Provence roséviinin luvattumaa

 

image.jpg

En ole koskaan ollut roséviinin suuri ystävä, mutta kaksi viikkoa Provencesssa tekee ihmeitä. Roséviinien kirjo yllätti meidät positiivisesti. Keskityimme varsinkin huvilaviikon aikana nauttimaan lähituottajien roséita. Huvilamme sijaitsi Flaysocissa, noin tunnin ajomatkan päässä Nizzastasta luoteeseen ja toimi oivana tukikohtana Rosé-tutkimusmatkoille. Vierailimme alueella neljällä eri viinitilalla ja kaikkien lippulaivana tuntui olevan omanlaisensa rosé, maistelimme toki myös tilojen valkoisia ja punaisia. Lähestulkoon kaikilla tiloilla saimme maistella niitä viinejä, jotka meitä kiinnosti eniten.

Chateau de Majouliere

image.jpg

 

Saksalainen mies ja belgialainen nainen omistaneet tilan vuodesta 2007, kunnianhimoa tehdä parempaa viiniä ja selkeä pyrkimys tavoitella vuosi vuodelta parempia tuloksia. Mikä mukavaa tällä tilalla käyttivät joissain viineissään myös alueelle ei perinteisiä rypäleitä, tämä siitä huolimatta ne eivät oikeuta viinin  AOC-luokitukseen. Puolet 11 ha tuotannosta on roséviinejä. He tuottavat vuodessa kaiken kaikkiaan 24 000 pulloa, joista puolet on siis roséta. Maistelusession bonuksena pääsimme maistamaan juuri pullotettua (pullo haettiin suoraan pullotuslinjalta) Cuve Beatrice 2012, joka on punainen blendi Syrahia, Grenachea ja Cabernet sauvingnonia. Juuri pullotettu viini on usein herkässä tilassa ja niin myöskin tämä yksilö, viini olikin mukavasti lähestyttävä.Usein pullotettu viini tulee sulkeutumaan nopeasti kehittymistä varten, niin varmasti myös tässä tapauksessa, pääsimme kokeilemaan vuoden 2010 vastaavaa viiniä ja se oli tällä hetkellä huomattavasti sulkeutuneemmassa tilassa.

Maistellut tilan rosét:

Le Rosé 2013 (Grenache (80%), Cinsault (15%) & Syrah (5%)): kuiva rosé, jolla on vaalean kirkasväri, ruusuinen tuoksu ja sitrusta maussa. Myyvät tätä paljon Blegiassa, kelpo perus rosé. Muutama pullo matkasi huvilalle mukaan.

Chateau Font du Broc

image.jpg

Tästä tilasta mainittakoon, että varsinkin kellari oli erityisen hieno ja selkeästi rakennettu vieraita varten kustannuksissa säästelemättä. Kellari oli suhteellisen uusi, rakennettu 1990-luvun alussa. Tilalla on myös maneesi, joka on täysin sisätiloissa, eikä mikään erillinen maneesirakennus. Hevonen seikkailee myös tilan logossa. Tilan omistaja oli juuri pari päivää sitten myynyt tilan eteenpäin ja saa nähdä muuttuvatko viinit tulevaisuudessa. Madame esitteli ja maistatti meillä viinejä, jotka meitä kiinnostivat.

image.jpg

Maistellut tilan rosét:

Rosé 2013 (Grenace, Syrah, Mouvrede, Cabernet Sauvignon): väri hailakan vaaleanpunainen, tuoksussa floraalisia tuoksuja, sitrusta, karviaismarjaa, mineraalisuutta, maku pehmeän hedelmäinen (trooppista hedelmää), tasapainoiset pehmeät hapot. Hyvä roséviini.

Le preyres rosé 2013 (Vermentino, Cinsault): väri hailakan vaaleanpunainen, tuoksu niukka, hapokas, ehkä himan punaisia marjoja, maku ruusumainen, pehmeä, mukavat hapot.

Chateau Rasque

image.jpg

 

Saapuessamme vierailulle meidät ohjattiin heti kellariin, myös tässä paikassa oli panostettu kellarin ulkonäköön, ei kuitenkaan ihan niin paljon kun Font du Brocilla. Saimme ystävällisen opastuksen kuvauksineen myös tilan viineistä.

Maistellut tilan rosét:

Cuve Alexandra rosé 2013, (50% Cinsault, 50% Grenache): tähän kevyeeseen roséseen ihastuimme jo Nizzassa sitä maistettuamme. Viini valmistetaan mehusta, joka saadaan ennen varsinaista mehunpuristusta. Tuoksussa sitrusta, maku pehmeä ja täyteläinen, sopiva aperitiiviksi. Tätä matkasi myös muutama pullo huvilalle nautittavaksi.  Tämä taisi olla matkan aikana maistelluista roséista LadyE:n suosikki!

Cuve Chateu 2013, (50% Cinsault, 50% Grenache): väri vaaleanpunainen, tuoksu aika niukka, maku tiukempi kun Cuve Alexandran. Perinteisellä menetelmällä valmistettu.

Les Domaines Ott*, Chateau de Selle

image.jpg

Kävimme tutustumassa lähinnä huvilaa olevaan Ottin Chateau de Sellen tilaan. Domaine Ottiin kuuluu kolme Ott-viinitilaa (Chateau de Selle, Clos Mireille ja Chateau Romassan). Vuodesta 2004 Domaines Ott on ollut osa Luis Roederer Champagnea. Chateau de Selle, jossa siis vierailimme on se alkuperäinen viinitila, josta Ottin tarina on lähtenyt aikanaan liikkeelle. Tämä viinintuottaja on keskittynyt todella rosé viineihin, 95% tilojen tuotannosta on roséta. Mikä mielenkiinoista Ottilla on omanlaisensa pullo, jonka olisivat aikoinaan halunneet kaikkien provencelaisten roséiden tunnusmerkiksi, mutta tänä päivänä pullon muoto on yksinoikeudella vain heidän käytössään.

Maistellut tilan rosét:

Chateu du Selle 2013 (Grenache, Cinsault, Cabernet Sauvignon, Syrah). Väri vaaleanpunainen, tuhdimpi, selkeä ruokaviini. Tätä matkasi myös huvilalle mukaan.

Chateu Romassan bandol 2013, (Mouvrede, Grenache): varsin tiukka, tanniininen, tuhti roséviini, hyvin lähellä punaviiniä.

image.jpg

Koti Ruoka ja juoma Matkat