Nyhtökauraa hodarissa
Vihdoinkin minäkin sain sitä nyhtökauraa! Krunan Anton & Anton, kiitos! Ekana testissä nyhtis mausteilla ”tomato, smoked paprika, leaf parsley”. Tällä kertaa ei lähdetty arkiruokalinjalle, vaan vedettiin överiksi ihan kunnolla.
Mutta ensin sananen nyhtökaurasta. Kaikki meistä elää jonkinlaisessa kuplassa, minun omassani nyhtökauraa on syönyt jo melkein kaikki muut ennen minua ja kasviskokkinakin olen alkajien tasoa. Mutta tiedän, että kuplassani elää myös niitä, joille kasvispohjaisten proteiininlähteiden syöminen & valmistaminen on aivan vierasta. Joten teille erityisesti on kirjoitettu analyysini ja kokemukseni, nytkin tästä nyhtiksestä.
Nyhtökaura on kaurasta ja palkokasveista tehtyä, nyhtöpossua kovasti ulkoisesti muistuttavaa ruokaa. Siinä ei ole soijaa eikä vehnää ja se on täysin vegaanista. Nyhtökaura valmistetaan Suomessa. 250 gramman paketti maksoi Anton & Antonissa alle neljä euroa, jotakin kolmosella alkavaa, en muista tarkkaan. Joten ei se nyt lihaan verrattuna aivan mahdottomankaan hintaista ole!
Nyhtökaura on valmista syötäväksi sellaisenaan, mutta mukavahan se on lämmittää. Se onnistuu vaikka pannulla paistamalla. Hitto, miten näppärää ruokaa. Mutta maku jäi hieman odotuksiani vaisummaksi. En tiedä johtuuko se siitä kaikesta hehkutuksesta, mitä olen kuullut. Pahaa nyhtis ei missään nimessä ollut, mutta sekaan sai minusta heittää hieman ytyä joukkoon. Koostumus nyhtiksessä oli oikein miellyttävä. Kovahko, onneksi ei löllö.
Nyhtökaura tarjoiltiin ties kuinka vanhojen hodarisämpylöiden välistä (jotkut leivät ei pilaannu millään!), kera tomaatin ja itse tehdyn coleslawn, johka ohje löytyi Gold&Greenin sivuilta. Sämpylät paahdettiin muuten myös pannulla.
MINTTUCOLESLAW:
- 400 g kaaleja, (valkokaalia, savoijinkaalia, punakaalia)
- 1 pieni punasipuli
- 2 rkl viinietikkaa
- 1 rkl sokeria
- ¼ tl suolaa (+pippuria)
- 1 purkki ranskankermaa
- 1 ruukku tuoretta minttua
Näin se syntyy: Viipaloi sipuli kulhoon, lisää viinietikka, sokeri, suola ja pippuri. Sekoita ja jätä marinoitumaan kylmään vähintään tunniksi. Suikaloi kaali. Lisää joukkoon marinoitu sipuli, ranskankerma ja minttu. Sekoita salaatiksi.
Suosittelen ehdottomasti nyhtökauraa, jos haluaa hieman vaihtelua omaan ruokarepertuaariin. Nyhtistä voi ilmeisesti käyttää lihan tilalla melkein miten vain, joten mielikuvistusta käyttämään ja testailemaan!
– Salla
Kokatessa soi: Ailu Valle – Sahtan ja mahtan