Pinot & Ankka
Pinot ja ankka, klassinen yhdistelmä, myös me sorruimme kokeilemaan tätä yhdistelmää. Ankan valmistimme Safkaa-kirjan ohjeella ankkaa punaviinissä, täytyy sanoa että varsinkin lisukesienistä tuli suussasulavan hyviä. Yleensä Pinot Noir ei kuulu suosikkirypäleisiini mutta isäntä oli onnistunut joskus aikaa sitten hamstraamaan kellariinsa sellaisen ranskalaisen yksilön, joka kyllä sulatti tämänkin Pinot Noir vastustajan.
Pinot Noir on punainen rypälelajike, jota viljellään lähestulkoon kaikkialla missä viiniä kasvatetaan, alkujaan rypäle on lähtöisin Bourgognesta. Pinot Noiria pidetään yhtenä arvostetuimmista rypälelajikkeesta ja sen viljeleminen on vaativaa. Maaperä ja ilmasto vaikuttavat paljon siihen millaista Pinot Noiria kyseisellä alueella syntyy. Pinot Noirin rypäleet ovat ohutkuorisia ja näin herkästi alttiita homeelle ja sienitaudeille. Pinot Noirille on tyypillistä että siitä tuotetaan lajikeviiniä, eli sitä ei sekoiteta muiden rypäleiden kanssa. Pinot Noir on yksi samppanjan valmistuksessa sallituista kolmesta rypäleestä (aiheesta olen aikaisemmin kirjoittanut täällä). Yleensä Pinot Noir rypäleestä tehty viini ei kaipaa vuosien varastointia. Tyypillisesti Pinot Noirit ovat keveitä tai keskitäyteläisiä, ja punertava väri on läpikuultava. Tuoksussa on tyypillisesti kirsikkaa, mansikkaa ja yrttisyyttä.
Tämän viinin nautimme: Domaine Bertagna – Vosne-Romanée Premier Cru Les Beaux Monts 2003
Lähteet Wine-Searcher, Wikipedia & Alko