Vastustuskyky kuntoon – luonnollisesti ja huumorilla!

Syksyinen hemmotteluhetki.

Syksy. Se vuodenaika, kun tunnelmalliset kynttiläillat vaihtuvat nenän niistämiseen ja sukat kastuvat toistuvasti, vaikka muka laitoit ne vedenpitävät kengät jalkaan. Mutta tänä vuonna ajattelin tehdä asialle jotain ennen kuin flunssa iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta! Inspiroiduin nimittäin lukemastani loistavasta artikkelista Vitamiinikeskuksen blogissa, jossa annettiin hyviä vinkkejä vastustuskyvyn tukemiseen. Päätin ryhtyä tuumasta toimeen ja jakaa teillekin omat keinoni, joilla yritän pysyä terveenä, vaikka ympärillä kaikki tuntuvat kaatuvan kuumeen kourissa.

1. Vitamiinit – pieniä mutta pippurisia

Ensimmäisenä lähdin kohentamaan vitamiinitasojani. Siitä artikkelista opin, että jos talven pimeydessä mielii pysyä pystyssä (ja pirteänä), D-vitamiini on kaveri, johon kannattaa luottaa. Sitä napsin nyt joka aamu kuin karkkia – vaikka tosin vähemmän houkuttelevaa sellaista. C-vitamiini on myös syksyn sankari. Se löytyy lautaselta esimerkiksi appelsiinista, mutta koska elämäni ei aina ole yhtä hedelmäkoria, otan varmuuden vuoksi lisäravinteenkin.

Koska en halua jättää mitään sattuman varaan, päätin myös lisätä peliin magnesiumin. Kuka tietää, vaikka olisin kohta supernainen, joka nukkuu paremmin ja pysyy liikkeellä kuin Duracell-pupu.

2. Probiootit – hyvää bakteerikansaa suolistoon

Jos vatsasi tuntuu siltä kuin siellä asuisi vuoristorataa rakastava jengi, et ole yksin. Itselläni suolisto ilmoittaa aika nopeasti, jos jokin asia on pielessä – ja se saattaa vaikuttaa jopa vastustuskykyyn. Luin probiooteista, noista vatsan pikku apureista, jotka pitävät suolistossa järjestystä yllä kuin parhaat bouncerit yökerhossa.

Eli ei muuta kuin jogurttia, hapankaalia ja probioottivalmisteita peliin! En tosin tiedä, miten perheeni suhtautuu, kun alan tuoda hapankaalia kaikkiin aterioihin… Mutta hei, mikä tahansa, joka tukee vastustuskykyä, on uhrausten arvoista – eikö?

3. Liikunta – sohvaperunasta superihmiseksi?

Liikunta on siitä jännä asia, että vaikka tiedän sen auttavan vastustuskykyyn, olen välillä maailman mestari keksimään tekosyitä, miksi tänään ei vain ehdi. Pimeys, kylmyys, kiire – näillä syillä voisin osallistua tekosyiden olympialaisiin ja voittaa kullan. Mutta nyt olen alkanut tehdä kompromisseja: jos ulos lähteminen tuntuu ylivoimaiselta, pyörin lattialla joogamaton päällä kotona, kunnes lapseni tulevat nauramaan ja kysymään, mitä ihmettä teen. Joka kerta, kun hikoilen hieman, tunnen itseni vähän vastustuskykyisemmäksi ja superihmismäisemmäksi – ainakin kuvittelen niin.

4. Lepo – salainen aseeni flunssaa vastaan

Joka vuosi lupaan itselleni, että alan nukkua enemmän. Ja joka vuosi huomaan selaavani puhelinta iltamyöhään, mikä ei ole aivan unta edistävä iltapala. Tänä vuonna teen kuitenkin parannuksen! Tiesittekö, että nukkuminen on kuin sisäinen huolto-ohjelma elimistölle? Ja kun koneisto toimii, vastustuskykykin pysyy kunnossa. Ehkä se tarkoittaa myös, että lopetan yömyöhäiset suklaaherkuttelut… tai sitten en.

5. Hyvät rasvat – ei pelkästään kaloreita, vaan vastustuskykyä!

Artikkelin vinkkien innoittamana lisäsin ruokavaliooni hyviä rasvoja, kuten avokadoja ja pähkinöitä. Ja kyllä, ne maistuvat hyvältä, vaikka yritänkin samalla muistuttaa itseäni siitä, että ne ovat hyväksi myös iholle, aivoille ja – you guessed it – vastustuskyvylle! Ei siis pelkästään herkkua, vaan terveyttä. Win-win!

Nyt kun olen omasta mielestäni varustautunut flunssakautta varten paremmin kuin koskaan, olen valmis ottamaan syksyn vastaan. Tosin muistutan itselleni joka päivä, että kaikki keinot eivät toimi heti – ja ehkä flunssa käy kylässä siitä huolimatta, mutta ainakin annan sille kovan vastuksen! Eli pillerit ja hapankaali kehiin, liikuntaa ja lepoa unohtamatta. Kuka tietää, ehkä kohta kuljen syksyn läpi kuin terveyskävelijä, joka ei tunnu sairastavan koskaan?

Miten te olette pitäneet huolta vastustuskyvystänne? Vai oletteko jo syksyn ensimmäisen aivastuksen uhrina peiton alla?

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Terveys

Hennot, tipahtelevat hiukset olleet riesana koko elämän

Hiustenlähtö

 

Moni kaipaa vinkkejä hiuksiin sekä hiustenlähtöön ja toivottavasti omat kokemukseni voivat antaa vertaistukea muille. Ajattelin kertoa koko hiusteni tarinan.

