Vanhoja samppisherroja
Mietin tässä kovasti onko samppanja herra vai rouva ja tulin siihen lopputulokseen, että vaikka se on vaalea ja kupliva, luokittelisin sen herraksi, koska se on monesti aika maskuliininen, varsinkin vuosikerrallisena. Kiitos erään tuttumme uskomattomiin kykyihin löytää iäkkäitä viinejä pääsimme maistelemaan 60-, 70- ja 80-luvun samppanjoita. Muutama yksilö sattui olemaan vielä syntymävuodeltani 1986, olikin mukavaa päästä maistelemaan juuri oman ikäisiään samppanjoita. Taistingsuosikiksi ja myös minun mielestäni parhaaksi samppisherraksi kiilasi Taittingerin Comtes de Champagne vuodelta 1986.
Näissä iäkkäämmissä samppanjoissa oli vähintään yhtä paljon eroavaisuuksia kuin nuorissa yksilöissä, kuka oli menettänyt happorakennettaan varastoinnin aikana, kuka oli muuttunut kinuskin väriseksi, kenen tuoksussa oli voita, kenen saaristolaisleipää, kenen rusinaa, kenen kuplat olivat karanneet… Yllättävän suuria eroja.
Nämä viinit maisteltiin:
Champagne N. Fringhian NV (varmaan 70-luku): väri kuparinen, tuoksu pähkinäinen, mantelinen, kuivattua hedelmää, saaristolaisleipää, maku kuiva, viinimäinen, kohtuu tuore vieläkin, myöhemmin tervainen keskimaku
Champagne Blanc de Blanc brut de Castellane NV: väri kuparinen, tuoksu rukiinen, kuivattua hedelmää, hunajainen, maku viinimäinen, kohtuu herkkä, tasapainoinen, ominaista hapokkuutta, hapokkuus jopa dominoi aika lailla
Champagne George Goulet Brut NV: väri tumman kuparinen, asteen samea, tuoksu kirpeähkön hapokas, omenainen, hunajainen, hetken kuluttua voimakkaan voinen, maku tasapainoinen, pehmeän hapokas, sitruunainen, pähkinäinen
Ayala brut rose (NV): väri tumman kuparinen, tuoksu aika erikoinen, maku kuitenkin hyvä, pähkinäinen, iäkkään viinimäinen
Pommery Brut Millesime 1983: väri kullankeltainen, tuoksu voinen, rusinainen, maku mukavan hapokas, pehmeä, omenainen
Pommery Brut Millesime 1987: väri kullankeltainen, tuoksu erittäin voinen, rusinainen, maku tasapainoinen, voinen, briossinen, pitkä, tasapainoinen, kuivattua hedelmää, rusinaa
Pol Roger Winston Churchill 1986: aika kirkkaan keltainen, tuoksussa aprikoosia, rusinaa, pähkinää, briossia, hunajaa, ajan kanssa voimakas eksoottinen hedelmä, maku pehmeä, pähkinäinen, mukavan omenahappoinen
Taittinger Comtesse de Champagne 1986: väri hieman samea, kullankeltainen, tuoksussa pähkinää, raikkautta, voita, maku reilun hapokas (omena), tasapainoinen, pehmeä, hieman rusinainen, voita, nuorekkaan hapokas, voisi säilyttää vielä pidempäänkin
Dom Ruinart 1961: väri kuparinen, tuoksu pähkinäinen, hieman oksidoitunut, rusinainen, maku hieman oksidoitunut, mutta todella miellyttävä, viinimäinen, pitkä jälkimaku, ei kuplia, kypsää omenaa (happoja)
Dom Ruinart 1971: väri kuparinen, tuoksu voinen, hunajainen, hieman hapokas, maku raikas, sitrusmainen, omenahappoinen, pehmeä, pitkä jälkimaku, hivenen oksidoitunut
Dom Ruinart Rose 1976: väri ruusun ruskea, mahonki, tuoksussa kuivattu luumu, hieman oksidoitunut, pähkinä, maku mielettömät kuplat, raikas, tasapainoinen, todella hieno, mukavan pehmeän hapokas, punaista marjaa, hieman hunajaisuutta, mieletön kokonaisuus.
Dom Ruinart Rose 1996: väri hailakan vaaleanpunainen, tuoksu ryhdikäs, punaista marjaa, kukkia, maussa ruusuvettä, hieman raa’an hapokas, ehkä hieman liian nuori tähän sarjaan