Kestävää kulutusta: 10 vuotta vanha designer-laukku on yhä kuin uusi

Kestävä muoti, kierrätys ja vastuullisuus ovat kuuminta hottia, mitä tulee pukeutumiseen. Tämän vuoden alussa lupasin itselleni, että ostan mahdollisimman vähän vaatteita ja lupaus on pitänyt! Siitä lisää myöhemmin, mutta tänään ajattelin kirjoittaa kestävästä laukkuhankinnasta, jonka tein 10 vuotta sitten.

Ylihuomenna tulee tasan 10 vuotta siitä, kun ostin ensimmäisen Vuittonin laukkuni, Speedy 30:n. Tuolloin kulunut syksy oli ollut siihen astisen elämäni vaikein. Olin tullut jätetyksi täysin yllättäen ja mitä synkemmäksi syksy kävi, sitä synkemmäksi oma olotilakin muuttui. Joulukuussa tunnelini päässä oli jo hieman valoa. Halusin piristää itseäni ja ostaa itselleni joululahjaksi laukun, josta olin kauan unelmoinut. Matkan varrella haaveideni laukun kuosi oli vain muuttunut Vuittonin klassisesta monogram canvasista ruskearuudulliseen damier ebeneen. Se oli oikea valinta. Ruutukuosi on kestänyt paremmin aikaa, se ei pistä monogrammin lailla silmään ja on minusta muutenkin paljon kauniimpi. Joulukuisena lauantaina marssin Vuittonille, mallailin laukkua kahdessa eri koossa ja totesin, että koko 30 on minulle passeli.

Tällä hetkellä klassista Speedy-laukkua on saatavilla kolmessa koossa: 25 (se jota Audrey Hepburn käytti), 30 ja 35. Kymmenen vuotta sitten saatavilla oli myös  koko 40, joka on sitten jo aikamoisen iso. Lisäksi myynnissä on pikkiriikkinen Nano Speedy, jossa on olkahihna.

Olin laukusta niin fiiliksissä, että nukuin se vierelläni useita öitä 😀 Mikä parasta, laukku tuottaa minulle lähes yhtä paljon iloa vielä 10 vuoden jälkeenkin! Se on klassikkomalli. Se on kestänyt ja kestää aikaa. Sen sisään mahtuu yllättävän paljon tavaraa. Se on saanut valtavasti kehuja vuosien varrella (heh, myös eräältä tunnetulta elokuvaohjaajalta ;)). Se on monikäyttöinen. Sitä on kiva kantaa. Hieno laukku jotenkin kohottaa fiilistä ja tuo asuun jotain ekstraa. Sen sisus on kirkkaan punainen ja kaikki tavarat on helppo löytää sen uumenista (toisin kun laukuista, joissa on musta vuori. Ne pitäisi kieltää!). Se on kestävä. Ja huoleton. Sen pinnalta on helppo pyyhkiä vesipisarat tai mahdollinen lika pois. Suomen vaihtelevissa säätiloissa hienoista nahkalaaduista valmistetuilla laukuilla ei tee yhtään mitään, paitsi ehkä kesällä. En halua laukkuja, joiden kanssa pitää jatkuvasti olla varovainen. Laukut ovat käyttötavaraa ja arkilaukkujen tulee kestää kovaakin käyttöä. Speedyä on käytetty 10 vuoden aikana tasaisesti koko ajan. Alkuvuosina käytin sitä paljon myös kesällä. Nyt minulla on kesäaikaan väreiltään paremmin sointuvat laukut.

Ainut ”vika”, minkä Speedystä löydän, on toisen kahvan sisäpinnassa oleva kuluma. Käytössä se ei tietenkään haittaa mitään. Laukku on todella maksanut itsensä takaisin ja vuosikymmenessä hinta on lähes tuplaantunut. Jos nyt laittaisin Speedyn myyntiin, voisin pyytää siitä paljon enemmän kuin mitä itse maksoin. Kun panostaa kerralla hieman enemmän laadukkaaseen laukkuun, ei tarvitse jatkuvasti olla ostamassa uutta.

Myönnän avoimesti, että olen laukkufriikki. Olen ostanut designerlaukkuja niin uutena kuin second handina. Jos jokin laukku on ollut vaikea löytää käytettynä, olen ostanut sen uutena. Nahkaa en kuitenkaan halua kovin usein ostaa uutena, ainoastaan kengät ovat tässä poikkeus. Kengät myös altistuvat paljon kovemmalle kulutukselle kuin laukut. Käytettynä myyty laukku voi olla käytännössä uudenveroinen.

Minulla on aina himotuslistalla jokin laukku, tosin on sieltä tippunut niitä poiskin. Olen myös onnellinen, etten ole voinut ostaa kaikkia himoitsemiani laukkuja. Kaikista ei tule klassikoita ja jälleenmyyntiarvo tippuu. Kaapistani löytyy lähinnä designer- ja vintage-laukkuja. Iltalaukuksi voisin ostaa jonkun parinkympin pussukan, mutta jokapäiväiseen käyttöön tulevan laukun on kestettävä aikaa ja kulutusta. Se ei saa rispaantua matkan varrella ja sitä on pysyttävä huoltamaan.

Designerlaukuissa minua viehättää niiden muotokieli. Hyvä design todella kestää aikaa. Designerlaukuissa on myös upeita värejä tarjolla. Halvemmista laukuista nämä molemmat helposti puuttuvat. Designerlaukuissa hirvittää vain tiettyjen merkkien hinnankorotukset. Esimerkiksi Chanelin laukkujen hinnat ovat uutena jo sellaisissa lukemissa, ettei niissä ole enää mitään järkeä. Onneksi aina on second hand-markkinat. Tarjontaa on valtavasti.

Inhoan lausetta ”naisella ei voi koskaan olla liikaa laukkuja”.Kyllä voi! Ihan kaikkea voi olla liikaa. Vaikka laukuista pidänkin, rajansa kaikella. Designerlaukut ovat kalliita ostoksia second handinakin ja jokaisen ostoksen mietin huolella. Niiden pitää olla monikäyttöisiä ja kestää aikaa. Pidän laukuistani hyvää huolta, joten ne pysyvät siisteinä. Jos mieli joskus muuttuu, saa ostoksesta omansa pois ja päälle vähän lisää. Speedylläni on kuitenkin minulle tärkeä tarina, se on kenties tärkein laukkuni. Se ei koskaan tule myyntiin <3

Onko sinulla laukkua, kenkäparia tai vaatetta, jolla on myös suuri tunnearvo? Kerro ihmeessä! 🙂

Love,

Maija

XO

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *