Arjen pelastaja: soijabolognese

Miltä kuulostaisi ruoka, joka on vegaaninen ja edullinen, jonka valmistaa alle vartissa, ja jonka ainekset eivät pilaannu kaapissa? No ihan hem-me-tin täydelliseltä arkiruualta! Lisäksi tämä ruoka lukeutuu myös niihin helppoihin vegemakuihin, jotka uppoavat liharuokiin tottuneiden makunystyröihin kokemukseni mukaan oikein mukavasti. Tai ainakaan kukaan ei ole kehdannut päin naamaa tätä herkkua haukkua! Eli maun ja toteuttamisen helppouden vuoksi suosittelen oikein lämpimästi aloittamaan vegekokkailut esimerkiksi tästä reseptistä. Onnistumisen kokemuksien arvoa ei sovi aliarvioida. 

Tämä ohje on muuten perusteiltaan hyvin samanlainen kuin aiemmin postaamani chili sin carne, mutta simppelimpi vain. Tämä hyvä peruspohja on sovellettavissa sitten aina sen mukaan, mitä ekstraa jääkaapista saattuu löytymään (esim. kirsikkatomaatteja, paprikaa tai sieniä).

2016-04-12 21.10.50.jpg

Osta siis kaappiisi:

  • tummaa soijarouhetta (yhdestä pussista tekee koko kylälle)
  • kookosmaitoa
  • tomaattimurskaa
  • sipuli
  • öljyä
  • kasvisliemikuutioita
  • (spagettia, lisuukkeeksi sopii myös esimerkiksi ohra tai peruna!)

Mausteina tänään käytin:

  • juustokuminaa eli jeeraa (tätä tarvitsee myös hyvään itse tehtyyn hummukseen)
  • cayennepippuria
  • kurkumaa
  • paprikajauhetta
  • valkosipulijauhetta
  • yrttisuolaa
  • tuoretta basilikaa, kun sattui olemaan

2016-04-12 20.54.17.jpg

Laita vesi kiehumaan, itse keitän ihan vedenkeittimellä ronskisti vaan (enkä keitä soijaa kattilassa). Kaada noin 2 dl vettä (?) kulhoon ja liota kasvisliemikuutio veteen. Lisää joukkoon noin 2 dl soijarouhetta turpoamaan. (Tähän väliin lienee jälleen hyvä mainita, etten minä nyt tietenkään noita suhteita mittaa. Muistaakseni soijarouhe turpoaa noin fifty-fifty-meiningillä ja tässä ohjeessa vähän-sinne-päin on riittävän hyvä. Soijarouhe turpoaa siis paljon, joten älä yliarvioi rouheen määrää kuivana!)

Rouheen turvotessa silpu sipuli ja laita spagettivesi kiehumaan. Jos teet lisukkeeksi ohraa, se kannattaa laittaa kiehumaan aivan ensimmäisenä.

Kuullota sipuli öljyssä (ruokalusikallinen?) pannulla ja lisää sitten turvonnut soijarouhe. Lisää mausteita n. teelusikallinen / mauste, tai oman maun mukaan varovaisemmin tai rohkeammin. 

(Lisää kuiva pasta keitinveteen, kun vesi kiehuu.)

Lisää pannulle tomaattimurska ja kookosmaito. Tarkista maku hämmennellessä ja lisää mausteita tarvittaessa. Lopuksi lisää vielä hienonnettuja yrttejä, mikäli niitä löytyy kotoa. Välttämätöntä tämä ei ole!

2016-04-12 20.54.08.jpg

Meidän jääkaapista löytyi vielä pienet muruset parmesaanilastuja päälle, joten se siitä vegaanisuudesta. Onneksi en usko totaalikieltäytymiseen tässäkään asiassa!

– Salla

Kokatessa soi Lukas Graham – 7 Years.

 

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Suosittelen Vastuullisuus

Parsapyreerisotto

2016-04-02 18.15.54.jpg

Ihanaa! Parsakausi on alkanut! Sen kunniaksi tehtiinkin viime viikonloppuna ruokavieraille parsarisottoa. Eikä mitä tahansa parsarisottoa, vaan sellaista, johon tulee joukkoon myös herkullinen parsapyree. 

Koko risottoajatus lähti siitä, että en oo koskaan itse ollut kauhanvarressa risottoa tekemässä. Vieressä toki on tullut norkoiltua valkkarilasin kanssa useampaankin otteeseen, mutta halusin päästä oppimaan tämän jalon ruokalajin valmistamisen ihan oman näppituntuman kautta. 

Valitsin sitten ensimmäiseksi kerranksi vähän monimutkaisemman reseptin, ja olin vieläpä niin ylimielinen, etten ollut tutustunut reseptiin juurikaan ennen kokkailua. Idylisestä keittiöhetkestäni syntyikin melkoinen häsläyshetki ja apukädetkin joutuivat hommiin. Hyvällä valmistelulla ja reseptin sisäistämisellä tämäkin säätö olisi saatu kyllä minimiin.

2016-04-02 16.51.31-1.jpg

 

Reseptin nappasin Soul Kitchen -blogista. Alun perin se on julkaistu Hesarissa. Meidän risotto oli (ylläri) hieman sovellettu versio tästä ohjeesta. 

 

2016-04-02 15.25.23.jpg

 

Oiva viinisuositus risotolle: Korrel Riesling vom Tonmergel 2015. Ai jumanpliut, että oli hyvää. Siis myös risotto! 😉

Pakko jakaa teille vielä kuva samalta päivältä yhdestä uudesta lempparipaikastani. Tässä on pitkospuut Helsingissä, Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueella. Ne vievät kohti Lammassaarta. Uskomatonta, miten aivan keskellä kaupunkia voi olla tällainen paikka!

2016-04-02 12.15.48-1.jpg

– Salla

Kokatessa kuunneltiin mm., uskokaa tai älkää: Tippa-T – Ei tippa tapa. Classy.

 

Koti Ruoka ja juoma