Hennot, tipahtelevat hiukset olleet riesana koko elämän

Hiustenlähtö

 

Moni kaipaa vinkkejä hiuksiin sekä hiustenlähtöön ja toivottavasti omat kokemukseni voivat antaa vertaistukea muille. Ajattelin kertoa koko hiusteni tarinan.

 

Kasvavatko hiukset laisinkaan?

Olen suomalainen nainen ja hiuslaatuni on – noh, hyvin tavallinen suomalainen hius. Laadultaan se on hento, mutta sitä on paljon. Luonnolliselta väriltään se on “eksoottisen” maantienharmaa.

Olen aina kokenut todella monenlaisia tunteita hiuksiani kohtaan. Jo vauvakuvistani katsoessa huomaa, että minulle ei meinannut alkaa kasvamaan hiuksia päälaelle laisinkaan. Tosin taas niskahiukset kyllä kasvoivat hyvin kiharana. Äitini on kertonut, että hän pelkäsi minun perineen ohuthiuksisen tätini hiuslaadun. 😀 (anteeksi täti)

Eihän tämä lapsena niin ongelma ollut ja hiukseni olivat oikein söpöt ja ne sai letille sekä muutenkin kiinni, ja ne kasvoivatkin reilusti yli olkapään mittaiseksi. Teini-ikään tultaessa ongelmat alkoivat kuitenkin ilmaantumaan. En tiedä johtuiko se e-pillereistä vai mistä, mutta hiuksia alkoi tippumaan TUPPOINA. Luit aivan oikein.

Kuka 17-vuotias haluaa kaljuuntua? No en minä ainakaan. Itkin asiaa todella vuolaasti vanhemmilleni. Isäni piti asiaa täysin hölynpölynä eikä halunnut enää kuulla sanaakaan aiheesta. Onneksi äitini oli ymmärtäväisempi. Hän vei minut lääkäriin sekä pääsin ensimmäistä kertaa oikealle ihka kampaajalle.

 

Kampaaja sitten sanoi minulle, että e-pillerit ovat nuorten naisten suurin syy hiustenlähtöön. Olin aloittanut ne noin puoli vuotta aikaisemmin, kun minulla oli jo vakiintunut kumppani ja moni ystävänikin söi pillereitä ilman mitään sen suurempia sivuvaikutuksia. Lopetin sitten hormonit siihen paikkaan. Hiustenlähtö rauhoittuikin hetkellisesti, mutta jossain elämän vaiheessa kun hormonit ovat heittäneet häränpyllyä, ovat ongelmat taas ilmaantuneet. Esimerkiksi raskauksien jälkeen, kun olen lopettanut imetyksen.

 

Olen käynyt läpi lukuisat tuotteet

Olen myös kokeillut lukuisia erilaisia tuotteita ja en varmaan valehtele jos sanon laittaneeni tuhansia euroja erilaisiin hiustenlähtöä vähentäviin tuotteisiin.

Ensimmäiset tuotekokeilut aloitin jo parikymppisenä. Kokeilin tuuhentavaa shampoota, hiuspohjaa elvyttäviä öljyjä sekä laitoin paljon rahaa apteekista ostettaviin hiustenlähtöön tarkoitettuihin tuotteisiin. En kuitenkaan huomannut merkittävää eroa, enkä ruuhkavuosina myöhemmin edes jaksanut vaivautua pitkiin päänahan tai öljyjen hieromisiin. Minulla oli muuta ajateltavaa ja pidin hiuksiani lähinnä kiinni.

Ruokavalio minulla on ainakin omasta mielestäni ollut aina varsin monipuolinen, mutta olisin voinut toki ottaa lisäravinteet jo aikaisemmin käyttöön. Törmäsin sitten taannoin biotiiniista kertovaan artikkeliin, jonka myötä tilasin biotiinia kokeiluun vuosien tauon jälkeen ja tällä kertaa ostin jopa dosetin sitä varten, jotta muistaisin napsia pillerit.

 

Sisäinen ravinto tärkeää

Samaan aikaan aloin kiinnittää huomiota muihinkin ravintoaineisiin ja sen vuoksi aloin syömään myös varmuuden vuoksi magnesiumia, D-vitamiinia ympärivuotisesti ja kiinnitää huomiota hyvien rasvojen saantiin. Täytyy sanoa, että odotan vielä tuloksia, mutta paremmalta jo näyttää.

Mielestäni hiuksia ei ole löytynyt läheskään entistä määrää lattiakaivosta. Tyhjennän suihkun lattiasihdin noin kerran parissa viikossa ja nykyään tuntuu, ettei niinkään tiheä puhdistus ole välttämätöntä.

 

Shampoona käytän mahdollisimman luonnonmukaisia tuotteita ilman mitään ylimääräisiä sulfaatteja. Olen yrittänyt totuttaa päänahkani luonnon palashampoisiin, mutta täytyy odottaa vielä kesälomaa, ettei hiukset olisi rasvaiset työpaikalla.

Vaikka hiustenlähtö on ollut elämäni aikana rankkaa, olen osannut myös alkaa arvostamaan eri asioita. Kun oma äitini sairastui syöpään ja hänen hiuksensa tippuivat, sain ajateltua asiat tärkeysjärjestykseen. Sanonnat hiuksista naisen kruununa sekä muut uskomukset olen heittänyt romukoppaan omankin hyvinvointini vuoksi. Olen alkanut uskomaan oikeasti, että sisäinen kauneus on tärkeää.

Tällä hetkellä hiukseni eivät kasva edes olkapäille saakka, mutta olen kuitenkin ihan tyytyväinen nykyiseen tilanteeseeni. Biotiini on myös mielestäni auttanut vahvistamaan hiuksia ja odotankin innolla, miten pidempiaikainen lisäravinteiden syöminen auttaa.

Onko teillä muilla kokemuksia aiheesta ja mitä olette tehneet hiuksien elpymiseksi?

hyvinvointi hyva-olo hiukset
Kommentit (2)
  1. Hei. Oli kiva lukea. Itsellä kasvaa pituutta mutta päälaelta on ohuet. Tuntuu kuin ois kalju. Kohta on terveystarkastus niin katsotaan löytyykö mitään syytä. 42v nainen

  2. Olen huomannut, että stressi (ja masennus) on vaikuttanut itselläni hiustenlähtöön. Kampaajani kysyi minulta vuosia sitten, olenko ollut mahdollisesti stressaantunut. Minulla oli alueittain paljon lyhyitä hiuksia eli hiuksia oli lähtenyt niiltä alueilta, mutta alkanut kasvamaan jo takaisin.

    Sisarellani on todettu alopecia areata (eli pälvikalju). Hänellä sairauden huomaa ajoittain selvästi. Ymmärtääkseni sairaus on yhtä yleinen sekä miehillä että naisilla ja sitä voi ilmetä minkä ikäisillä ihmisillä tahansa. (Ei siis ole pelkästään keski-ikäisten miesten vaiva.) Omakin hiustenlähtö on voinut johtua samasta sairaudesta kuin sisarellani. Stressi voi laukaista tai pahentaa hiustenlähtöä. Sisareni on käynyt ihotautilääkärillä ja saanut hoidoksi tietääkseni kortisoniliuosta.

    Omalla kohdalla hiustenlähtö on ollut sen verran vähäistä, etten ole tehnyt muuta kuin pyrkinyt vähentämään stressin syitä. Ja tätä en ole tehnyt varsinaisesti hiusteni vuoksi, vaan oman yleisen hyvinvointini.

    Toki hiuksia voi lähteä monestakin eri syystä ja alopecia on yksi mahdollisista syistä. Jos hiuksia lähtee jatkossakin reippaasti, ihotautilääkäri voi osata auttaa. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *