Vastustuskyky kuntoon – luonnollisesti ja huumorilla!

Syksy. Se vuodenaika, kun tunnelmalliset kynttiläillat vaihtuvat nenän niistämiseen ja sukat kastuvat toistuvasti, vaikka muka laitoit ne vedenpitävät kengät jalkaan. Mutta tänä vuonna ajattelin tehdä asialle jotain ennen kuin flunssa iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta! Inspiroiduin nimittäin lukemastani loistavasta artikkelista Vitamiinikeskuksen blogissa, jossa annettiin hyviä vinkkejä vastustuskyvyn tukemiseen. Päätin ryhtyä tuumasta toimeen ja jakaa teillekin omat keinoni, joilla yritän pysyä terveenä, vaikka ympärillä kaikki tuntuvat kaatuvan kuumeen kourissa.
1. Vitamiinit – pieniä mutta pippurisia
Ensimmäisenä lähdin kohentamaan vitamiinitasojani. Siitä artikkelista opin, että jos talven pimeydessä mielii pysyä pystyssä (ja pirteänä), D-vitamiini on kaveri, johon kannattaa luottaa. Sitä napsin nyt joka aamu kuin karkkia – vaikka tosin vähemmän houkuttelevaa sellaista. C-vitamiini on myös syksyn sankari. Se löytyy lautaselta esimerkiksi appelsiinista, mutta koska elämäni ei aina ole yhtä hedelmäkoria, otan varmuuden vuoksi lisäravinteenkin.
Koska en halua jättää mitään sattuman varaan, päätin myös lisätä peliin magnesiumin. Kuka tietää, vaikka olisin kohta supernainen, joka nukkuu paremmin ja pysyy liikkeellä kuin Duracell-pupu.
2. Probiootit – hyvää bakteerikansaa suolistoon
Jos vatsasi tuntuu siltä kuin siellä asuisi vuoristorataa rakastava jengi, et ole yksin. Itselläni suolisto ilmoittaa aika nopeasti, jos jokin asia on pielessä – ja se saattaa vaikuttaa jopa vastustuskykyyn. Luin probiooteista, noista vatsan pikku apureista, jotka pitävät suolistossa järjestystä yllä kuin parhaat bouncerit yökerhossa.
Eli ei muuta kuin jogurttia, hapankaalia ja probioottivalmisteita peliin! En tosin tiedä, miten perheeni suhtautuu, kun alan tuoda hapankaalia kaikkiin aterioihin… Mutta hei, mikä tahansa, joka tukee vastustuskykyä, on uhrausten arvoista – eikö?
3. Liikunta – sohvaperunasta superihmiseksi?
Liikunta on siitä jännä asia, että vaikka tiedän sen auttavan vastustuskykyyn, olen välillä maailman mestari keksimään tekosyitä, miksi tänään ei vain ehdi. Pimeys, kylmyys, kiire – näillä syillä voisin osallistua tekosyiden olympialaisiin ja voittaa kullan. Mutta nyt olen alkanut tehdä kompromisseja: jos ulos lähteminen tuntuu ylivoimaiselta, pyörin lattialla joogamaton päällä kotona, kunnes lapseni tulevat nauramaan ja kysymään, mitä ihmettä teen. Joka kerta, kun hikoilen hieman, tunnen itseni vähän vastustuskykyisemmäksi ja superihmismäisemmäksi – ainakin kuvittelen niin.
4. Lepo – salainen aseeni flunssaa vastaan
Joka vuosi lupaan itselleni, että alan nukkua enemmän. Ja joka vuosi huomaan selaavani puhelinta iltamyöhään, mikä ei ole aivan unta edistävä iltapala. Tänä vuonna teen kuitenkin parannuksen! Tiesittekö, että nukkuminen on kuin sisäinen huolto-ohjelma elimistölle? Ja kun koneisto toimii, vastustuskykykin pysyy kunnossa. Ehkä se tarkoittaa myös, että lopetan yömyöhäiset suklaaherkuttelut… tai sitten en.
5. Hyvät rasvat – ei pelkästään kaloreita, vaan vastustuskykyä!
Artikkelin vinkkien innoittamana lisäsin ruokavaliooni hyviä rasvoja, kuten avokadoja ja pähkinöitä. Ja kyllä, ne maistuvat hyvältä, vaikka yritänkin samalla muistuttaa itseäni siitä, että ne ovat hyväksi myös iholle, aivoille ja – you guessed it – vastustuskyvylle! Ei siis pelkästään herkkua, vaan terveyttä. Win-win!
Nyt kun olen omasta mielestäni varustautunut flunssakautta varten paremmin kuin koskaan, olen valmis ottamaan syksyn vastaan. Tosin muistutan itselleni joka päivä, että kaikki keinot eivät toimi heti – ja ehkä flunssa käy kylässä siitä huolimatta, mutta ainakin annan sille kovan vastuksen! Eli pillerit ja hapankaali kehiin, liikuntaa ja lepoa unohtamatta. Kuka tietää, ehkä kohta kuljen syksyn läpi kuin terveyskävelijä, joka ei tunnu sairastavan koskaan?
Miten te olette pitäneet huolta vastustuskyvystänne? Vai oletteko jo syksyn ensimmäisen aivastuksen uhrina peiton alla?