Kalifornian kevät 2021

Tervehdys täältä länsirannikon sunnuntai-illasta, läppärin näytön kajastuksen takaa.

Kymmensormijärjestelmä on mielestäni kohtuullisesti hallussa, mutta silti jostain syytä oikea nimetön vetää jengiä ja kurottelee voittopuolisesti backspacen puolelle. Sitä kirjoittaa yhden lauseen, pyyhkii, kirjoittaa jotain muuta, pyyhkii taas..Sen siitä saa kun päivittää blogia vasta neljän kuukauden tauon jälkeen. On vaikea päättää mistä aloittaa, mutta kyllähän tämäkin kevät pitää jotenkin lokikirjaan kaivertaa.

Postauksesta on todennäköisesti tulossa pitkänlainen, joten lukijoille suositellaan jälleen hyvää asentoa, snäksejä ja haluamaasi virvoketta lasiin.

Paluumatka Suomesta Bay Arealle ei ollut covidin takia ihan suorin mahdollinen, mutta päämäärä pyhittäköön keinot ja matkan välietapit haasteineen. Nyt olemme saaneet elää Kalifornian kevättä toista kertaa. Vaikka tällä kokemustasolla ollaan vielä aika rookie-tasolla, osasi jo kaivata viime kerrasta jotain. Tuoksuvia puita ja pensaita, sateiden jälkeen pelattavaan kuntoon kuivunutta lasten futiskenttää, hippikapitaali Fairfaxin Scoop-jäätelötaivasta ja kalifornian tuliunikkoja. Kun Suomessa tuntee tarvetta julistaa leskenlehdistä ja sinivuokoista, hihkutaan täällä tuosta osavaltion nimikkokukasta.

Olen jo ennalta varmistanut, että tuliunikon siemeniä saa myös Suomesta. Omalta pihalta tulee varmasti löytymään penkki näille ihanille.

Pojat pääsivät takaisin lähikouluun heti maahantulokaranteenin jälkeen maaliskuun alussa. Suomen loma oli lämminhenkinen ja antoisa, mutta tuntui kieltämättä kurjalta, kun syksyllä alkanut lähikoulu saikin reissun takia pitkän tauon. Ei ollut lapsille ihan helppoa tehdä jetlaagisena kouluhommia, eri aikaan kuin muu luokka ja harvinaiset Zoom-hetketkin olivat meidän päässä väsyneitä iltahetkiä ennen nukkumaanmenoa, kun oma luokka vasta aloitti päivää.

Ehkä semisti voi lohduttaa vanhemman huonoa omaatuntoa sillä, että Kalifornian toisen lockdownin myötä heille olisi tullut useamman viikon etäkoulurupeama joka tapauksessa – mutta joka tapauksessa kouluun paluu oli heille, meille ja poikien opettajille todella iloinen päivä.

Maaliskuussa Muir Beachin liepeillä
Vuoden 2020-2021 tärkein sana
“A walk in nature walks the soul back home.” – Mary Davis

Huhtikuun 12. päivä Marinin maakunnassa koululaisten päiviä pidennettiin jo kolmesta lähitunnista kuuteen ja tuntui, että tämä vaikutti entisestään positiivisesti koulumotivaatioon ja englannin kielen kehittymiseen. Erityisesti just päättyneen koulupäivän jälkeen pitäisi olla nauhuri nauhoittamassa näyte kunnon finglannista. ”Recessin aikana saatiin olla ballwallilla”, ”Tänään mä sheerasin (jaoin) viikonlopusta kun kysyttiin.”, ”Tänään ei ollu specialseja, mutta huomenna on arttia ja ja perjantaina sit taas pii-iitä assemblyn jälkeen.”, ”Ei se maindannut.” (välittänyt).

Suomen reissu vaikutti myös asumiskuvioihin. Tyhjensimme ja vapautimme varmuuden vuoksi  ihanan vuokrakämppämme marraskuussa ennen lähtöä pedaten sitä riskiä, ettei oltaisikaan päästy koronan takia takaisin. Olisikin ollut nihkeä tilanne, jos olisi jäänyt vuokra raksuttamaan kämpästä, jota ei päästäisi enää käyttämään.

Vuokraemäntä aloitti reissumme aikana talossaan rempan, jonka piti valmistua niin, että päästäisiin mahdollisesti kämppään takaisin alkukeväästä. Kalifornian keskitalven lockdown venytti kuitenkin projektia niin, ettei asunto ole vuokrattavissa vielä näin kesäkuussakaan.

Vuokrakämppämarkkinat ovat olleet alueella keväällä kuumina uutta majapaikkaa ajatellen, eikä yhtä kiinteää tukikohtaa löytynyt yhtä helposti kuin kesällä 2019. (Nyt vasta on konkretisoitunut mikä järjetön lottovoitto silloin iski kohdalle.) Ennen kuin päädyimme tähän pieneen suloiseen taloon missä nyt asumme, vietimme useamman viikon kahden makkarin huoneistohotellissa ja viikon Air B&B:ssä.

Huoneistohotellin kolikkokoneista tuli ihan jenkkileffat mieleen. 1,50 dollarilla koneellinen puhtaaksi, 1,75 kuivaajan käytöstä. Kun kone otti pelkkiä quartereita niin siinä voi laskea, että ihan muutama lantti kiikutettiin pyykkituvalle nelihenkisen perheen pyykkejä pestessä parin kuukauden aikana.
”Bårta doligt, hemma bäst.”, tuumasi covid19. Maaliskuussa seurattiin Floggin Mollyn livekeikkaa turvallisesti etänä, yhdestä meidän kevään väliaikaismajoituksista käsin.
Thank you USA! Saimme asuinmaan puolesta molemmat rokotteet samassa tahdissa kuin paikallisetkin. Tehokkaan rokotusohjelman myötä rajoitukset ovat alkaneet helpottaa ja oli taas mukava tehdä roadtrippejä muuallekin kuin luontopoluille.

Että semmoista. Aikamoista nomad elämää eikä millään karavaanarilla vaan tuolla meidän Corollalla siirtyen paikasta toiseen! Onneksi tavaroita tuli karsittua kunnolla marraskuun kämpänsiivouksen myötä. Kunhan on turvallinen alue, keittiö, netti etätyöläiselle, jokaiselle sänky missä nukkua ja vielä poikien koulu maltillisen matkan päässä, niin eipä sitä muuta ole tarvinnut.

Viikonloppujen kannalta ei ole kovasti ollut väliä missä asumme, sillä silloin yleensä on jatkettu Kalifornian paikallisajelujen tekoa. Melkein joka viikonloppu on tullut tehtyä joko pidempi hike johonkin luontokohteeseen tai ajeltu ihmettelemään uutta kaupunkia. Spring breikin aikaan surruuttelimme taas etelään San Diegoon, jotta pääsisi sateisen ja vilpoisen maaliskuun jonnekin missä olisi ”takuulämmintä”. Sielläpä oli aikaan nähden taas poikkeuksellisen viileää, että ihan ei mennyt toive kohdilleen. Mutta aurinkoa saatiin kuitenkin nähdä!

Pacific Beach, San Diego huhtikuun spring brekkien aikaan. Lierihattu päästä surffauksen taitajille, itse ilmoittaudun ensimmäisenä alkeiskurssille kun tulee seuraava tilaisuus.
Jos joku tätä blogia lukeva päätyy San Diegoon, voin sydämestäni suositella Old Townin puolelta Casa De Freds Tacos Y Tequila-ravintolaa. Tacoannoksista ”Avocado tempura” ja ”Grilled mahi mahi” olivat sellaisia kulinaristisia elämyksiä, että tiedän palaavani San Diegoon pelkästään näiden takia.
Paluumatkalla poikettiin (taas) Solvangin tanskalaiskylään. Ympärivuotiset joulukaupat näyttää olevan itselle hankala paikka ohitettavaksi..
Äitienpäiväretki Point Reyesiin McClures beachin hoodeille. Tämä visiitti oli hyvä muistutus siitä, että Marinissa pitäisi aina löytyä takakontista toppatakista rantavermeisiin ja kaikkea siltä väliltä. Nyt kun olimme varautuneet jäätävään keliin (mitä Point Reyesissä on aina ollut kun ollaan siellä käyty) niin eikös vastassa ollut lämmin tuuli ja täydellinen rantasää.
Point Reysin tilallisia
Kevääseen kuului tietenkin myös suomalaisten vappumunkkien paisto. Olemme tarjoilleet paikallisille tutuille maistiaiseksi Fazerin sinistä, salmiakkia, mustikkapiirakkaa, graavilohileipiä ja suomalaista peltipannaria, mutta mikään ei ole saanut aikaan niin ihastuneita huokauksia & santsauskierroksia kuin munkit.

YOSEMITE JA DISNEYLAND

Toukokuussa kalenterissa luki jotain surrealistista: ”Roadtrip: Yosemite ja Disneyland.” Päätimme yhdistää pari unelmakohdettamme covid-rajoitusten hellittäessä, eikä oikein vieläkään usko, että saatiin koko perheellä nähdä näin upeita paikkoja. Molempien kohteiden kävijämääriä oli rajoitettu, joten tähtöset olivat kohdillaan senkin suhteen että ylipäätään onnistuimme saamaan varaukset ja majoitukset kohdilleen.

Yosemite on Kalifornian ja koko Usa:n tunnetuimpia luonnonpuistoja. Itselle paikka oli tuttu lähinnä nimenä, joita muutamat suomalaiset kaveritkin olivat hehkuttaneet paikkana, jota ei voi vaan voi jättää väliin. Yosemiten alueella on paljon majoitusvaihtoehtoja luksuslodgeista ja telttapaikkoihin, mutta mattimyöhäisinä valinnanvaraa ei ollut paljoakaan enää siinä kohtaa kun itsellä oli auki tusina välilehtiä varausjärjestelmiin. Teimme pari päiväreissuamme Yosemiteen Mariposan symppiskylästä käsin, josta ajeli perille tunnin verran upeissa vuoristo-ja koskimaisemissa.

Yosemiten alueella muistuteltiin, että nallet eivät voi herkkuhimoilleen sitten mitään. I hear you buddy.
Ja silloin ei, ei sanota elämälle ei Annetaan sen virrata lävitsemme niin kuin vesi Imatran (Yosemiten) koskessa kuohuva..” – Pariisin kevät
Ja ilma on raikas, täynnä tuoksuja. Tiellä jonka varrella kasvaa villejä lupineeja..” (J.Karjalainen) Sierra lupiineja (Gray’s lupine) metsän keskellä.

Paikasta voisi kirjoittaa vaikka kuinka, mutta lyhyesti sanottuna Yosemite on hengästyttävän upea. Se tekee sen mitä luonto parhaimmillaan tekee: tuo perspektiiviä omasta pienuudesta ja väliaikaisuudesta paremmin tietävien, tuhansia vuosia siinä nököttäneiden vuorien ja punapuuvanhusten keskellä.

Satojen metrien pituisia vesiputouksia, korkeita vuorenhuippuja ja maagisia reittejä koskien yli. Erityisen positiivista oli huomata, että meidän esiteini-ikäiset lapsetkin olivat maisemista huuli pyöreänä eikä kukaan kysellyt milloin mennään takaisin hotellille pelaamaan kännykällä.. Mutta tosiaan, tässä on turha yrittää sanoiksi pukea tätä kaikkea sielukarkkia. Annetaan muutaman kuvan puhua puolestaan ja lisätään keskeisimmät huomiot visiitistä meidän Yosemite-kokemuksella.

Vernal Falls

Korvan taakse:

Misty Trail ja Vernal Falls: Misty Trailissa ei ole mitään kohtaa, jotka täytyy ”patikoida pois alta”, jotta pääsee kunnon maisemiin käsiksi. Kaikkialla on kaunista ja pakottava tunne kaivaa kamera esiin vähän väliä. Äänekkäästi pauhaavan Vernal Fallsin näkeminen on kuitenkin selkeästi kiipeämisen paras palkinto. Putousta ihastellessa  ei huomaa kuinka vaatteet kastuvat tihkusta litimäriksi, mutta eipä se siinä kohtaa enää haittaakaan. Olimme itse liikenteessä lenkkareilla, mutta vedenkestävien vaelluskenkien kanssa ei olisi ehkä niin jännittänyt hyppiä pikku kiviltä toiselle, kun polku muuttuu isoksi lammikoksi. Mietin edelleen myötätunnolla sitä vastaantullutta perheenäitiä, joka oli lähtenyt reitille remmisandaaleissa.

Tunnel View point: Mikko toimii perheen luotettuna matkaoppaana ja on yleensä selvittänyt etukäteen, mitä kullakin reissulla on ehdottomasti nähtävä. Näköalatasanteella piipahtaessa sumuista, oli sateista, oli kylmää, mutta oikeassa se taas kerran oli: lonkeron värisestä taivaasta huolimatta tämä oli nähtävä.

Tunnel Point view

Yosemite Falls

Yosemiten korkeimmat vesiputoukset, yläputoukselta alaputoukselle yhteensä 739 metriä.

Mirror Lake

Postikorttimaisemat Half Dome-vuoren juurella.

Happy camper @Mirror Lake
Half Domen juurella

Pyörän vuokraus laaksossa

Itse emme tajunneet vuokrata pyöriä, mutta täytyy kirjoittaa aiheesta tähän jos vaikka ensi kerralla muistaisi. Yosemiten laaksosta on pääsy moniin upeisiin kohteisiin ja monille luontopoluille, mutta pyörä olisi kieltämättä jättänyt aikaa useamman paikan näkemiselle.

Ahwahnee Lodge

#Anniversarytripgoals. Jos joku on katsonut Kauniita ja Rohkeita niin nyt on kyseessä viiden tähden Big Bear-tyyppinen luksus-lodgehotelli vuorten keskellä. Saimme vinkin, että Ahwahneeta kannattaa käydä katsomassa vaikkei siellä yöpyisikään ja tunnelma on kyllä ainutlaatuinen. Hinta /yö n. USD 500, eli ehkä sitten joskus tulevaisuudessa tyyliin 30-vuotishäämätkan kohteita…;)

Varusteista

Lähdimme itse Yosemiteen aika avoimin mielin. Tiesimme, että tähän aikaan vuodesta edessä voisi olla hellettä tai lunta, (normaali suomalaisen kesäkuu?), joten varasimme mukaan paljon kerroksia, sadevarusteita ja lapsille takakonttiin pari vaihtoehdot kengille jos sää olisikin muuttunut talvisemmaksi. Pärjäsimme kuitenkin perus kerrospukeutumisella ja kunnon eväillä aika hyvin eikä ainakaan tällä kertaa valituilla reiteillä ollut varsinaisille vaelluskengille tarvetta. Jos Half Domen huiputushaave joku päivä konkretisoituu, on asia sitten tietysti eri, mutta Misty Trails, Vernals Falls, Yosemite Falls ja Mirror Lake-reitit onnistuivat ihan perusvermeillä.

Yosemitessa olisi helposti voinut kuluttaa vaikka koko viikon, mutta koululaisilla ja työmuurahaisellamme oli varattuna vain muutama vapaapäivä. Siispä kohti seuraavaa etappia, eli Anahemiin Disneylandin suuntaan.

Kävelimme Yosemitessa molempina päivinä noin kymmenen kilometriä, mikä ei ollut ihan mahdoton matka, mutta nousuja oli sen verran, että oli ihan mukava pitää autoilu/-pohkeiden lepuutushetki ennen seuraavaa puuhapäivää.

Disneyland, Anaheim California

Jälleen kerran, kyseessä oli ikoninen kohde, josta saimme paljon suosituksia ja käyntivinkkejä. Monet kalifornialaiset käyvät tietysti Disneylandissä jo vauvasta alkaen (raskausajan paidat, missä vatsan kohdalla lukee ”My first trip to Disneyland” kertoo paljon) enkä ole kuullut keneltäkään paikasta mitään negativiista.

Disneylandiin ei voi ylipukeutua. Itse ajattelin, onko Minni-korvat ja Mikki-paita liikaa, mutta kun näin lukuisat, täydessä Lumikki-tällingissä kulkevat perheenäidit, tiesin olevani maltillisimmasta päästä

Ainoa kulmien kohottelu nähtiin, kun päätimme vuosi sitten helmikuussa mennä Disneylandin sijaan Universal Studiosille. Disneyland olisi kuulemma ollut näistä kahdesta ylivoimainen, mutta eihän sitä tuore maahanmuuttaja silloin ymmärtänyt. Nyt jälkeenpäin tietää paremmin mistä hommassa on kyse.

Ready, set…

Disneyland Californiassa on ennen kaikkea kyse taianomaisuudesta, tarinasta ja nostalgiasta yhtälöllä, mikä iskee suoraan tunteisiin ja aiheuttaa tämän takia niin voimakkaan ihastumisreaktion. Tunnustan, olen kolme viikkoa Disneyland-reissun jälkeenkin edelleen aivan Disney-taian lumoissa ja pelkään, että en tee oikeutta muistoille, jos yritän kirjoittaa niitä liikaa auki. Tyydytään tässäkin kuvasadon puolelle ja tärkeimpiin huomioihin. Jos et ole vielä käynyt Disneyland Californiassa ja covid-rajoitusten jälkeen reissuun tulee mahdollisuus, ei kannata harkita vaan ostaa liput ja antaa taian viedä mukanaan.

”Wear comfortable shoes. Seriously.”:

Disneyland California koostuu Disneylandistä ja California Disney Adventuresta, jotka ovat siis aivan vierekkäin mutta kuitenkin kaksi eri puistoa. Tarkoituksenamme oli käydä molemmissa ja hankkia yhdistelmänä Hopper-liput, mutta saimme liput vain Disneylandin puolelle, kun Adventure puoli olikin jo myyty loppuun. Jälkeenpäin oli hyvä, että saimme keskittyä vain Disneylandiin. Kummankin puiston alue ja kokemisen määrä on niin valtava, että parasta olisi jos kummallekin puolelle olisi oma päivänsä tai useampi. Kokeneemmat tiesivät myös kertoa, että jos vain jompaankumpaan pääsee, on hyvä aloittaa Disneylandistä, jossa on tarjolla ne kaikista klassisimmat elämykset. Ensi kerralla on varmasti hyvä varata vähintään yksi päivä / puisto.

Ruokailu:

Tunnustus numero kaksi. Myönnän, että olin varautunut järkyttävin kalliisiin hintoihin. Oli kuitenkin positiivinen yllätys, että ruokapaikkojen hintataso oli aika lailla samanlainen kuin muuallakin Kaliforniassa. Disney Appin kautta oli kätevää tehdä ruokavaraus haluamaansa paikkaan, haluamaansa aikaan ja näin lämmin ruoka odotti valmiina paikan päällä ilman kummempaa jonotusta. Toki Disneylandissäkin on fine dining-paikkoja ja budjetteja joka lähtöön. Mieleenjäävin ruokailuhetki on ilmeisesti mahdollista kokea Pirates of the Caribbean-laitteen ”sisällä” Blue Bay-ravintolassa. Valitettavasti tämä ravintola oli kiinni meidän visiitiillämme, mutta Pirates-veneessä lipuessa sai nähdä että ravintola sijaitsi todella taianomaisella paikalla. Next time!

Disneyn erikoisherkut: Mikki-korvilla varustetut cupcaket, tikkarit ja macaronsit, churrot, eri teemoilla varustetut valtavat juomamukit tuulettimineen ovat ehdottomasti osa päivää. Paikallinen ystävä kertoi aloittavansa perheensä kanssa Disneyland-päivän aina Ralph Brennan’s Jazz Kitchen Expressissä paikan kuuluisten beignet-munkeilla.

Laitteet:

Disneylandissä termi ”laite” saa aivan uuden merkityksen. Jälleen kerran asiakkaalle halutaan tarjota jotain taianomaista heti jonotusalueilta lähtien. On aivan eri asia seistä tunti helteessä asfaltilla, kuin eri paikoissa kiemurtelevalla jonotusalueella, missä riittää nähtävää. Lisäksi Disneyland Appin kautta oli mahdollista tehdä jonotusvaraus pariin suosituimpaan laitteeseen, jolloin ajan sai käytettyä hyödyllisesti.

Laitteet ovat usein omia teemamaailmojaan, jotka kestävät jopa 15 minuuttia. Disneylandin koko konkretisoituu siinä, kun jossain kohtaa on vakuuttunut että nyt oikeasti kellutaan Karibianmerellä merirosvojen alueella ja seuraavaksi ajetaankin jeepillä keskellä valtavaa maanalaista temppeliä tai hyvin todentuntuisesti avaruudessa Star Wars joukkojen hyökkäystä väistellen.

Juuri tuo Pirates of the Caribbean teki itseeni suurimman vaikutuksen taianomaisuudellaan. Lapset tuntuivat saavan suurimmat kiksit Indiana Jones-ajelusta ja Star Warsin Rise of the Resistance-laitteesta. (upposi myös tällaiselle nolla SW-leffaa nähneelle..)

Kaiken kaikkiaan Disneyland ylitti odotukset. Kun on saanut ihmetellä Walt Disneyn luomaa maailmaa aamuyhdeksästä iltayhdeksään, on varmasti väsynyt mutta onnellinen. Silti puolenyön aikaan saattoi olla mahdollista, että eräs perheenäiti edelleen kuunteli Spotifystä Disneyn soundtrackiä.

”When you wish upon a star..”

Yhteenvetona voisi sanoa, että aikamoinen kevät takana. Meillä on kiitollinen olo monesta syystä, mutta erityisesti siitä että haasteista huolimatta olemme saaneet kokea kaikki nämä Kalifornian luontopolut, maisemat, rannat, vuoret ja kulttuurikohteet. Ennen kaikkea on tuntunut hyvältä saada istua alas juttelemaan tästä kaikesta paikallisten kanssa, viimeksi tänä viikonloppuna.

Yksi aikakausi loppuu kohta, mutta jutellaan siitä ensi postauksessa enemmän. Mukavaa kesän alkua kaikille!

Eeva

Come as you are-meininkiä vuokraemännän illanistujaisissa.
Perhe Oma elämä Ystävät ja perhe Matkat

Suomen loma & Karibian detour

Heissan,

Pitkästä aikaa tuli mieleen kaivaa lokikirja pölyttymästä, kastaa kursori musteeseen ja kääntää puhdas blogisivu vuoden 2021 puolelle.

Muistaakseni viimeinen merkintä koski syksyn lähestyvää Halloweenia ja USA:n presidentinvaaleja, joista toinen tarjoili treatseja ja toinen meinasi jäädä loputtomien tricksien puolelle. Nyt postuumisti tuumaillessa on jo maltillinen verenpaine molemmista teemoista. Lapset saivat pukeutua örkeiksi ja asiaankuuluvat karkit jaettiin tänä vuonna mm. paineilmalla toimivien puhallusputkien kautta (oon kehunut meidän luovia naapureita ennenkin, mutta nyt alkaa jo adjektiivit loppua) sekä pyykkinaruilla, josta jokainen sai käydä noukkimassa omansa ilman lähikontaktia.

Ja niin kuin kaikki nyt jo tietävät, Jenkkilään saatiin myös vaalitulos ja ennen kaikkea mandaatti demokratian merkitykselle. Tästä on hyvä jatkaa.

Halloween harvest. (Parin viikon päästä tästä toiselta pojista paikattiin ensimmäinen reikä hampaassa. En väitä suoraa yhteyttä, mutta mielenkiintoinen sattuma..)
Ensimmäinen tulosilta ja vielä aivan liian tasainen tilanne jännittäville kotikatsomon jäsenille.

Itse jatkoimme loppuvuodesta kohti kotimaata. Koronatilanteen takia kesän Suomen reissu jäi väliin ja aloimme syksyn edetessä tuumata, että vuoden ero lasten isovanhemmista, muista perheenjäsenistä ja ystävistä on tarpeeksi hyvä syy lähteä yrittämään reissua. Ihan simppeliä tämä covid-ajan matkustaminen ei toki ole, kun miettii peruttuja lentoja, niiden korvausten selvittelyjä & odottelua, Jenkkilän tavaroiden ja auton varastointia, testauksia, karanteeneja ja karanteenimajoituksia, mutta oli se sen arvoista.

Maakohtaiset matkustusrajoitukset muuttuivat marraskuussa(kin) lähes päivittäin ja pieni jännäys oli siiinä, jäädäänkö jonkin välietapin lentokentälle jumiin, jos tuleekin jokin säädös johon emme olleet ehtiä varautua. Kaksi aikuista nyt tietysti nukkuu vaikka lentokentällä yön tai pari, mutta lasten kanssa ei viitsinyt kovin eksoottiseen nomad-elämään heittäytyä. Onneksi kaikki meni hyvin ja pääsimme testien ja karanteenin jälkeen nauttimaan rakkaiden perheenjäsenten (huom. koira) seurasta, näkemään muutamia ystäviä, saunomaan, syömään kauan kaivattuja Suomi-herkkuja ja ulkoilemaan PALJON ihanassa vanhan ajan talvisäässä.

Rohkaiseva mainosplakaati lentokentällä matkalla SFO:sta Suomeen.
10 päivän karanteeni metsän keskellä voi oirehtia erilaisina luovuuden piikkeinä

Good to be home

Tähän väliin on pakko sanoa, kuinka lämmittävältä tuntuu, että meillä on olemassa turvaverkko, joka auttaa parhaansa mukaan tällaisia autottomia ja asunnottomia kyläilijöitä. Siskoni ja hänen miehensä mm. lainasivat meille toista autoaan melkein kahdeksi kuukaudeksi ja toivat sen jopa lentokentälle meitä odottamaan! Autossa oli odottamassa ihanan karvakuonomme lisäksi Mikon siskon puolelta saatu modeemi, että etätyöskentely-ja koulu onnistui karanteenimökillä sekä ruokakasseja, herkkuja ja meidän porukoiden vintiltä kaivettuja talvivaatteita. Paluupäivän lämmin fiilis ei kyllä heti unohdu, vaikka emme saaneetkaan tuolloin hypätä ketään halaamaan. Toivottavasti joku päivä pystyy tekemään perheenjäsenille yhtä kokonaisvaltaisesti jeesaavan vastapalveluksen.

Päätimme olla Suomessa suosiolla ajan kanssa, että karanteenin jälkeen ei tarvitsisi heti suunnata takaisin. Mikolla oli tietysti omat haasteensa työrytmin kanssa, kun Kalifornian aikavyöhykkeen mukaisesti Teams-kokouksia oli reippaasti puolen yön jälkeenkin. Lasten kanssa teimme etäkouluhommia oman tahdin mukaan ja pojat osallistuivat kumpikin oman luokkansa Morning meetingiin kaksi kertaa viikossa, jotta sosiaalinen yhteys koulukavereihin säilyy.

Let it snow, let it snow..
Muutama itse taiteiltu yksilö äidin piirakkatalkoissa ja ylpeä leipuri. Kuvassa näkyvää pulikkaa en vielä kokeillut, mutta josko ensi kerralla kokeilisi projektia alusta loppuun.
Kaunis talvipäivä ja suoraan takapihalta koiran kanssa metsään. Enpä heti keksi mitään tämän parempaa.
Parin pupusen laukkaradat vierekkäin
Rakas Iines-sijoitustyttömme oli matkaamassa pian Suomesta ähtömme jälkeen kotikenneliin mammailuhommiin. Onneksi saatiin viettää näin monta viikkoa yhdessä ja seuraavan tapaamisen jälkeen ei enää erotakaan.

Lasten opettajat ovat olleet mahtavan ymmärtäväisiä ja joustavia kotimaan visiittimme suhteen, vaikka pelkäsin jossain kohtaa, voiko koulupaikka olla vaarassa näin pitkän poissaolon jälkeen. Toisaalta, siellä monet paikalliset perheet ovat päättäneet pitää lapsensa pois lähiopetuksesta koko 2021 kevään loppuun asti, joten alueella on tällä hetkellä normaalia tarjota edelleen etäkoulumahdollisuuksia.

Meidän tapauksessamme opiskelu on aikaeron takia ollut hyvin itsenäistä – mikä on luonut pieniä henkisiä paineita eräälle kotiopettajalle: olenko muistanut ja osannut jeesata kaikessa niin, että olisivat sitten pysyneet kaikessa tarpeeksi hyvin mukana kun palaamme. Nyt viimeisten kuukausien aikana on kyllä tullut juteltua paljon vaalien ja koronan lisäksi paljon terveydestä, Suomesta ja suomalaisuudesta, verrattua kieli-, kulttuuri-ja aikaeroja, puhuttu siitä miten usein epäselviltäkin tuntuvat tilanteet kyllä oikenevat kun ottaa asian kerrallaan..Eli eiköhän tässä jonkinlaista yhteiskunnallista perehdytystä käytännön kautta ole tullut ihan itsestään, vaikka koulunkäynti ei ole ollut nyt niin tiivistä kuin normaalisti.

Pakkaspäivän ässä hihassa: äidin mulle neuloma villapaita vuodelta 1995.
Näitä aamupaloja tulee ikävä.

”Ja taas me mennään, kauas jostain kauas jonnekin..”

Niin ja se paluu Suomesta takaisin. Kuuluisan australialaisen bändin biisiä siteeraten ”..I tell you folks, it’s harder than it looks..”. Aluperin suunnitelmana oli olla takaisin Kaliforniassa helmikuun alussa, niin kuin Mikko oli sopinut työnantajansa kanssa. Onneksi joustoa paluuaikatauluun kuitenkin löytyi, sillä toiveista huolimatta viime maaliskuussa alkaneissa matkustusrajoituksissa Yhdysvaltojen ja Euroopan ei ollut vieläkään helpotusta. Emme siis väliaikaisen oleskeluluvan omistavina saa vieläkään matkustaa suoraan Suomesta Usaan, vaan meidän täytyi löytää välietappi 14 vuorokaudeksi Schengen-alueen ulkopuolelta.

Kanada oli alkuun ykkösvaihtoehto, mutta heillä on samat matkustusrajoitukset kuin jenkeilläkin. Meksiko olisi ollut myös täydellinen ollessaan samalla aikavyöhykkeellä kuin Kalifornia, mutta maan vaikea koronatilanne ja sen kautta lisääntynyt rikollisuus mietitytti, joten päätimme vielä katsoa vaihtoehtoja. Paras (ja samalla i-h-a-n-i-n) vaihtoehto löytyi sitten täältä Karibianmereltä Barbadokselta: Erittäin tarkat toimenpiteet covidin kannalta, vain neljän tunnin aikaero Länsirannikolle ja sopivasti matkan varrella, melkeinpä liian täydellistä. 🙂 Olin aina haaveillut Karibian matkasta, mutta en olisi ikinä uskonut että toive tulisi lähiaikoina toteen ja vieläpä ikään kuin koronatilanteen matkustusrajoitusten sivutuotteena.

Astetta arvokkaampi nenähemmottelu neljälle auton ikkunasta käsin. Yksityiseltä testit + todistukset koko perheelle yht. 930 euroa.

Onneksi opiskelimme noita koronatilanteeseen liittyviä vaatimuksia etukäteen, jotka oli selitetty esimerkillisen selkeästi Barbadoksen terveysministeriön sivuilla. (UX kunnossa, katso täältä) 72 h ennen matkaa tehty negatiivinen testi on varmasti jo yleiskäytäntö moneen maahan, mutta tänne täytyi lisäksi tehdä ennakkomatkustusilmoitus, varata karanteenia varten majoitus terveysministeriön hyväksymästä paikasta ja ladata valmiiksi äppi, jolla maahantulijan kulkemista ja vointia sitten seurataan paikan päällä.

Varhainen aamu jossain Pohjois-Euroopan yläpuolella
Lentokoneen tarjoittimelta löytynyt suklaa ansaitsee ehdottomasti julkisuutta pelkästään nimensä vuoksi.
Vähän epäuskoiset fiilikset lähtöpäivään asti, mutta tässä kohtaa kohde alkoi olla jo aika konkreettista.

Seurantaranneke käteen ja karanteeniin

Perillä Bridgetownissa meitä odotti – paitsi pikaisesti pitkähihaiset reppuihin siirtävä +29 asteen tuulahdus-, mutta myös vaikuttavan kokoinen tiimi ystävällisiä, virkailijoita, joille sitten esiteltiin vuoron perään passeja, koronatestiä, ladattua äppiä ja matkustajien lämpötilaa. Saimme käsiin välittömästi punaiset rannekkeet, joilla infotaan meidän tulevan korkean koronariskin maasta (en edes tajunnut aiemmin Suomen kuuluvan tähän joukkoon), sekä valkoiset seurantarannekkeet, joilla sijaintiamme &terveydentilaamme valvotaan.

Kaikki pisteet Barbadokselle: tuli heti vahvistus siitä, että olimme valinneet oikean välietapin, eikä koronan kanssa ”suositella” ohjeistuksia, vaan määräykset ovat enemmänkin joko tai-tyylillä laadittu. Ymmärrän tämän hyvin pienen saaren näkökulmasta, jossa matkailu on merkittävä elinkeino, mutta vähäisten sairaalapaikkojen riittäminen halutaan turvata. Samaan aikaan kun saarta brändätään loistavana korona-ajan etätyöpaikkana, kerrotaan, kuinka visiitti tehdään turvallisesti & vastuullisesti.

Seurantaranneke ilmoittaa terveysviranomaisille karanteenilaisten sijainnin ja punainen tiedottaa lähtömaan olleen ”high risk”-aluetta.

Onneksi karanteenihotelli on erittäin kauniilla paikalla eli saamme edes ihastella maisemia, vaikkemme vielä pääse mihinkään tutustumaan. Kämpässä on pari huonetta sekä parveke, joten koulu-ja työpäivät saadaan hoidettua niin, että kaikki saavat omaa rauhaa. Karanteenissa ollessakin ilmoitamme aikuisten lämpötilat äppiin kaksi kertaa päivässä. Tämän lisäksi vointiamme on kyselty viranomaisten taholta soittamalla huoneeseen ja on kuulemma mahdollista, että joku tulee varmistamaan paikan päälle asti, ettei kukaan pode salaa oireita ilmoittamatta niistä.

Kävimme eilen toisissa testeissä (luonnollisesti terveysviranomaisten hyväksymällä taksilla) ja nyt odottelemme tuloksia, joista riippuu milloin saamme poistua huoneesta. Testeissä saimme muuten huomata, että vaikka korona-protokolla on jämpti, rento karibialainen aikakäsitys voi tarkoittaa myös sitä, että kello yhdeksän ajanvaraus ei välttämättä tarkoita mitään ja se sama aika onkin annettu n. 40:lle muullekin karanteenilaiselle. Saa nähdä siis kuinka hyvin ”You´ll get the results in 24-48 hours” pitää kutinsa. Mutta nyt juuri ei ole kiire mihinkään eikä seuraavaa lentoakaan ostettu, ehkäpä rento elämäntapa tarttuu pikkuhiljaa kellon kanssa eläviin pohjoismaalaisiin.

Sielunhoitomaisemat karanteenihotellin parvekkeelta käsin. It could be worse..

Rommin ja roti-rullien maassa

Täytyy muuten tunnustaa, etten tiennyt huikean kauniista Barbadoksesta juuri mitään ennen tänne tuloa. Karibialla matkustanut kaverini tiesi kertoa, että kaikki alueen saaret väittävät rommin olevan kotoisin juuri heiltä, eikä Barbados tee tähän poikkeusta. Tässä pari pientä detaljia saaresta, joita olemme tähän mennessä oppineet:

– Barbados on entinen Brittien siirtomaa, joka kuuluu tietysti kielessä, mutta näkyy mm. vasemmanpuoleisena liikenteenä, kriketin suosiona ja viikonloppujen laukkakisoina. Saari itsenäistyi v. 1966, mutta Queen Elizabeth II on edelleen Barbadoksen näennäinen valtionpäämies vielä vuoden 2021 marraskuuhun asti.

– Perimätiedon mukaan saaren nimi tulee nimestä ”Los Barbados” = ”parrakkaat”, eli Mikko sopii tänne hyvin. Olisi hauska soveltaa tähän merirosvotarinoita ja miettiä kuinka saari olisi ollut täynnä parrakkaita piraatteja, mutta nimen antanut portugalilaiskapteeni tarkoittikin kuulemma saaren viikunapuita, joista roikkunut naava muistutti partaa.

– Saari on yhtä lilliputti, kuin se näyttää olevan kartallakin:  Pohjoisesta 32 km etelään on suurinpiirtein samanlainen matka kuin Kangasalta Ylöjärvelle eikä 23 kilometrin leveyssuunnassakaan kauaa tarvitse ajella laidalta laidalle.

– Barbados on kätevästi pahimman hurrikaanivyöhykkeen itäpuolella, eikä jäänyt kunnon myterin alle vuoden 1955 jälkeen.

– Barbadosilaiset sanovat itseään bajanilaisiksi ja kotisaaren nimi on ”Bim”.

– Fun fact: Maastokuvioiset vaatteet kielletty kaikilta muilta paitsi sotilasväeltä. Onneksi luimme tästä ennakkoon, sillä mitäpä muuta meidän esiteineillä onkaan kuin maastokuvioista hupparia, reppua ja muuta tekstiiliä. Nämä jätettiin varmuuden vuoksi Suomeen

– Paikallisuutta edustaa rommin ja sokerin lisäksi mm. roti-nimiset rullat, jotka muistuttavat tortillan ja pitaleivän välimuotoa. Tilasimme näitä kuljetuksena hotellihuoneeseen, mutta ”100 % boneless chicken rotia” emme kuitenkaan äänestä jatkoon. Rulla ei vastannut ihan nimeään, sillä sisällä oli niin paljon luita, että kolina kävi. Onneksi tämä huomattiin ajoissa ja esikoiselle keksittiin turvallisempaa syötävää.

– Hämärän tullen ulkona alueella alkaa hiljalleen levitä kummallinen, korkea ääni, kun viheltävät sammakot aloittavat yökonsertin. Ääni kuulostaa ihan siltä, että lähellä pyörisi joku vikisevä metallinen rengas tai joku rullaisi huonosti liikkuvaa esirippua. Ensimmäisenä iltana teki mieli soittaa respaan, kun oli matkustanut pitkän matkan ja luuli, että ääni tuli jostain koneesta. 😀 Onneksi tuli sitten selvitettyä äänenlähdettä oma-aloitteisesti ennenkuin viihdytti hotellin väkeä.

Mitäpä muuta sitä tekisi karanteenissa, kuin söisi hyvin. Aamupalakokkeli tulilla heti kun saatiin paikallinen verkkokauppatilaus sisään.
Ikkunan alla pilkottava uima-allas houkuttelisi jo kovasti sisällä huokailevaa nuorisoa. Ehkä kärsivällisyys vielä palkitaan..
Vasemmalla rice bowlia, oikealla makean mausteinen kasvisroti

Tällaisia tunnelmia reissupäiväkirjaan tällä hetkellä. Oli haikeaa lähteä Suomesta, mutta onneksi yhteydet pysyvät yllä ja olemme kiitollisia siitä, että saimme viettää perheiden luona näinkin monta viikkoa. Niin kuin sanoin aiemmin, en olisi ikinä uskonut, että Kaliforniaan palataan tätä reittiä, mutta näin se elämä yllättää. Saa nähdä milloin olemme sitten perillä Usa:ssa, nyt kun matkustusrajoitukset elävät vähän väliä. Toki sellainenkin ajatus on käynyt mielessä, että olisiko se nyt sitten suuri onnettomuus, jos täällä ollaankin hieman paria viikkoa kauemmin..”Kun on tälle tielle lähtenyt, tää täytyy hamaan asti katsastaa..”

Palataan asiaan ja katsotaan miten alkanut vuosi jatkuu tästä eteenpäin.

Terveyttä, myötätuulta ja kaikkea hyvää joka maailmankolkkaan,

Eeva

Kuopus toi yllättäen mukanaan oman pyyhkeen ja istahti pariksi minuutiksi äidin joogakaveriksi merta katselemaan. Tähtihetkiä.
Perhe Oma elämä Matkat