 

Kasvavatko hiukset laisinkaan?

Olen suomalainen nainen ja hiuslaatuni on – noh, hyvin tavallinen suomalainen hius. Laadultaan se on hento, mutta sitä on paljon. Luonnolliselta väriltään se on “eksoottisen” maantienharmaa.

Olen aina kokenut todella monenlaisia tunteita hiuksiani kohtaan. Jo vauvakuvistani katsoessa huomaa, että minulle ei meinannut alkaa kasvamaan hiuksia päälaelle laisinkaan. Tosin taas niskahiukset kyllä kasvoivat hyvin kiharana. Äitini on kertonut, että hän pelkäsi minun perineen ohuthiuksisen tätini hiuslaadun. 😀 (anteeksi täti)

Eihän tämä lapsena niin ongelma ollut ja hiukseni olivat oikein söpöt ja ne sai letille sekä muutenkin kiinni, ja ne kasvoivatkin reilusti yli olkapään mittaiseksi. Teini-ikään tultaessa ongelmat alkoivat kuitenkin ilmaantumaan. En tiedä johtuiko se e-pillereistä vai mistä, mutta hiuksia alkoi tippumaan TUPPOINA. Luit aivan oikein.

Kuka 17-vuotias haluaa kaljuuntua? No en minä ainakaan. Itkin asiaa todella vuolaasti vanhemmilleni. Isäni piti asiaa täysin hölynpölynä eikä halunnut enää kuulla sanaakaan aiheesta. Onneksi äitini oli ymmärtäväisempi. Hän vei minut lääkäriin sekä pääsin ensimmäistä kertaa oikealle ihka kampaajalle.

 

Kampaaja sitten sanoi minulle, että e-pillerit ovat nuorten naisten suurin syy hiustenlähtöön. Olin aloittanut ne noin puoli vuotta aikaisemmin, kun minulla oli jo vakiintunut kumppani ja moni ystävänikin söi pillereitä ilman mitään sen suurempia sivuvaikutuksia. Lopetin sitten hormonit siihen paikkaan. Hiustenlähtö rauhoittuikin hetkellisesti, mutta jossain elämän vaiheessa kun hormonit ovat heittäneet häränpyllyä, ovat ongelmat taas ilmaantuneet. Esimerkiksi raskauksien jälkeen, kun olen lopettanut imetyksen.

 

Olen käynyt läpi lukuisat tuotteet

Olen myös kokeillut lukuisia erilaisia tuotteita ja en varmaan valehtele jos sanon laittaneeni tuhansia euroja erilaisiin hiustenlähtöä vähentäviin tuotteisiin.

Ensimmäiset tuotekokeilut aloitin jo parikymppisenä. Kokeilin tuuhentavaa shampoota, hiuspohjaa elvyttäviä öljyjä sekä laitoin paljon rahaa apteekista ostettaviin hiustenlähtöön tarkoitettuihin tuotteisiin. En kuitenkaan huomannut merkittävää eroa, enkä ruuhkavuosina myöhemmin edes jaksanut vaivautua pitkiin päänahan tai öljyjen hieromisiin. Minulla oli muuta ajateltavaa ja pidin hiuksiani lähinnä kiinni.

Ruokavalio minulla on ainakin omasta mielestäni ollut aina varsin monipuolinen, mutta olisin voinut toki ottaa lisäravinteet jo aikaisemmin käyttöön. Törmäsin sitten taannoin biotiiniista kertovaan artikkeliin, jonka myötä tilasin biotiinia kokeiluun vuosien tauon jälkeen ja tällä kertaa ostin jopa dosetin sitä varten, jotta muistaisin napsia pillerit.

 

Sisäinen ravinto tärkeää

Samaan aikaan aloin kiinnittää huomiota muihinkin ravintoaineisiin ja sen vuoksi aloin syömään myös varmuuden vuoksi magnesiumia, D-vitamiinia ympärivuotisesti ja kiinnitää huomiota hyvien rasvojen saantiin. Täytyy sanoa, että odotan vielä tuloksia, mutta paremmalta jo näyttää.

Mielestäni hiuksia ei ole löytynyt läheskään entistä määrää lattiakaivosta. Tyhjennän suihkun lattiasihdin noin kerran parissa viikossa ja nykyään tuntuu, ettei niinkään tiheä puhdistus ole välttämätöntä.

 

Shampoona käytän mahdollisimman luonnonmukaisia tuotteita ilman mitään ylimääräisiä sulfaatteja. Olen yrittänyt totuttaa päänahkani luonnon palashampoisiin, mutta täytyy odottaa vielä kesälomaa, ettei hiukset olisi rasvaiset työpaikalla.

Vaikka hiustenlähtö on ollut elämäni aikana rankkaa, olen osannut myös alkaa arvostamaan eri asioita. Kun oma äitini sairastui syöpään ja hänen hiuksensa tippuivat, sain ajateltua asiat tärkeysjärjestykseen. Sanonnat hiuksista naisen kruununa sekä muut uskomukset olen heittänyt romukoppaan omankin hyvinvointini vuoksi. Olen alkanut uskomaan oikeasti, että sisäinen kauneus on tärkeää.

Tällä hetkellä hiukseni eivät kasva edes olkapäille saakka, mutta olen kuitenkin ihan tyytyväinen nykyiseen tilanteeseeni. Biotiini on myös mielestäni auttanut vahvistamaan hiuksia ja odotankin innolla, miten pidempiaikainen lisäravinteiden syöminen auttaa.

Onko teillä muilla kokemuksia aiheesta ja mitä olette tehneet hiuksien elpymiseksi?

Hyvinvointi Hyvä olo Hiukset