoa, koska köynnökset ovat ainakin maanpinnalta kuolleet, toivo piilee kuitenkin juurakossa, alueella toivotaan kovasti että juuret olisivat säilyneet ja täydeltä uudelleen istutukselta vältyttäisiin. Juurten tilan näkee kuitenkin vasta kesäkuussa kun ilmat lämpenevät.
Kävimme tutustumassa siis kolmeen viinitilaan South River Vineyeard, Harpersfield Winery ja Ferrante. Jälkimmäisestä ostin myös tuliaisiksi isännälle pullon ice wine. Kaikissa kolmessa paikassa oli avoinna baari, johon pääsi viinejä maistelemaan, eli meininki oli siis viime kesältä tuttua. USAssa kyllä osataan hyödyntää viiniturismi ja ihmisillä maistattaminen. Suurimmalta osalta viinitiloja löytyy myös ravintola, jos ei heti tilan läheisyydestä niin pienen matkan päästä. Näistä kolmesta tilasta erityisesti mieleen jäi Ferrante, siellä pääsimme myös tutustumaan viinikellariin ja viinin tuotantoon. Ferrantessa maistoimme kolmea viiniä:
Pinot Grigio 2013: sitrusmainen, hennon kukkainen, kevyt ja ei hapokas
Merlot, blendi vuosia 2012 & 2013: suklaan ja vaniljan tuoksua, tanniineita sopivasti. Valitsin lasin tätä myös ruoan kanssa.
Vidal blanc ice 2013. Aprikoosia ja hunajaa. Hyvä ice wine, jäin kyllä kaipaamaan hieman lisää happoja.
Niin kun kuvasta näkyy yhdysvaltalaisille viinin tuottajille myös voitetut mitalit näyttävät olevan arvossaan ja ovat joka paikassa esillä.
Harpersfieldissä maistoin vain lasin Rieslingiä, joka oli ihan kelpo kamaa, ehkäpä shokki erilaisuudesta verrattuna saksalaisiin ei enää tullut niin suurena, kun osasin sitä jo viime kesän perusteella odottaa. South River Vineyeardissa valitsin neljän pienen viininäytteen maistamisen. Sout River Vineyardin maistelutila oli rakennettu vanhaan kirkkoon, kyllä nämä kaikki näytteet kirkon ehtoollisviinin voittivat.
Trinity (ryp. cab Fran, Pinot Noir and Chamboucin), kuivahko, ei tanniineita eikä oikein rakennetakaan. Ei mikään suosikki tapaus.
Riesling reserve: hapokas ja makeahko, tuoksussa kukkaisuutta ja maussa karviasmarjaa.
Concord Ice wine (ryp. concord)
Blush Ice wine (ryp. Vidal & Blush)
Näistä kahdesta ice winesta suosikkini oli jälkimmäinen, mutta sekin olisi saanut olla hieman hapokkaampi.
Lisäksi kävimme yhtenä iltana nauttimassa 5 ruokalajin illallisen Lake house inn & wineryssä. Täytyy sanoa että tässä paikassa oli kyllä koko reissun paras ruoka, ja huomasi että se oli rakennettu hyvin talon omien viinien ympärille. Maistellut viinit (huomatkaa hienot etiketit :)):
Chardonnay Select Reserve 2012, tätä viiniä on kypsytetty akaasiatynnyrissä (joki muuten alueella todella yleinen, tammitynnyreitä ei kuulemma juurikaan käytetä). Akaasia on tuonut viiniin aniksen tuoksua ja maussa oli hieman asitittavissa hedelmää. Niin kun monet tietävätkin jo Chardonnay ei ole suosikkini, eikä ollut myöskään tälläkään kertaa.
Pinot Rosa (rose) 2011 (vuosi 2011 oli kuulemma kylmä joten viinin on lisätty hieman sokeria, tässä viinissä tuli esiin eniten hunajaisuus ja meni oikein mukavasti alkupalassa olleen pinaatin kanssa.
Red Sky 2012, rypäleenä tässä blendissä on 80% Sangiovesea ja 20% Merlota. Tämä oli yllättävän hapokas punaviiniksi. Viinin kumppaniksi oli valittu naudanpihvin ja muusin kanssa, ja meni oikein hyvin.
Merlot 2012, 7kk tammitynnyrissä kypsytetty punainen viini, jossa ei juurikaan ollut havaittavissa tanniineita, myös tämä oli hapokas. Tuoksuna orvokkia ja laventelia.
Yllätyksenä jälkiruoka viini oli valmistettu täysin vaahterasiirapista, joka oli makea mutta tämä erikoisuus ei kyllä saanut minua liputtamaan sen puolesta.
For those colleagues who spend last week with me in Ashtabula –Thank you for the nice memories!