Viikonlopun antimet

image.jpg

 

Blogissa on nyt ollut muutaman päivän pituinen tauko, johtuen siitä että jouduin luopumaan muutamasta viisautta tuovasta valkoisesta osasestani.

Viikonloppuna nautittiin hyvästä ruuasta, juomasta ja ennen kaikkea seurasta. Eräs hyvä ystäväni saapui pitkästä aikaa meidän hemmoteltavaksi (kutsutaan häntä tässä blogissa vaikkapa neiti A:na). Tarjolla oli ravun pyrstöillä täytettyjä avokaadoja, punajuurikeittoa vuohenjuustomoussella ja pataleivällä, karitsapataa ja jälkkäriksi sitruunamarenkipiiras. Ja toki näihin kaikkiin oli valittu isännän puolesta sopivat viinit huolella ja pitkällä harkinnalla. Alkupalojen kanssa tarjottiin saksalaista rieslingiä BASF:n viinikellarista (jonka allekirjoittanut sai työnpuolesta BASF-pukilta jouluna lahjaksi). Oli pitkästä aikaa kiva päästä maistamaan raikasta rieslingiä, tämä yksilö oli ihan kelpo ryhmänsä edustaja mutta ei kuitenkaan säväyttänyt erikoisuudellaan. Lämmitti kuitenkin rieslingystävän mieltä. Karitsan kanssa saimme nauttia amaronea, joka sopi oikein hyvin katrisan seuraksi. Tuoksu oli ihanan marjaisa mutta viinissä oli kuitenkin sopivasti rakennetta. Ja tottahan toki myös jälkkärin kanssa oli oma viininsä italialainen Maculan torcolato, joka sekin meni ihan mukavasti kirpeän-makean tortun kanssa. Isännän komentti jälkikäteen oli että pitkästä aikaa paras jälkkäriviini, tästä en ehkä ole ihan 100% samaa mieltä, olenhan sen verran hurahtanut Eisviineihin. Mutta makuja ja mieltymyksiä lienee niin monenlaisia kuin meitä ihmisiäkin.

image.jpg

 

image.jpg

Pikkutietoa rypäleistä/viineistä:

Riesling on valkoinen rypäle jonka alkuperä on Rein joen alueella Saksassa. Riesling on aromaattinen rypäle, jonka tuoksussa on kukkaisuutta. Rypäleelle tyypillistä on hapokkuus, joka kuitenkin vaihtelee kasvupaikan seurauksena. (Yök tulee mieleen ne Kanadan rieslingit, joita ei kyllä voinnut samaan luokaan laittaa). Rieslingiä ei sekoiteta kovin usein muiden rypäleiden kanssa ja harvoin kypsytyksessä käytetään tammea. Riesling luetaan usein laatuviinien tärkeydessä kolmen tärkeimmän valkoisen rypäleen joukkoon Chardonayn ja Sauvingnon blancin kanssa. Rieslingistä tulee mieleen aina välillä Moselin turistiristeily neiti A:n ja saksalaisten eläkeläisten kanssa keväällä 2010,  kyseinen riesling sopi siksikin oikein hyvin tämän illallisen valkkariksi.

Nautittu Riesling: Jul. Ferd. Kimich. Deidesheimer Herrgottsacker, Riesling Kabinett trocken 2012, BASF exlusive

Amarone della Valpolicella,  yleisemmin tunnetaan nimellä Amarone, on tyypillisesti täyteläinen kuiva italialainen viini, jonka valmistuksessa on käytetty osittain kuivattuja rypäleitä. Amaronessa käytettään  kolmea rypälettä Corvinaa (40-70%), Rondinellaa (20-40%) ja Molinaraa (5-25%).  Tähän tuttavuuteen täytyy kyllä ehdottomasti tutustua vielä paremmin tulevaisuudessa.

Nautittu Amarone: Tommasi, Amarone della Valpolicella classico 2008

Maculan torcolato 2006, osittain kuivatuista rypäleistä valmistettu jälkiruokaviini Venetosta. Rypäleenä on vespailo. Nautimme vuosikertaa 2006, tämä siis oli oikein isännän mieleen.

Koti Ruoka ja juoma