Musiikkia sielulle ja sydämelle

What Is Life

Biisi lähtee soimaan kauniilla kitarasoololla. Hallin katosta roikkuviin valokuutioihin heijastuu sotilaiden kuvia. Tunnen herkistyväni välittömästi. Ja sieltä ne pian tulevat, liikutuksen kyyneleet. Antaa tulla vaan, hyvä musiikki saa liikuttaa aina <3

Kirjoitan tietysti Metallican viime keskiviikon keikasta Hartwall Areenalla. Jos sinäkin olit siellä, kerro ihmeessä! Olisi kiva kuulla, mitä tykkäsit, oli kyseessä sitten keskiviikon tai perjantain keikka.

Musiikin hyväätekevistä vaikutuksista on koko ajan enemmän ja enemmän tutkimustietoa saatavilla. Soittaminen ja laulaminen vaikuttavat hermoston ja immuunijärjestelmän toimintaan. Puhuminen rauhoittaa, niin tekee myös laulaminen. Alzheimerista tai dementiasta kärsiville suositellaan musiikin kuuntelua säännöllisesti. Se tekee hyvää aivoille. Musiikki tekee taatusti hyvää ihan kaikille, oli sairas tai terve.

Käyn aika harvoin keikoilla tai konserteissa. Ehkä juuri siksi keikkojen vaikutus omaan hyvinvointiin tuntuu kahta suuremmalta. Musiikin hyväätekevät vaikutukset tuntee jo keikkaillan aikana, mutta oikeastaan vielä paremmin keikan jälkeen. Muistan monta hyvää areena- ja klubikeikkaa, joiden jälkeisenä päivänä on ollut mielettömän hyvä ja iloinen fiilis! Monella oli liput kummallekin Metallican Helsingin keikalle, enkä ihmettele miksi. Mielimusiikista - ja mielellään vielä livenä - saa sellaisen hyvän olon piikin, ettei vastaavaa oikein saa mistään muualta. Urheilusta saa omanlaisensa todella hyvän olon, hyvien ystävien seurassa nauramisesta takuulla myös, mutta väittäisin, että livemusiikin vaikutus on kuitenkin jollain tavalla erilainen. Kenties pitkäkestoisempi? Hyvää keikkaa fiilistelee parhaimmillaan monta päivää sen jälkeen ja tunnelmaa voi tehostaa katselemalla Youtuben videoita tapahtumasta.

Vuoden 2014 loppuun asti olin todella huono kuuntelemaan musiikkia missään muualla kuin kotona tai keikoilla. Ennen sitä en oikeastaan koskaan kuunnellut kuulokkeilla musiikkia esim. puhelimesta tai mistään ipodeista. Kaikki muuttui, kun elämässä tuli vastaan todella vaikea vuosi. Silloin aloin tietoisesti kuuntelemaan musiikkia ennen jännitystä aiheuttaviin tilanteisiin/tapahtumiin menoa. Ja voin sanoa, että sellaista "epätervettä" jännitystä tuolloin riitti. Istuin junan penkkiin, laitoin kuulokkeet korville ja musan soimaan. Huomasin, että oikeanlaisen musiikin kuuntelu oli helppo ja varma keino saada tunnetilaa muutettua. Aina sekään ei toiminut, mutta mitä enemmän kikkaa käytti, sitä varmemmin se alkoi toimia. Tänäpäivänä olen päässyt turhista jännityksistä eroon. Olen hyväksynyt kaikenlaisen jännittämisen osaksi elämää (tästä aiheesta aion tehdä vielä ihan oman postauksen). Nykyisin en jännitä varmaankaan sen enempää kuin keskiverto ihminen, mutta musiikin kuuntelua käytän yhä rentoutumiseen. Sitäkin enemmän käytän sitä hyvän fiiliksen hakuun, etenkin silloin kun tarvitsen extrabuustia johonkin. Omassa valikoimassa on potkua antavat biisit, rentoutusbiisit, ikuiset hyvän olon biisit. Jos joskus haluaa päästää jumittuneen itkun ulos, listalta löytyy myös surulliset ja haikeat biisit, jotka lähes takuuvarmasti saavat itkemään. Musiikki saattaa liikuttaa myös ihan yllättäen. Muistan, kuinka yli 10 vuotta sitten istuin bussissa matkalla Jyväskylään. Radiosta kuului eräs biisi, jota en enää muista. Muistan kuitenkin, miten jostain selittämättömästä syystä aloin itkeä saman tien. Jokin tunne heräsi ja tarve päästää puhdistavat kyyneleet ulos. 

Ennen Metallican keikalle menoa mietin, että jos ne soittaa The Unforgivenin (yhden mun lempibiiseistä maailmassa), mä itken liikutuksesta ja kaikista biisin herättämistä tunteista varmaankin kuin vesiputous. Siinä muuttuisi silmämeikki äkkiä Alice Cooper-henkiseksi ;) Kenties onnekseni biisiä ei sillä kertaa soitettu. One sen sijaan soitettiin. Juuri kyseistä biisiä kuvailin tämän postauksen alussa. Liikutuksen tunteiden seassa mietin, miten käytin kyseistä klassikkobiisiä menneenä talvena buustibiisinä ennen hiihtolenkille lähtöä. Mietin myös, miten hyvä talvi oli, miten hyvä koko vuosi on tähän mennessä ollut. Saatiin kuin saatiinkin liput loppuunmyydylle keikallekin <3

 

Ps. Kuvissa näkyvä kundi taltioitui kuviin. Hän tuntui olevan lähes joka biisin kohdalla aivan liekeissä. Niin kuin minäkin ja lähes koko muu Areena. Jos sattumalta tunnistat itsesi kuvasta, kerro mulle ;)

-Maija

 

"One good thing about music, when it hits you, you feel no pain." -Bob Marley

"Play it fuckin' loud" -Bob Dylan

"Music can name the unnameable and communicate the unkowable. " -Leonard Bernstein

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.