Viinit ja ilmastonmuutos

Uusimmassa Glorian ruoka ja viinilehdessä (1/2014) on juttu viininviljelystä Tanskassa ja siitä kuinka viininviljely muuttuu ilmastonmuutoksen johdosta. Näyttää siltä että viininviljely tulee mahdolliseksi yhä pohjoisemmilla leveysasteilla, samalla kun viljely vaikeutuu perinteisillä alueilla kuten esim. Bordeaux´ssa. Yksi suurimmista valkkarisuosikeistani ovat raikkaat saksalaiset rieslingit ja ajan kuluessa on hyvin todennäköistä että niidenkin happorakenne tulee kokemaan muutoksen. Viime kesänä maistellut Niagaranlaakson rieslingit olivat aika kaukana niistä hyvistä saksalaisista serkuistaan joihin olen tottunut, ja täytyy tunnustaa että oli vaikea edes tunnistaa samaksi rypäleeksi. Toivottavasti muutos ei tule olemaan ihan niin radikaali. Toisaalta täytyy lienee myös paljastaa, että meiltäkin löytyy perheen kesämökiltä viime kesänä istutettuja viiniköynnöksiä. Lajikkeet pitäisi olla Suomen talven kestäviä, mutta saa nähdä miltä ne keväällä lumien sulettua näyttävät. Ehkä jonain päivänä Suomessakin näyttää tältä? (Clos du Mesnil, Champagnessa syksyllä 2013)

image.jpg

Koti Ruoka ja juoma