Trendikkäimmät työhaastattelukysymykset

noppa_600px18.png

Jossain vaiheessa pitää käsitellä ne yleisimmät työhaastattelukysymykset, mutta koska haluan mennä perse edellä puuhun, aion ottaa ensiksi käsittelyyn tällä hetkellä trendikkäimmät kysymykset. Ja ne ovat:

Missä olet viiden vuoden päästä?

Itse asiassa tämä on tullut niin usein viime aikoina vastaan, että on jo oikeastaan yksi yleisimmistä kysymyksistä. Ja mitä tähän sitten vastataan? En ainakaan täällä? Joissakin paikoissa tuo nasevan tyly tokaisu kieltämättä putkahtaa ekana päähän. Yleensä alan jaaritella, että viisi vuotta on aika lyhyt aika, mutta että esim. kymmenen vuoden päästä olen ehkä ollut ulkomailla töissä, samalla alalla kuitenkin.

Ehkä tähän voisi myös vastata jotain lisää kouluttautumisesta (samalla tai läheisellä alalla) tai hakeutumisesta esimiesasemaan.

Ajatuksena kuitenkin, että viiden vuoden päästä olisi tämän saman työnantajan palveluksessa. Jos alkaa selvittää todellisia haaveitaan juurta jaksain, haastattelija saattaa huomata, että haaveet ja kyseinen työpaikka eivät kohtaa…

Tämä on oikeasti kyllä aika hankala. Rekrytoijat, mitä te tällä kysymyksellä haette?

Mistä olet ylpeä elämässäsi?

Tähän halutaan siis jotain muuta kuin työelämän asiaa. Tämäkin on jostakin syystä tosi paha minulle. Pari kertaa on alkanut tulla tippa linssiin kun olen siinä kelannut elämääni pikakelauksella. Lapselliset voivat tietenkin heittää tylsän vakiovastauksen, että lapsistahan sitä on ylpeä. Itse olen höpissyt siitä, että äitini on ollut yksinhuoltaja, eikä ole voinut tukea rahallisesti (tai muutenkaan), ja olen silti pärjännyt elämässäni ihan ok. (Mitä nyt en edelleenkään ole saanut vakituista työpaikkaa, mutta tämäkin pohdinta varmaan kannattaa jättää oman pään sisälle…)

tyo-ja-raha tyo
Kommentit (4)
 1. Mä lisäisin vielä tähän vakiokysymyksen: Mitkä ovat sun heikkoudet?

  Aina kun pääsen työhaastatteluun asti niin on 100% varmaa, että ne kysyy tuon. Onneksi mulla on tuohon jo vakiovastaus.

  Viimeksi oma työpaikan saantini kaatui kysymykseen (asuttiin puolison määräaikaisten töiden takia pohjoisessa), että kuinka kauan aiot asua täällä? Aiotko muuttaa vielä etelään?

  Menin idiootti sanomaan, että ainakin siihen asti kun puolison työt jatkuu ja ehkä hiukan siitäkin eteenpäin (= totuus!). Olisi pitänyt valehdella ja sanoa, että niin pitkään kuin vaan saan olla teillä töissä. Valinta tehtiin lopulta minun ja erään toisen välillä ja paikka jäi saamatta siksi (myönsivät) , että se toinen oli oikeasti paikallinen valinta.

  1. Auts…

   No tästä päästäänkin siihen, että kannattaako työhaastattelussa puhua totta. Itse en ole hyvä valehtelija, ja jos en ole osannut ennakoida pahoja kysymyksiä, saatan möläyttää suustani jotain työpaikan saannin kannalta epäedullista.

   Ja muutenkin olen yrittänyt uskoa usein kuultuun ohjeeseen: ole oma itsesi. Tietyin rajoituksin 😉

 2. sitten viiden vuoden päästä
  11.6.2013, 05:49

  Tätä olen itsekin miettinyt, että mitähän ihmettä pitäisi tuohon viiden vuoden kysymykseen vastata. Ehkäpä: ”Tässä firmassa tietenkin!” olisi oikea vastaus, mikä tuo moraalisen esteen itselleni, sillä haluan olla rehellinen, enkä todellakaan tiedä missä viiden vuoden päästä olen. Afrikassa? Kuollut? Tai sitten juuri siinä firmassa? Jaa-a

  1. Mä ajattelisin, että suhteellisen ”oikea” vastaus tuohon on kertoa ura- ja kehityssuunnitelmistaan, eli mitä haluaisi tehdä isona tai edes isompana.

   Kannattaa tietenkin vastata jotain, jonka suuntaista edes voi tehdä juuri siinä yrityksessä, johon hakee töihin. Eikä esimerkiksi vastata innosta kiiluen, että ”Olen sokerileipuri Rovaniemellä!”, jos on hakemassa lentokapteeniksi Tampereelle.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *