Titanic / Lusitania

Täällä Briteissä puhutaan koko ajan Titanicista tällä haavaa. Jotkut oli käyny laskemassa ruusuja sen lähtölaiturille (?) ja sukulaisia haastateltiin; tai siis kaukaista jälkipolvea, koska ne niiden haaksirikossa kuolleet omaisethan olisi tässä vaiheessa kuolleet jo jokatapauksessa (ja veiskö silloin kukaan petuniaa haudalle?) Belfast rakentaa jotain Titanic-teemapuistoa, joka aukenee piakkoin… ja jos menee BBC:n uutissivuille ja kirjoittaa hakuun ’titanic’ niin viimeisen 24 tunnin aikana on tullut 15 uutta uutisjuttua! 

Onhan siitä tietty kulunut 100 vuotta ja on 3D-leffaa… mutta olisi hauska tietää, kuinka paljon Titanicia muisteltiin, ennen kuin siitä tehty leffa oli ujuttautunut jokaisen aivokuoreen ysärinostalgiapoimuun. Vertailun vuoksi: kuka muistaa enää Lusitanian uppoamista? (sata vuotta täyteen 2015!)

Lusitania oli ihan kiva neljämastoinen (!) megaristeilijä, jonka saksalaiset upottivat 1. maailmansodan tiimellyksissä sen reitillä New Yorkista Liverpooliin. 12oo ihmistä hukkui, melkein Titanicin veroisesti, osa niistä oli varmaan ihan hyvännäköisiä ja pelastusveneisiin liitty kaikenlaista draamaa. Niin, matkassa oli paljon amerikkalaisia, mikä osaltaan inspiroikin jenkkejä liittymään sotaan, ja kaikkihan tietää miten siinä kävi. Hyvin! Toisin sanoen, eiköhän aika olisi kypsä uudelle laivaromanssille, johon tällä kertaa voisi yhdistää myös isänmaallisia sävyjä: Titanic ft. Pearl Harbor -tyyliin (Pearl Harboristakin on kai nykyään tullu joku turistimesta?)

Nimi ei kyllä ole kauhean vetoava: Lusitania… Tulee mieleen toinen Tuhkimon ilkeä sisarpuoli.

Kommentit (2)
 1. oho, olisihan pitäny arvata että oon siitä jonkunnäköinen leffa tehty. muutenkin vaikuttava määrä faktaa kommentissa! täytyy paneutua laajemmin taustatyöhön seuraavaa laiva-aiheista postausta varten. 

  totta, 18min:ssa ei paljon ehdi pohdiskella elämän ja kuoleman kysymyksiä. toisaalta mitäpä ei hyvä käsikirjoittaja voisi venyttää, ehkä torpedojännitystä voisi alkaa rakentaa heti aamusta.. rakkausteema ainakin vaikutti potentiaaliselta!

 2. MRS Lusitania, aikansa nopein ja suurin valtamerialus (sisaralus Mauretania vei koko ja nopeusherruuden 3 kuukautta Lusitanian vesillelaskun jälkeen). Rakennettiin, koska brittiläiset olivat menettämässä valtamerten matkustajalaiva herruuttaan välillä Eurooppa-Amerikka saksalaisille. Paatti laskettiin vesille 1907 ja se oli Titanicia 40 metriä lyhyempi, 14 000 tonnia kevyempi ja sinne mahtui 400 matkustajaa vähemmän. 

  Syy miksi Lusitaniasta on vaikea tehdä näyttävää leffaa, alus upposi 20 minuutissa, siinä missä Titanicilla meni kaksi tuntia. Mutta toki aluksen ympärillä pyörivistä salaliittoteorioista tekisi jo kovastikin leffaa. Lusitanian nopea uppoaminen yhden ainoan torpedon voimasta oli kuitenkin älyttömän nopea, ottaen huomioon Saksan pari päivää aiemmin upottamat, puolta pienemmät toisen varustamon laivat, joiden molempien uppoaminen kesti toista tuntia. Parhaat salaliittoteoreetikot ovatkin väittäneet, että itse Winston Churchill tiesi iskusta ja laivassa salakuljetettiin räjähteitä Amerikasta Britteihin. Räjähteiden posahtelu ruumassa nimittäin olisi ollut omiaan jouduttamaan uppoamista. (Yli 90 vuotta uppoamisen jälkeen saksalaisten väitteet saivat tukea, kun sukeltajaryhmä löysi aluksen hylystä noin neljä miljoonaa kiväärinpatruunaa. Räjähteiden kuljettaminen siviilialuksissa sota-aikana oli sopimuksilla kielletty ja tämä tavallaan oikeutti Saksan iskun.) 

  Ja draamaa oli Lusitaniallakin. Siinä missä Guggenheim upposi Titanicin mukana, vei Lusitania Alfred Vanderbiltin, sikarikkaan amerikkalaisen Vanderbiltin rautatiemiljonäärisuvun vesan. Kyseisen henkilön tiedetään lirkutelleen matkansa aikana ainakin yhdelle naiselle 6.toukokuuta järjestetyssä hyväntekeväisyyskonsertissa, joka pidettiin toisen matkustajan, Charles Frohmanin sviitissä. Muutenkin kyseisen henkilön ympärille rakkausdraaman rakentaminen olisi sikäli helppoa, että Vanderbilt kylpi rakkaussuhteidensa takia skandaaleissa jo valmiiksi. 1910 hänelle tuli avioero, koska hän tuli liikematkalla ollessaan hässineeksi Kuuban suurlähettilään vaimoa (joka teki itsermurhan vuotta myöhemmin, skandaalin seurauksena). Ja draamaa riitti muutenkin sillä toisena matkapäivänään Vanderbilt sai vaimoltaan viestin, että hänen rakas ystävänsä Frederic Martin Davies oli kuollut. Uppoamisen aikaan Vanderbilt luopui omasta pelastusliivistään (vaikkei edes osannut uida) ja auttoi naisia ja lapsia veneisiin viime minuutteihin asti. 

  T: Pienenä tyttönä vanhan ajan valtamerilaivat olivat intohimoni

   

  Wikipedia kertoi tällaista: ”Vuonna 2007 sai ensi-illan brittiläis-saksalainen dokumenttidraamaelokuva Lusitanian uppoaminen (engl. The Sinking of the Lusitania: Terror at Sea).” 

  http://www.youtube.com/watch?v=2q4xcPR_pN4

   
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *