NIE, pankkitili ja koulut

Ensimmäinen asia postaus, ehkä voin antaa samalla vastauksia kysymyksiin mitkä pyörivät muilla Espanjasta ja sinne muuttoa harkitsevien mielessä. 

Mikä ihmeen NIE? NIE on Espanjassa henkilötunnus, ja tämä helpottaa monen asian hoitamista Espanjassa. Jos et vielä asu Espanjassa, ja harkitset esimerkiksi asunnon ostamista, saa numeron Espanjan suurlähetystöstä. Mukaan kymppi käteistä, kaavake valmiiksi täytettynä, ja noin viikon sisällä valmis NIE tulee sähköpostiin, mistä todistuksen voi tulostaa ja vaikka laminoida. Tässä suora linkki: http://www.exteriores.gob.es/Embajadas/HELSINKI/fi/InformacionParaExtranjeros/Paginas/NIE.aspx

IMG_20170410_083841.jpg

Jos NIE numeron haluaa hankkia vasta Espanjasta, kannattaa käyttää henkilöä apuna. Erittäin lämpimät suositukset annan Heidi Saari nimiselle henkilölle, kokenut asianhoitaja, pitkään asunut Espanjassa. Heidi auttaa myös residenssiasioissa, kouluissa ym. 

Samalla neljän päivän työ- ja asioidenhoitoreissulla kävin tutustumassa paikallisiin kouluihin. Paikallinen koulujärjestelmä on nimeltään Junta De Andalusia. Espanjassa on koulupakko, ja yli kolme vuotiaat aloittavat koulun täällä. Koulupäivä on ala-asteella ja pienten ryhmässä kiinteä klo 9.00.-14.00., aikuinen saattaa ja hakee lapsen. Lapselle tulee pakata eväät mukaan, maksullinen ruokailu on vasta klo 14.00.-> jos tämän haluaa lapselleen ostaa. Itse kannatan ajatusta että maassa maan tavalla, ja omat pojat aloittavat kunnallisessa koulussa jos/kun Espanjaan muutetaan. Näin he saavat parhaan kosketuksen Espanjan elämään, ystäviä, ja oppivat Espanjan kielen.  Ylä-aste alkaa hieman aikaisemmin, ja loppuu myöhemmin kun ala-aste. Meille paras koulu olisi Azahar, mistä alustavasti ainakin 4v ja kohta 11v saisivat paikan, vieressä on Ylä-aste, ja se on vielä hieman kysymerkki mahdutaanko. 

Viimeisenä asiana pankki. Olen ällikällä lyöty kuinka nopeasti, ystävällisesti ja osaavasti asiat hoidettiin Cajamar pankissa. Paco Rakka puhuu Suomea, ja on paikalla ennen siestaa 8.30.-14.00. Monet tuttavat varoittelivat että pankissa ei ole ketään ennen klo 11 (täällä ihmiset eivät yksinkertaisesti ole aamu ihmisiä, Siestan jälkeistä aikaa suositaan minun kokemuksella), mutta ystävällinen Paco oli tiskin takana valmiina palvelemaan. Ei jonoa, kuten Suomessa Nordeassa odotat parhaimmillaan kaksi tuntia, suoraan hänen puheilleen. Ensimmäisellä kerralla Paco otti kopiot passista, NIE numerosta ja kysyi Suomen osoitetiedot. Seuraavana päivänä tili avoimena, ja mukaan saat internet – pankkitunnukset myös. Suosittelen erittäin lämpimästi Pacoa! 

 

hyvinvointi hyva-olo raha matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *