Miten jooga muutti kehoni, mieleni ja elämäni

”Yoga is not a religion. It is a science, a science of well-being, science of youthfulness, science of integrating body, mind and soul.” -Amit Ray

”Yoga is the foundation of youth. You are only as young as your spine is flexible.” -Bob Harper

WP_20160524_001 (2).jpgIstun joogamatolle lootusasentoon ja hetken päästä muutama onnen kyynel vierähtää poskilleni. Tunnen valtavaa onnea ja iloa siitä, että saan taas joogata juuri tässä paikassa, juuri tämän ohjaajan tunnilla. Kaunis ja rauhoittava musiikki soi. Kun käyn pitkäkseni matolle, ikkunasta näkyy auringon paiste ja vaaleansininen kevätillan taivas.

Keskiviikkona tein paluun Helsingissä joogasalille, jossa lajin parikymppisenä tyttösenä 12 vuotta sitten aloitin. Puhun Töölössä sijaitsevasta Shanti joogakoulusta, jonka on perustanut yksi sydämellisimmistä ihmisistä, jonka tiedän eli Kylli Kukk. Ennen muuttoa Turkuun olin löytänyt myös kristillisen joogan ja sisäistä valoa säteilevän ohjaajan, Rita Saaren. Kun syksyllä 2013 muutin Turkuun jäin todella kaipaamaan näitä ohjaajia, joiden tunnit ja tavan ohjata olin kokenut omikseni. Hyvää joogaohjaajaa nimittäin ei ole helppo löytää. Sen todella sain tuta Turun vuosina. Joogabuumin myötä alalla on monenlaista ohjaajaa. Olen hyvin kranttu ja jos ohjaaja ei miellytä minua ensi kerrasta lähtien, en tule uudestaan. Joogaohjaaja ja kirjailija Donna Farhi sanoo klassikkokirjassaan Jooga ja elämän voima, että hyvässä ohjaajassa on samoja ominaisuuksia kuin sinussa itsessäkin. Ne eivät vain ole vielä nousseet kokonaan esiin.

pic4.1.jpg”Joogan ansiosta emme ole vain avoimempia omille tunteillemme vaan myös herkistyneempiä kaikelle, mikä meitä ympäröi. Liikutumme kyyneliin kuullessamme kaunista musiikkia ja menemme pois tolaltamme, kun vanha puu kaadetaan” -Donna Farhi: Jooga ja elämän voima

WP_20161024_007 (2).jpg

Ensin muuttui keho, sitten mieli. Kun aloitin joogan, se teki ennen kaikkea hyvää keholleni. Aineenvaihdunta nopeutui, nesteet alkoivat kiertää ja puolitoistatuntisen jälkeen farkut solahtivat helpommin päälle. Totta kai mieli tyyntyi ja olo oli kokonaisvaltaisesti todella hyvä, mutta vasta useiden vuosien joogaamisen jälkeen henkiset vaikutukset huomasi paremmin ja ne olivat myös kestävämpiä. Mieli pysyi helpommin tyynenä muulloinkin kuin vain välittömästi joogatuntien jälkeen. Kun olin tarpeeksi edistynyt lajissa, kaikenlaisesta turhasta negatiivisuudesta ja pinnallisuudesta halusi irti. Kiinnostuin myös meditoinnista, koska jooga ja meditaatio kulkevat pitkälle käsi kädessä.

”All kidding aside, if everyone did yoga we would have world peace.” -Rory Freedman

Jostain kumman syystä 12 vuoteen mahtui myös vuosia, jolloin en sen kummemmin joogannut. Kun sitten palasin taas säännöllisille tunneille, huomasin miten nopeasti kehityin ja opin vaativimpiakin asanoita. Onnistumisen tunne oli todella vahva! Silloin myös tajusin, etten tule lopettamaan tätä lajia enää koskaan. Joogan ansiosta omissa nahoissa ja oman pään sisällä on paljon helpompi ja kivempi olla. Keho on joustavampi, notkeampi, kiinteämpi ja sen tuntee paremmin. Jos jotain paikkaa kolottaa, tietää asanan tai useitakin, jotka kolotuksiin auttavat. Olen kuullut sanottavan, että jooga lopettaa kaikenlaisen potemisen. Se on niin totta! Tyynen ja koulutetun mielen ei tarvitse vatvoa elämän kurjia ja turhia asioita. Kenenkään elämä ei ole pelkkää päivänpaistetta, mutta lasken joogan, meditoinnin ja kiitollisuuspäiväkirjan ansioksi sen, ettei mikään turha negailu, kuten suomalaisille niin ominainen säästä valittaminen kuulu elämääni millään tavalla.

pic6.1.jpg

Olen erittäin kiitollinen, että aikoinaan joogan alkeiskurssin yhteyteen kuului myös Taavi Kassilan pitämät muutamat pakolliset joogafilosofian luennot. Vaikka ne asiat eivät silloin oikein auenneet, kiinnostui niistä myöhemmin. Aloittelijalle jooga on helposti vain mekaanista voimistelua. Hengittäminenkin voi aluksi tuntua vaikealta. Sillä ei ole aluksi niin väliä, menevätkö sisään- ja uloshengitykset oikein, pääasia on että muistaa hengittää! Kokemuksesta tiedän, että kaikki tulee helpommaksi ajan kanssa. Tässä lajissa kärsivällisyys palkitaan.

Pitemmän ajan kuluessa jooga muuttaa elämän. Siitä tulee elämäntapa, ei vain harrastus. Joogatunnin jälkeen olo on niin hyvä, ettei kehoa halua saastuttaa epäterveellisellä ruoalla tai alkoholilla. Mieli on tyyni ja kirkas, eikä siihen mahdu turhaa negatiivisuutta. Kaikenlainen turha karsiutuu pois. Oppii paremmin keskittymään niihin asioihin, jotka vievät omaa hyvinvointia eteenpäin. Se onkin joogan vaikutuksista yksi parhaimmista.

”Just think of any negativity that comes at you as a rain drop falling into the ocean of your bliss.” -Maharishi Mahesh Yogi

Tässä ajassa minua huolestuttaa lajin pinnallistuminen ja länsimaalaistuminen. Joogaaminen satojen eurojen vaatteissa, vaikeisiin asanoihin pääsemisellä patsastelu, instagramjoogit… On hienoa, että joogan ilosanoma leviää, mutta kaikella on varjopuolensa. Joogan luonteeseen kuuluu, ettei asanoihin voi pakottaa kehoaan (tietenkään!), joogassa ei kilpailla eikä itseä vertailla muihin. Laji on hyvin lempeä, vaikka samalla erittäin fyysinen (esim. astangajooga). Jos näitä perusasioita ei sisäistä, ei ymmärrä lajin ydintä. Silloin joogaharrastus jää väkisinkin pinnalliseksi ja vajanaiseksi.

Ennen loppuhiljentymistä tanssimme mantramusiikin tahdissa ympäri salia kevyinä kuin perhoset. Ohjaaja kehottaa laulamaan mantraa mukana juuri niin kovaa tai hiljaa kuin itse haluaa. Keskiviikkoilta ei voisi enää kauniimpi olla.

Jos tiedät inspiroivan joogaohjaajan tai hyvän joogakoulun pk-seudulla tai muualla, kerro ihmeessä!  

Iloa, valoa ja hyvää oloa viikonloppuusi! <3

-Maija

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *